OTE: ”Εξοστρακισμό” της MIG εξετάζει η κυβέρνηση

Ρύθμιση με την οποία θα τεθεί όριο στη συμμετοχή επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα ετοιμάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες. Στο 25% τοποθετείται το όριο. Προφανές αντικείμενο της ρύθμισης ο ΟΤΕ, λόγω της παρουσίας της MIG.

OTE: ”Εξοστρακισμό” της MIG εξετάζει η κυβέρνηση
Το ενδεχόμενο νομοθετικής παρέμβασης κατά τα πρότυπα του σχεδίου Μέρκελ φέρεται να εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση προκειμένου να ”μπλοκάρει” την πιθανή διεύρυνση της συμμετοχής επενδυτών μέσω του χρηματιστηρίου στο μετοχικό κεφάλαιο επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα για την Ελλάδα, σε ποσοστό άνω του 25%.

Ωστόσο, είναι αμφίβολο κατά πόσο μια τέτοια νέα ρύθμιση θα μπορούσε να εφαρμοστεί χωρίς ένα σοβαρό διάστημα διεργασιών (νομικοί κύκλοι το τοποθετούν μεταξύ 1-3 ετών) και αμφισβητήσεων, στους κόλπους της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε κάθε περίπτωση, τον δρόμο στην ελληνική κυβέρνηση ”έδειξε” η πρόσφατη πρωτοβουλία της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία επιδιώκει να ανακόψει διά νόμου την επέκταση της συμμετοχής αλλοδαπών κρατικών κεφαλαίων (Sovereign Funds) σε επιχειρήσεις της Γερμανίας που θεωρούνται σημαντικές για την εθνική ασφάλεια, με τη δικαιολογία ότι οι επενδύσεις τους έχουν πολιτικά κίνητρα.

Kύριος στόχος θεωρείται ότι είναι τυχόν επενδύσεις από κρατικές εταιρίες της Ρωσίας, όπως η Gazprom, σε γερμανικές επιχειρήσεις ενέργειας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, έδειξε και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών με τις χθεσινές δηλώσεις του στη Βουλή, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση έχει ”ένα συγκεκριμένο σχέδιο –δεν θα πω περισσότερα σήμερα- και αυτό το σχέδιο έχει διαμηνυθεί σε όλους τους ενδιαφερομένους, όπως έχει διαμηνυθεί και η σταθερή βούληση της κυβέρνησης για τον ΟΤΕ”.

Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι υπάρχει συνεργασία της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ”προκειμένου να μπορούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τυχόν -δεν λέω ότι γίνεται αυτή τη στιγμή- κίνηση επιθετικής εξαγοράς, αλλά και τυχόν επιθετικές εξαγορές σε οργανισμούς στρατηγικής σημασίας όπως ο ΟΤΕ”.

Πάντως και στη Γερμανία, σύμφωνα με προχθεσινό δημοσίευμα των ”Finacial Times”, προκύπτουν ήδη καθυστερήσεις και διαφωνίες στην προετοιμασία αυτής της ρύθμισης, καθώς άλλα υπουργεία –πέραν του υπουργείου Οικονομικών- θέλουν να έχουν άποψη για το αν θα πρέπει να μπλοκαριστεί και μέσα σε ποιο χρονικό διάστημα μια ξένη επένδυση. Την ίδια ώρα, υπάρχουν φόβοι ότι η κίνηση της γερμανικής κυβέρνησης αποτελεί ουσιαστικά προάγγελο μιας

πολιτικής ”προστατευτισμού” της βιομηχανίας της.

Στον αντίποδα φαίνεται ότι κινείται η Μεγάλη Βρετανία, η οποία μέσω δηλώσεων διαφόρων παραγόντων ”καλωσορίζει” τις επενδύσεις κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων.

Πληροφορίες τις οποίες επικαλείται με σημερινό του δημοσίευμα ο ”Ελεύθερος Τύπος” αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ρύθμιση που θέτει ανώτατο πλαφόν έως 25% στα μερίδια που μπορεί να έχει ένας επενδυτής σε επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, για τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια και η αμυντική βιομηχανία. Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, σε μια τέτοια προοπτική δεν διαφωνεί το ΠΑΣΟΚ.

Συνεργάτες του κ. Γ. Αλογοσκούφη στους οποίους τέθηκε σχετικό ερώτημα παρέπεμπαν με νόημα στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού στη Βουλή, χωρίς όμως ούτε να διαψεύδουν ούτε και να επιβεβαιώνουν τέτοιο περιεχόμενο ενδεχόμενης νομοθετικής ρύθμισης.

Δεδομένο πάντως θεωρείται ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει στην κατεύθυνση της διασφάλισης έναντι του ενδεχομένου εκδήλωσης επιθετικών εξαγορών σε οργανισμούς στρατηγικής σημασίας, όπως είναι άλλωστε δεδομένο ότι τέτοιος θεωρείται πρωτίστως ο ΟΤΕ, λόγω της έντονης παρουσίας της MIG, στο μετοχικό του κεφάλαιο.

Ωστόσο, η MIG δεν εμπίπτει στον ορισμό των Sovereign Funds, καθώς η πλειονότητα των κεφαλαίων της προέρχεται από διεθνείς θεσμικούς επενδυτές (οι μεγαλύτεροι των οποίων μετέχουν στην επενδυτική της επιτροπή) και εγχώρια επενδυτικά κεφάλαια, με το Dubai Financial να κατέχει αυτή τη στιγμή ποσοστό 9%, με την προοπτική να το αυξήσει στο 20%.

Υ.Γ.: Διαβάστε στη στήλη Χαμαιλέων την άλλη λύση που προτείνει το euro2day.gr για την επίλυση αυτού του... ακανθώδους θέματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v