Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής προσφορών για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή.
Οπως αναφέρει η εταιρία, πλειοψηφών προσφέρων αναδείχθηκε η κινεζική εταιρεία State Grid, με τίμημα 320 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την προσφορά, ο ΑΔΜΗΕ αποτιμάται στο 1,33 δισ.
Οπως επισημαίνει η ΔΕΗ, η διαδικασία ήταν άψογη, πράγμα για το οποίο η διοίκηση της επιχείρησης συγχαίρει τα αρμόδια στελέχη της εταιρείας για τον επαγγελματισμό που επέδειξαν.
Το ΔΣ της Επιχείρησης στις 31 Οκτωβρίου 2016 θα πάρει την απόφαση για τον προτιμητέο επενδυτή. Οριστική απόφαση θα λάβει η Γενική Συνέλευση των Μετόχων, η οποία προγραμματίζεται για τις 24 Νοεμβρίου 2016.
Με τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ, η κινεζική εταιρεία συμπληρώνει ένα πακέτο συμμετοχών σε τρεις εταιρείες διαχείρισης δικτύων της νότιας Ευρώπης και συγκεκριμένα της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας. Όπως έχει ήδη γράψει το Euro2day.gr, η State Grid έχει ισχυρή μετοχική παρουσία, της τάξης του 30%, στη μητρική εταιρεία της ιταλικής ΤΕRΝΑ, η οποία πέραν της εταιρείας του ηλεκτρικού Συστήματος Μεταφοράς της χώρας αυτής, ελέγχει και αντίστοιχο ποσοστό στην εταιρεία SNAM, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της το Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ιταλίας.
Μετά την επιλογή του επενδυτή για το 24% του ΑΔΜΗΕ και τη λήψη σε σύντομο χρονικό διάστημα αποφάσεων του Δ.Σ. και της Γ.Σ. Μετόχων της ΔΕΗ, φαίνεται ότι τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες ημερομηνίες, προκειμένου η υπογραφή των συμφωνιών πώλησης μετοχών να γίνει μέσα στον Νοέμβριο.
Έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή του σχεδίου Σκουρλέτη, ασχέτως του αν αυτός θα βρίσκεται ή όχι επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, δηλαδή έλεγχος του 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ από εταιρεία στην οποία την απόλυτη πλειοψηφία θα έχει αμέσως ή εμμέσως το Ελληνικό Δημόσιο, πώληση του 24% σε στρατηγικό επενδυτή και του 25% στο χρηματιστήριο.
Σημειώνεται, τέλος, ότι στον διαγωνισμό για το 24% του ΑΔΜΗΕ, εκτός από την ιταλική και την κινεζική εταιρεία, συμμετείχε και η γαλλική RTE, η οποία όμως στην τελική του φάση, που προέβλεπε την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, δεν προσήλθε.
Αξιωματούχος της γαλλικής εταιρείας είχε δηλώσει στο Reuters πως η RTE είχε επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον της για τον ΑΔΜHΕ με επιστολή, αλλά πρόσθεσε πως υπήρχαν μια σειρά από αβεβαιότητες. Όπως ανέφερε, η μεγαλύτερη αβεβαιότητα αφορούσε στο νομικό καθεστώς του ΑΔΜΗΕ και στην πιθανότητα να μην παραμείνει ανεξάρτητος διαχειριστής, ένα καθεστώς παρόμοιο με αυτό της RTE.