Τρεις ενδιαφερόμενοι για το 24% του ΑΔΜΗΕ

Από Ιταλία, Γαλλία και Κίνα οι τρεις επιχειρήσεις που εκδήλωσαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για τον ΑΔΜΗΕ. Ολες τους είναι διαχειριστές ηλεκτρικών δικτύων. Αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από τη ΔΕΗ.

Τρεις ενδιαφερόμενοι για το 24% του ΑΔΜΗΕ
H ιταλική TERNA, η γαλλική RTE και η κινεζική China State Grid, όλοι διαχειριστές ηλεκτρικών δικτύων, εκδήλωσαν (μη δεσμευτικό) ενδιαφέρον για την αγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ σύμφωνα με το Reuters.

Αναμένεται επιβεβαίωση από την ΔΕH, καθώς η προθεσμία εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εξαγορά του ποσοστού αυτού έληγε στις 17.00.

Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδωσε:

Στις πέντε το απόγευμα σήμερα αναμένεται ότι θα γίνει γνωστό ποια εταιρεία θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για το 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στην HSBC, η οποία έχει αναλάβει σύμβουλος της ΔΕΗ ΔΕΗ +0,37% γι' αυτή τη συναλλαγή.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, επικρατεί αισιοδοξία ότι η ιταλική TERNA (αντίστοιχη εταιρεία του ΑΔΜΗΕ στην Ιταλία) έχει πεισθεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, με διάφορες ευκαιρίες και όχι και τόσο διπλωματικά, είχε διατυπώσει έντονα παράπονα για τη διακοπή της προηγούμενης διαγωνιστικής διαδικασίας από τη σημερινή κυβέρνηση.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος της TERNA που συμμετείχε σε συνάντηση με κυβερνητικά στελέχη, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, είχε μεταφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ελληνική κυβέρνηση ότι η εταιρεία του ενδιαφέρεται για τον ΑΔΜΗΕ, όχι όμως απλώς για να επενδύσει κεφάλαια, αλλά για να έχει λόγο στη στρατηγική του και τη λήψη των αποφάσεων.

Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις και για συμμετοχή του Γάλλου Διαχειριστή RTE. Η εταιρεία έχει μητρική την κρατική εταιρεία ηλεκτροπαραγωγής EdF (γαλλική ΔΕΗ) και λειτουργεί ως ΙΤΟ (Independent Transmission Operator).

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η συγκεκριμένη μορφή λειτουργίας της RTE στη χώρα της ενδεχομένως να προκαλεί πρόβλημα στη συμμετοχή της στον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος έχει αποφασιστεί να αποδεσμευτεί πλήρως μετοχικά από τη ΔΕH (Full Unbundling). Το ίδιο φυσικά δεν ισχύει για την TERNA, η οποία ελέγχεται σήμερα αμέσως ή εμμέσως από ασφαλιστικά ταμεία και funds με έμμεση συμμετοχή του Κινέζου Διαχειριστή China State Grid, ο οποίος είχε ενδιαφερθεί επίσης για τον ΑΔΜΗΕ στον προηγούμενο διαγωνισμό.

Σε κάθε περίπτωση, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιτυχία για την κυβέρνηση, αν κατάφερνε να πουληθεί το 24% του ΑΔΜΗΕ σε επενδυτή, ώστε να ακολουθήσει η εισαγωγή του 25% στο χρηματιστήριο, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο.

Διαφορετικά θα πρέπει να εφαρμόσει το «plan B», δηλαδή την ιδιωτικοποίηση του 100% των μετοχών, κάτι που ο σημερινός υπουργός το απεύχεται.

Σημειώνεται ότι με βάση το σχέδιο πλήρους αποδέσμευσης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕH, ο προτιμητέος επενδυτής, ο οποίος υποχρεωτικά πρέπει να είναι Ευρωπαίος Διαχειριστής, θα πρέπει να έχει επιλεγεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2016 και η συναλλαγή να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2017.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v