ΑΔΜΗΕ: Οι 2+2 ενδιαφερόμενοι και οι πιθανές συμμαχίες

Οι τέσσερις ενδιαφερόμενοι «μνηστήρες» για το 24% της ελληνικής εταιρίας. Τα χαρακτηριστικά τους και πώς ορισμένοι εξ αυτών συνδέονται μεταξύ τους. Τα πιθανά κωλύματα και οι διαφαινόμενες συμμαχίες. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα.

ΑΔΜΗΕ: Οι 2+2 ενδιαφερόμενοι και οι πιθανές συμμαχίες
Υπερέβη τις προσδοκίες το καταρχήν ενδιαφέρον επενδυτών για το 24% του ΑΔΜΗΕ, καθώς τέσσερις εταιρείες διαχειριστές δικτύων, η ιταλική TERNA, η γαλλική RTE και δύο κινεζικές, η China State Grid και η China Southern Power Grid, κατέθεσαν φακέλους στην HSBC, στις πέντε το απόγευμα της 26ης Ιουλίου που έληγε η προθεσμία.

Από τους τρεις ενδιαφερόμενους, οι δύο, δηλαδή η ιταλική TERNA και η κινεζική State Grid Corporation of China, είναι «γνώριμες» με τον ΑΔΜΗΕ, καθώς συμμετείχαν και στον προηγούμενο διαγωνισμό για το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του, ο οποίος ωστόσο ακυρώθηκε μετά την άνοδο στην εξουσία του ΣYΡΙΖΑ.

Η γαλλική RTE, η οποία είναι θυγατρική της Electricite de France (EdF), δηλαδή της αντίστοιχης γαλλικής ΔΕΗ, εμφανίζεται για πρώτη φορά.

Η τέταρτη (China Southern Power Grid), σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, εάν τελικά καταθέσει δεσμευτική προσφορά, ενδιαφέρεται να το κάνει μόνο σε συνεργασία με μία από τις άλλες τρεις ενδιαφερόμενες εταιρείες.

Αναφορικά με τις συμμετοχές, θα πρέπει να σημειωθούν τα παρακάτω δεδομένα, τα οποία ενδεχομένως και θα καθορίσουν την πορεία του διαγωνισμού και τα τελικά σχήματα που θα καταθέσουν προσφορές.

Το πρώτο αφορά στη μετοχική σχέση της TERNA με την κινεζική εταιρεία. Ειδικότερα, κύριος μέτοχος της εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Μιλάνου είναι το ασφαλιστικό ταμείο Casa Depositi e Prestiti (CDP), με ποσοστό 29,85%.

Το 2014, η CDP με τη State Grid Corporation of China δημιούργησαν μια μικτή εταιρεία, την CDP Reti (CDP Δίκτυα), στην οποία μεταβιβάστηκε το 29,85% της TERNA, αλλά και το 28,98% της SNAM, που είναι ο ιταλικός ΔΕΣΦΑ.

Στη μικτή εταιρεία CDP Reti, η CDP κατέχει το 59,1% η κινεζική εταιρεία το 35%, ενώ μικρότερα ποσοστά κατέχουν δεκάδες ιταλικά τοπικά πιστωτικά ιδρύματα (Cassa de Risparmio).

Επιπλέον, η κινεζική εταιρεία ορίζει δύο μέλη στο πενταμελές δ.σ. της CDP Reti και από ένα μέλος στα δ.σ. της ΤΕRNA (ονόματι Yunpeng He) και της SNAM.

Για τη συναλλαγή αυτή, στην ουσία το 10,5% της TERNA και της SNAM, και τις θέσεις στα τρία δ.σ., η CDP εισέπραξε από τους Κινέζους 2,1 δισ. ευρώ, ενώ για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, καθοριστικό ρόλο είχε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι με επισκέψεις στην κυβέρνηση της Κίνας και επισκέψεις στο Πεκίνο.

Τα παραπάνω, δηλαδή οι σχέσεις ΤERNA με State Grid Corporation of China, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς προκαλούν συνθήκες σύγκρουσης συμφερόντων. Δηλαδή θα είναι παράδοξο οι δύο εταιρείες, ιδίως όταν εκπρόσωπος των Κινέζων βρίσκεται στο δ.σ. της ΤERNA, να βρεθούν «αντίπαλες» σε διεθνή διαγωνισμό για την αγορά του ίδιου περιουσιακού στοιχείου.

Έτσι θεωρείται πολύ πιθανόν ότι οι δύο εταιρείες θα καταθέσουν κοινή προσφορά. Επιπλέον, με τις κινήσεις τους στην περιοχή, οι κινεζικές κρατικές εταιρείες δείχνουν ότι ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν προσβάσεις σε ενεργειακές υποδομές, ώστε ενδεχομένως αργότερα να διαδραματίσουν ένα πιο ενεργό ρόλο.

Σε ό,τι αφορά τώρα στη γαλλική, θυγατρική της EdF, η εταιρεία λειτουργεί ως ΙΤΟ -Independent Transmission Operator. Το μοντέλο αυτό είναι πλήρως διαφοροποιημένο από το μοντέλο με το οποίο θα λειτουργεί ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος έχει αποφασιστεί να αποδεσμευτεί πλήρως (μετοχικά) από τη ΔΕH (Full Unbundling).

Έτσι, κατά πολλούς, τίθεται θέμα αν μια εταιρεία-Ανεξάρτητος Διαχειριστής, που στη χώρα της λειτουργεί ως Independent Transmission Operator, μπορεί να συμμετέχει σε διαχειριστή μέλος του ΕΝΤS-O, που λειτουργεί με άλλο μοντέλο.

Τέλος, σημειώνεται ότι με βάση το Μνημόνιο και την προκήρυξη του διαγωνισμού, ο προτιμητέος επενδυτής για την εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ πρέπει να είναι Ευρωπαίος διαχειριστής και μέλος του ευρωπαϊκού οργάνου ΕNTS-O, ενώ θα πρέπει να έχει επιλεγεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2016 και η συναλλαγή να ολοκληρωθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2017.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ σημειώνει ότι στη δεύτερη φάση, οι επιλέξιμοι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν έναν ολοκληρωμένο έλεγχο (due diligence) και θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για την απόκτηση του 24% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ.

Τέλος, σημειώνεται ότι η HSBC Bank plc, η Citigroup Global Markets Ltd. και η NBG Securities ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, ενώ η Rokas ως νομικός σύμβουλος της ΔΕΗ στη διαγωνιστική διαδικασία για τον ΑΔΜΗΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v