Η πρόσφατη συμφωνία με την επενδυτική εταιρεία ακινήτων Grivalia αφορά την πρώτη φάση της επένδυσης στο ιστορικό ακίνητο της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, που προωθείται από την Dimand, στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου Πειραιά. Η διοίκηση της Dimand έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συναντίληψης και με το δήμο Πειραιά ο οποίος προωθεί πρόγραμμα αναβάθμισης της περιοχής, συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ.
Η Dimand αγόρασε από την Παπαστράτος, που ελέγχεται από τον πολυεθνικό όμιλο Philip Morris, τρία ακίνητα στον Πειραιά: Το πρώην κεντρικό κτίριο της καπνοβιομηχανίας, το λιθογραφείο της καθώς και το "κτίριο Βόμβα" που λειτούργησε για πολλά χρόνια ως αποθήκη.
Την πρώην αποθήκη, δηλαδή το "κτίριο Βόμβα", αφορά και το πρώτο στάδιο της επένδυσης που εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί εντός του επόμενου χρόνου. Πρόκειται για κτίριο 4.000 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.) που βρίσκεται σε οικόπεδο 5.500 τ.μ. που θα ανακατασκευαστεί ώστε να στεγάσει κτίριο γραφείων συνολικής επιφάνειας 10.500 τ.μ. και 126 θέσεις στάθμευσης.
Οπως ανακοινώθηκε προ ημερών, η Grivalia ΑΕΕΑΠ συμφώνησε να αποκτήσει το 50% της εταιρείας που κατέχει το ακίνητο (Piraeus Port Plaza 1 Α.Ε.) με τίμημα 1,625 εκατ. ευρώ, ενώ η επενδυτική εταιρεία έχει προσυμφωνήσει να αγοράσει και το υπόλοιπο 50%. Η συνολική επένδυση για την αναβάθμιση του κτιρίου θα προσεγγίσει τα 14 εκατ. ευρώ. Ο διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Γιώργος Χρυσικός είπε χθες πως η εταιρεία "μπαίνει στην πρώτη φάση του έργου και έχουμε την ευχέρεια να συμμετέχουμε και στις επόμενες φάσεις".
Ο κ. Χρήστος Χαρπαντίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος υποστήριξε χθες, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της επένδυσης στο συνέδριο Prodexpo, πως "το εργοστάσιο στον Πειραιά εγκαινιάστηκε το 1934". Πρόσθεσε πως η εταιρεία αποφάσισε "να αξιοποιήσει το ακίνητο που έχει μεγάλη ιστορία και το θετικό για εμάς είναι ότι η Παπαστράτος βρήκε τον τρόπο να συνεχίσει να υπάρχει στην περιοχή, με ένα μικρό μουσείο ή μία έκθεση».
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dimand Δημήτρης Ανδριόπουλος είπε πως τα τρία οικοδομικά τετράγωνα που αναπτύσσει η εταιρεία βρίσκονται 250 μέτρα από το λιμάνι και 250 μέτρα από το μεγαλύτερο σύστημα μέσων σταθερής τροχιάς, δηλαδή το τραμ, προαστιακός, ΗΣΑΠ Κηφισιά- Πειραιάς και τον υπό κατασκευή σταθμό της γραμμής 3 του μετρό».
Πρόσθεσε πως «τις παλιές αποθήκες (κτίριο Βόμβα) τις κρατάμε ως έχουν και κατασκευάζουμε υπόγειο πάρκινγκ με 126 θέσεις στάθμευσης, δημιουργώντας παράλληλα χώρο πρασίνου. Το κτίριο θα μετατραπεί σε χώρο γραφείων.
Στο κεντρικό κτίριο, που αποτελείται από τέσσερα αυτόνομα κτίρια, διατηρείται ο παλιός βιομηχανικός του χαρακτήρας και θα δίνει πρόσβαση για το μουσείο του Παπαστράτου, την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ενώ σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε κι ένα χώρο για τους ταξιδιώτες που θέλουν να πηγαίνουν στα νησιά κι έχουν βαλίτσες, μία υπηρεσία που δεν υπάρχει αυτή την στιγμή στο λιμάνι ως service. Το τρίτο κτίριο αφορά το Λιθογραφείο, με ένα διατηρητέο κομμάτι που μετατρέπεται σε εστιατόριο και καφέ. Το έργο θα υλοποιηθεί σταδιακά, με έναν ορίζοντα ολοκλήρωσης την επόμενη τετραετία ενώ το 2017 θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση».