«Για το Ελληνικό θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια στις δημόσιες υπηρεσίες, ώστε να ολοκληρωθούν εγκαίρως οι διαδικασίες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε με απαρτία 73,4%.
Ο ίδιος τόνισε πως η διοίκηση προωθεί τη δημιουργία θυγατρικής στην οποία θα εισφερθούν τα εμπορικά κέντρα (The Mall, Golden Hall, Mediterranean Cosmos) και «θα ενισχυθεί με απόκτηση ακινήτων στον χώρο του λιανικού εμπορίου».
Πρόσθεσε πως "τα εμπορικά κέντρα είναι ένα συγκεκριμένο είδος επένδυσης, ώστε να απευθυνθούμε και σε επενδυτές που στοχεύουν σε αυτή την κατηγορία ακινήτων. Ενδεχομένως στο μέλλον να εξετάσουμε και την αυτόνομη εισαγωγή στο χρηματιστήριο είτε ως ΑΕΕΑΠ". Ειδικά για το ενδεχόμενο σύστασης ΑΕΕΑΠ υποστήριξε πως "μπορείς είτε να φτιάξεις κάτι νέο που το δημιουργείς με πυρήνα τα εμπορικά κέντρα, είτε να μπεις σε υφιστάμενο σχήμα". Υπενθυμίζεται πως η διοικηση της εισηγμένης είχε εξετάσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Grivalia ΑΕΑΑΠ στον τομέα των εμπορικών κέντρων, αλλά είχε ανακοινωθεί πως οι διαπραγματεύσεις δεν ευοδώθηκαν.
Επιπλέον, η εταιρία θα επιδιώξει την πώληση των ακινήτων της στα Βαλκάνια, καθώς όπως τόνισε ο κ. Αθανασίου, «μπαίνουμε σε περίοδο ανάπτυξης στις γειτονικές χώρες», με την εξαίρεση ακινήτου στο Βελιγράδι που ενδέχεται να αξιοποιηθεί για μικτή ανάπτυξη εμπορικού κέντρου, ξενοδοχείου κ.λπ.
«Εάν η Lamda πραγματοποιήσει και άλλες επενδύσεις εντός του Ελληνικού, όπως το εμπορικό κέντρο, θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία με τους επενδυτές», είπε ο κ. Αθανασίου. Επισήμανε πως οι τρεις αρχικοί επενδυτές (όμιλος Λάτση, η κινεζική Fosun και η Eagle Hills από το Αμπου Ντάμπι) στηρίζουν την επένδυση. Πρόσθεσε πως εντός του προσεχούς εξαμήνου μπορούν να ολοκληρωθούν τόσο η αδειοδότηση για το καζίνο, όσο και η έγκριση του χωροταξικού σχεδιασμού και η έγκριση της σύμβασης από τη Βουλή (που θεωρεί πως μπορεί να εγκριθεί εντός μηνός).
Ο κ. Τάσος Γιαννίτσης, πρόεδρος της εταιρίας, τόνισε πως θέλει να σημειώσει τρεις λέξεις: «Βάλτωμα, προχωράμε, ξεκινάμε». «Πέρυσι είχαμε πει πως είμαστε σε μια μεταβατική φάση και πολύ σύντομα θα έχουμε εξελίξεις στο ζήτημα και πως πρέπει να δείξουμε κατανόηση και να βοηθήσουμε ώστε το έργο να προχωρήσει. Φέτος μπορούμε να πούμε πως προχωράμε. Έγινε ένα βήμα σημαντικό και μπορούμε να πούμε πως έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε, έχουμε κάνει ένα ενδιάμεσο βήμα, αλλά μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη αισιοδοξία και ιδιαίτερα στο μέτρο που η σχέση επενδυτών και δημοσίου είναι έντιμη, καθαρή και σωστή. Παρά τις δυσκολίες υπήρξε μια τέτοια σχέση. Και του χρόνου ελπίζω να μπορούμε να πούμε πως έχουμε ξεκινήσει ή ξεκινάμε. Η επένδυση είναι 2.000 τυπικές επενδύσεις του αναπτυξιακού νόμου με πέντε έως δέκα φορές μεγαλύτερη επίπτωση στην απασχόληση. Αλλάζει το αναπτυξιακό πρότυπο. Πρέπει να υπάρχει νηφάλια συζήτηση, να υπάρξει προβληματισμός για κάθε θέμα που θα τεθεί από τους δήμους κ.λπ., και θα τεθεί με λογική και όχι με συγκρούσεις», σημείωσε.
Σε ερώτηση για τις παραφωνίες εντός της κυβέρνησης όσον αφορά στην επένδυση, ο κ. Γιαννίτσης επισήμανε πως καλό είναι να περιοριστούμε στις πράξεις και όχι στις διάφορες δηλώσεις.
Ο κ. Αθανασίου υποστήριξε πως τα εμπορικά κέντρα κατέγραψαν μια ιδιαίτερα θετική πορεία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. «Πετύχαμε τα υψηλότερα λειτουργικά κέρδη στην ιστορία των εμπορικών κέντρων, αυξήσαμε τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατά 6% παρά τους κεφαλαιακούς ελέγχους. Τα εμπορικά κέντρα συνέχισαν να λειτουργούν υπό καθεστώς πλήρους μίσθωσης, με περισσότερους από 22 εκατομμύρια επισκέπτες. Και τα τρία συνεχίζουν την ανοδική πορεία τους τελευταίους 36 μήνες, με μόνη εξαίρεση τον Ιούλιο του 2015. Παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση, το 2015 η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη αυξήθηκε πάνω από 4%».
«Έχουμε θέσει ως στόχο τη δημιουργία ενός πακέτου συνολικής εμπειρίας του καταναλωτή. Αρνητική εξέλιξη αποτελούν οι ζημίες από την αναπροσαρμογή της λογιστικής αξίας των ακινήτων, που ανήλθαν σε 18,5 εκατ. ευρώ και προέρχονται καθ' ολοκληρία από αναπροσαρμογή της λογιστικής αξίας των οικοπέδων. Για το ΙBC βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αδειοδότησης, με την επένδυση να φτάνει τα 25 εκατ. ευρώ», σημείωσε.
Ο εκπρόσωπος της GSO (Blackstone), που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εισηγμένης, δήλωσε πως «έχουμε ενθαρρυνθεί από την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας και έδωσα τα εύσημα στον διευθύνοντα σύμβουλο και στη διοίκηση. Συμμεριζόμαστε τον ενθουσιασμό της διοίκησης για το έργο του Ελληνικού».