Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ-Αλουμίνιο: Τα βρήκαν στην τιμή μετά από δεκαετή κόντρα!

Συμφωνία win-win ΔΕΗ με Αλουμίνιο, για την τιμή της κιλοβατώρας. Η προκαταβολή των 100 εκατομμυρίων και η ρήτρα τιμής μετάλλου. Τι σημαίνει για ΔΕΗ, Αλουμίνιο και άλλες ηλεκτροβόρες βιομηχανίες. Από πότε θα τεθεί σε ισχύ.

ΔΕΗ-Αλουμίνιο: Τα βρήκαν στην τιμή μετά από δεκαετή κόντρα!

Τιμή κιλοβατώρας συγκρίσιμη με αυτές που ισχύουν για τις μεταλλουργίες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, θα πληρώνει στη ΔΕΗ το Αλουμίνιο, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε και η οποία επικυρώθηκε από την έκτακτη Γ.Σ. μετόχων που ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία την οποία εισηγήθηκε στη Γ.Σ. η διοίκηση της ΔΕH προβλέπει ότι από την 1η Ιουλίου 2016 και μέχρι το τέλος του 2020, το Αλουμίνιο θα έχει έκπτωση 33% για το ανταγωνιστικό σκέλος (μη ρυθμιζόμενες χρεώσεις) Υψηλής Τάσης (ΥΤ-1) όπως ισχύει, πλέον των χρεώσεων για ρύπους.

Με την έγκρισή της από τη Γ.Σ., κλείνει η εκκρεμότητα μιας δεκαετίας, καθώς από το 2006, όταν έληξε η ισχύς της συμφωνίας του 1960, ΔΕΗ και Αλουμίνιο δεν είχαν υπογράψει νέα, ενώ το ενδιάμεσο διάστημα, οι σχέσεις των δύο πλευρών βρέθηκαν στα όρια, λόγω των μεγάλων διαφορών ως προς την προσέγγιση για τον υπολογισμό της τιμής της κιλοβατώρας, με βάση το προφίλ κατανάλωσης που έχει το Αλουμίνιο (ο μεγαλύτερος πελάτης της ΔΕΗ, με σταθερή κατανάλωση όλο το 24ωρο 365 μέρες τον χρόνο).

Πέραν των εκπτώσεων, η συμφωνία προβλέπει επίσης ρήτρα τιμής αλουμινίου. Αυτή ανέρχεται σε 1,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες) που θα εισπράττει η ΔΕH, για κάθε 100 δολάρια μέσης τιμής μετάλλου, όταν η μέση ετήσια τιμή στο London Metal Exchange (LME) υπερβαίνει τα 1.800 δολάρια ο τόνος.

Η μέση τιμή θα υπολογίζεται για το προηγούμενο έτος και βάσει του πίνακα που περιλαμβάνεται στο κείμενο, θα φτάνει ακόμη και τα 18,75 ευρώ η μεγαβατώρα, εφόσον η μέση τιμή αλουμινίου κυμαίνεται μεταξύ 3.200 και 3.300 δολαρίων ο τόνος. Για πάνω από τα 3.300 δολάρια, η ρήτρα θα παραμένει σταθερή 18,75 ευρώ.

Επιπλέον το Αλουμίνιο συμφωνήθηκε να προκαταβάλει 100 εκατομμύρια ευρώ στη ΔΕΗ έναντι της κατανάλωσης ηλεκτρικού μέχρι την 30ή Ιουνίου, ενώ για την κατανάλωση του δωδεκαμήνου που αρχίζει την 1η Ιουλίου 2017, το Αλουμίνιο θα προκαταβάλει το 30% της αξίας της κατανάλωσης, ή περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ. Έναντι της προκαταβολής και της εμπρόθεσμης εξόφλησης των λογαριασμών, θα ισχύει στο Αλουμίνιο η έκπτωση 15% που εφαρμόζει η ΔΕΗ για όλους τους συνεπείς καταναλωτές.

Το σκέλος αυτό της συμφωνίας, είναι σαφές ότι εξυπηρετεί ιδιαίτερα την Eπιχείρηση, προσφέροντας ανάσα στο πρόβλημα της ρευστότητας. Ως γνωστόν η ρευστότητα της δημόσιας επιχείρησης βρίσκεται στο χειρότερο σημείο, λόγω των ανεξόφλητων λογαριασμών (γύρω στα 2,5 δισ. ευρώ), με επακόλουθο προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία της (απλήρωτοι εργολάβοι) και στην υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος.

Τέλος, με τη συμφωνία επήλθε συμβιβασμός για την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ιανουαρίου 2014-Ιουνίου 2016, καθώς για την περίοδο αυτή θα ισχύει η τιμή που προσδιόρισε η διαιτησία όπου είχαν προσφύγει οι δύο πλευρές, δηλαδή 36,6 ευρώ η μεγαβατώρα.

Τι σημαίνει πρακτικά

Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, η νέα σύμβαση οδηγεί σε τιμή μεγαβατώρας πολύ κοντά σε αυτήν που είχε προσδιορίσει η διαιτησία και με βάση την οποία το Αλουμίνιο πλήρωνε την ενέργεια που απορροφούσε από το 2014 και μετά. Το ύψος αυτό είναι συγκρίσιμο με τις τιμές που απολαμβάνουν οι άλλες ευρωπαϊκές μεταλλουργίες, και όπως είναι φυσικό «οχυρώνει» το Αλουμίνιο έναντι των διακυμάνσεων των διεθνών τιμών.

Ας σημειωθεί ότι την τελευταία διετία οι τιμές αλουμινίου βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και κινούνται μεταξύ 1.500 και 1.700 δολαρίων ο τόνος, ενώ σημαντικό ρόλο έχει και η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο, καθώς το ισχυρό ευρώ επιβαρύνει σημαντικά το κόστος παραγωγής σε όσες μεταλλουργίες συνεχίζουν να λειτουργούν στις χώρες της ΟΝΕ.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι μεταλλουργίες αλουμινίου της ΕΕ βρίσκονται υπό συνεχή πίεση και η παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου περιορίζεται, καθώς τα ευρωπαϊκά εργοστάσια έχουν να ανταγωνιστούν εργοστάσια τρίτων χωρών (ΝΑ Ασία, Άπω Ανατολή) με ελάχιστες περιβαλλοντικές απαιτήσεις και φθηνή ενέργεια.

Ωστόσο εκτός από το Αλουμίνιο, η συμφωνία δημιουργεί πολύ ευνοϊκότερο περιβάλλον για την επίτευξη καλύτερων τιμών και για τις άλλες ηλεκτροβόρες βιομηχανίες που έχουν αντίστοιχο καταναλωτικό προφίλ με το Αλουμίνιο.

Η επιβίωση του Αλουμινίου όλα αυτά τα χρόνια έγινε δυνατή χάρη στην εφαρμογή από το 2011 δύο προγραμμάτων μείωσης του παραγωγικού κόστους, του "Μέλλον" και του "Excellence". Στο πλαίσιο των δύο προγραμμάτων πραγματοποιήθηκαν σημαντικές επενδύσεις στην προστασία του περιβάλλοντος (σημαντικότερη η διαχείριση καταλοίπων βωξίτη), την εξοικονόμηση ενέργειας (υποκατάσταση μαζούτ με φυσικό αέριο), την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων διοίκησης.

Ωστόσο σε εκκρεμότητα έμενε η διευθέτηση σε ανταγωνιστική βάση της τιμής της κιλοβατώρας, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια αντιπροσωπεύει το 39% του παραγωγικού κόστους, άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.

Η επίτευξη συμφωνίας με τη ΔΕΗ, όπως είναι φυσικό, θωρακίζει ακόμη περισσότερο τη μεταλλουργία αλουμινίου, διασφαλίζοντας τη λειτουργία και τις θέσεις εργασίας σε ένα όλο και πιο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.

Η δήλωση Παναγιώτακη για τη συμφωνία με το Αλουμίνιο

«Εύχομαι στο Αλουμίνιον να αξιοποιήσει τα αναμφισβήτητα οφέλη από την παρούσα συμφωνία αποδοτικά, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και στην αύξηση των θέσεων εργασίας», δήλωσε ο Μ. Παναγιώτακης κατά την έκτακτη ΓΣ της Επιχείρησης.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, «η συγκεκριμένη τιμολόγηση της ΑτΕ καταδεικνύει εμφαντικά την αναγκαιότητα αφαίρεσης της ενέργειας που διατίθεται στους καταναλωτές Υ.Τ. από το μερίδιο της αγοράς που προβλέπεται να απωλέσει η ΔΕΗ υποχρεωτικά, με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές».

Η ανακοίνωση της Μυτιληναίος

«Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ενημερώνει ότι, σε συνέχεια των αποφάσεων της ΕΓΣ της ΔΕΗ που έλαβε χώρα σήμερα Τετάρτη 5/10/2016, η Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ), θυγατρική εταιρεία του Ομίλου, προτίθεται άμεσα να προχωρήσει σε υπογραφή σύμβασης 7ετούς διάρκειας για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ (2014-2020).

Η συμφωνία αυτή είναι αποτέλεσμα εντατικών αλλά και πολύμηνων διαπραγματεύσεων των δύο μερών και κλείνει οριστικά την αντιπαράθεση ΔΕΗ - Αλουμίνιον της Ελλάδος για την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπογραμμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν σε εποικοδομητικό και θετικό κλίμα, με γνώμονα το οικονομικό συμφέρον των δύο εταιρειών, τη συναινετική διευθέτηση προβλημάτων της ενεργειακής αγοράς και, βεβαίως, την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας.

Ο Όμιλος εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συγκεκριμένη συμφωνία η οποία αναγνωρίζει τα ειδικά καταναλωτικά χαρακτηριστικά της Αλουμίνιον της Ελλάδος, ενώ, ταυτόχρονα, ενισχύει τη ρευστότητα της ΔΕΗ σε μία δύσκολη συγκυρία.

Πάγια θέση του Ομίλου είναι η στήριξη της ΔΕΗ, διότι χωρίς την ΔΕΗ δεν υπάρχει αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας, ούτε ενεργοβόρος βιομηχανία στην Ελλάδα.

Την επανειλημμένη τοποθέτηση αυτή του Προέδρου του Ομίλου σε Γενικές Συνελεύσεις, δημόσιες τοποθετήσεις κ.τ.λ., έρχεται να επιβεβαιώσει το σκέλος της συμφωνίας που προβλέπει άμεση προκαταβολή εκ μέρους του Ομίλου, ατόκως, του ποσού των €100εκ .

Η συμφωνία επίσης προβλέπει ότι στην αρχή κάθε συμβατικού έτους, η Αλουμίνιον της Ελλάδος θα προκαταβάλλει, επίσης ατόκως, στη ΔΕΗ το 30% της ετήσιας αξίας του ρεύματος.

Υπέρ της ΔΕΗ επίσης συμφωνήθηκε και ο τελευταίος εμπορικός όρος: σε περίπτωση αύξησης των τιμών Αλουμινίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου η ΔΕΗ λαμβάνει bonus στη τιμή της μεγαβατώρας. Σε περίπτωση όμως μείωσης της τιμής από τα τρέχοντα επίπεδα η ΔΕΗ δεν υφίσταται κανένα penalty.

Η αμοιβαία επωφελής και λεπτομερώς δομημένη αυτή συμφωνία, σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας στις σχέσεις της ΔΕΗ -της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας- με το μεγαλύτερο πελάτη της. Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η ανάκαμψη της οικονομίας και του νέου οικονομικού μοντέλου της χώρας προϋποθέτει μια διεθνώς ανταγωνιστική βιομηχανία και μια ισχυρή και υγιή οικονομικά και λειτουργικά ΔΕΗ».

Πράσινο φως από τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ Α.Ε. ανακοίνωσε ότι, σήμερα Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρίας, σύμφωνα με την πρόσκληση που αναρτήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2016, στην ιστοσελίδα της Εταιρίας.

Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση παρέστησαν νόμιμα (αυτοπροσώπως ή δια αντιπροσώπου) 168 Μέτοχοι, εκπροσωπώντας 184.031.077 κοινές ονομαστικές μετοχές με δικαίωμα ψήφου επί συνόλου 232.000.000 κοινών ονομαστικών μετοχών με δικαίωμα ψήφου, ήτοι, διαπιστώθηκε απαρτία 79,32%.

Για το θέμα της Ημερήσιας Διάταξης «Σύμβαση Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Β.Ε.Α.Ε.», η Έκτακτη Γενική Συνέλευση ενέκρινε με πλειοψηφία την πρόταση για την τιμολόγηση προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας από τη ΔΕΗ προς την εταιρία Αλουμίνιον της Ελλάδος, όπως αυτή είχε αναρτηθεί ενόψει της Γενικής Συνέλευσης. Συγκεκριμένα, σε σύνολο ψήφων 184.031.077 ψήφισαν υπέρ 164.099.535 (89,169%), κατά 15.972.230 (8,679%) και αποχή 3.959.312 (2,151%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v