Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παγκρήτια: Με μοντέλο Αττικής η ανακεφαλαιοποίηση

Εξετάζει την κάλυψη των εναπομεινασών κεφαλαιακών αναγκών ύψους 35 εκατ. μέσω ταυτόχρονης ανάθεσης διαχείρισης κόκκινων δανείων. Δεν υπάρχει επίσημο αίτημα από PCP Capital. Ενδιαφέρον και από άλλους επενδυτές.

Παγκρήτια: Με μοντέλο Αττικής η ανακεφαλαιοποίηση

Με μοντέλο Τράπεζας Αττικής είναι πιθανόν να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών, όπως προέκυψαν από το δυσμενές σενάριο της περσινής αξιολόγησης, η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, η οποία πρέπει να συγκεντρώσει ακόμη 35 εκατ. ευρώ.

Με βάση το δυσμενές σενάριο της περσινής συνολικής αξιολόγησης το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών της Παγκρήτιας Τράπεζας ανερχόταν σε 115 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα ενίσχυσε στο τέλος του 2015 τους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας με 69,5 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου (30,9 εκατ. ευρώ) και έκδοσης δύο νέων ομολογιακών δανείων που προσμετρώνται στα εποπτικά κεφάλαια.

Τα κέρδη του α' εξαμήνου και η κίνηση της διαδικασίας μετατροπής προσωρινών αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων σε εκκαθαρισμένες και οριστικές μειώνουν το υπόλοιπο των κεφαλαιακών αναγκών σύμφωνα με κύκλους της διοίκησης σε 35 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της τράπεζας, όπως αναφέρει η ετήσια οικονομική έκθεση 2015, έχει ακόμη ανοικτή τη διαδικασία αυξήσεως κεφαλαίου επιζητώντας τη συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή για τη θωράκιση της τράπεζας και την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Σύμφωνα με στελέχη της τράπεζας εξετάζεται το μοντέλο της Τράπεζας Αττικής. Δηλαδή, η κάλυψη του υπολοίπου των κεφαλαιακών αναγκών από στρατηγικό επενδυτή ο οποίος ως δέλεαρ θα λάβει τη διαχείριση μέρους του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας.

Προφανώς για μια τέτοια λύση ενδιαφέρεται και η PCP Capital Partners LLP η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων μέσων επιδεικνύει ενδιαφέρον για την είσοδό της ως στρατηγικός επενδυτής στην Παγκρήτια. Κύκλοι της διοίκησης της τελευταίας ανέφεραν, πάντως, στο Euro2day.gr ότι δεν υπάρχει επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς PCP Capital Partners.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς επενδυτών για την κάλυψη των εναπομεινασών κεφαλαιακών αναγκών με ταυτόχρονη ανάληψη της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και τους επόμενους μήνες θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Χρονική πίεση δεν υπάρχει σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος παρά τη σχετική πρόνοια του Μνημονίου, καθώς η Παγκρήτια έχει καλύψει τις βασικές κεφαλαιακές της ανάγκες.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (Non Performing Loans- NPLs) της τράπεζας στο τέλος του 2015 ανερχόταν σε 724 εκατ. ευρώ και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures NPEs) στα 1,05 δισ. ευρώ επί συνολικών χορηγήσεων 1,65 δισ. ευρώ. Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών προς το σύνολο των δανείων ανήλθε στο τέλος του 2015 στο 43,84% και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 64%.

Ο δείκτης κάλυψης των καθυστερήσεων άνω των 90 ημερών από συσσωρευμένες προβλέψεις διαμορφώθηκε στο 56,61%. Επίσης, η αξία των καλυμμάτων αυξήθηκε κατά 16,10% φτάνοντας το 63,68% της αξίας των δανείων. Οι σωρευμένες προβλέψεις ανήλθαν σε 409,9 εκατ. ευρώ έναντι 380,8 εκατ. ευρώ την 31.12.2014, παρουσιάζοντας αύξηση 7,65%, αυξάνοντας το δείκτη κάλυψης του συνολικού δανεισμού σε 24,82% από 22,89%.

Η τράπεζα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαχείριση των καθυστερήσεων, η μείωση των οποίων αποτελεί βασική προτεραιότητά της.

Με απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της 19ης Μαρτίου 2016, η Παγκρήτια εντάχθηκε στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 27Α του Ν. 4172/2013, σχετικά με την προαιρετική μετατροπή αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, επί προσωρινών διαφορών, σε οριστικές και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου.

Το μέγιστο υπόλοιπο αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που δύναται να μετατραπεί σε οριστική και εκκαθαρισμένη απαίτηση έναντι του Ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται σε περίπου 46,29 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v