Ελαβε έγκριση το ηλιοθερμικό των Motor Oil-NUR στο Λασίθι

Η έγκριση αφορά την αύξηση της δυναμικότητας της μονάδας από 38 σε 52 μεγαβάτ, όπως και την επέκταση του γηπέδου εγκατάστασης από 915 σε περίπου 1.700 στρέμματα. Οι προδιαγραφές της ενεργειακής μονάδας.

Ελαβε έγκριση το ηλιοθερμικό των Motor Oil-NUR στο Λασίθι

Έγκριση περιβαλλοντικών όρων έλαβε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ηλιοθερμική μονάδα που σχεδιάζει η εταιρεία ΝUR-Motor Oil στην περιοχή Αθερινόλακκος του νομού Λασιθίου στην Κρήτη.

Η έγκριση αφορά συγκεκριμένα την αύξηση της δυναμικότητας της μονάδας από 38 σε 52 μεγαβάτ, όπως και την επέκταση του γηπέδου εγκατάστασης από 915 σε περίπου 1700 στρέμματα.

Με τη νέα διαστασιολόγησή της, η μονάδα θα αποτελείται από ένα ηλιακό πεδίο, το οποίο περιλαμβάνει πύργους ισχύος που περιβάλλονται από συστοιχία 24.000 ηλιοστατών (κατόπτρων) 19 τ.μ. ο καθένας, οι οποίοι θα αντανακλούν τις ακτίνες στον ηλιακό συλλέκτη, ο οποίος βρίσκεται στον πύργο ισχύος ύψους 200 μέτρων.

Η ηλιοθερμική μονάδα σχεδιάζεται ώστε να είναι ικανή να παράγει ατμό για εισαγωγή στον ατμοστρόβιλο και δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο ονομαστικό φορτίο (52 μεγαβάτ) με αυτονομία μέχρι και 5 ωρών.

Επιπλέον θα περιλαμβάνει σύστημα εφεδρικής θέρμανσης με δύο συμβατικούς ατμολέβητες συνολικής ισχύος 140 θερμικών μεγαβάτ που καταναλώνουν πετρέλαιο. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τον ηλιακό συλλέκτη υπολογίζεται σε 76.250 μεγαβατώρες, ενώ από το εφεδρικό σύστημα συμβατικών λεβήτων (με καύση πετρελαίου) σε 877 μεγαβατώρες.

Η προώθηση αυτού του επενδυτικού σχεδίου, όπως και άλλων αντίστοιχων που έχουν λάβει την τυπική άδεια από τη ΡΑΕ, κατέστη δυνατή μετά την πρόσφατη τροποποίηση των κανονιστικών κειμένων διαχείρισης των δικτύων στα μη διασυνδεμένα νησιά. Να σημειωθεί επίσης ότι η αρχική έγκριση περιβαλλοντικών όρων είχε παραχωρηθεί στη μονάδα αυτή τον Αύγουστο του 2011.

Η εταιρεία NUR – MOH, ιδρύθηκε το 2009, με σκοπό την κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση ηλιοθερμικών σταθμών στην Ελλάδα. Το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται 675.000 ευρώ, ενώ το σύνολο των μετοχών ανήκει κατ' ισομοιρία (50-50) στους ιδρυτικούς μετόχους Μότορ Όιλ (Ελλάς) Α.Ε. και NUR ENERGIE LTD.

Η NUR Energy έχει ως μετόχους δύο funds, το αμερικανικό Armonia LLC και το βρετανικό LowCarbon Ltd, τα οποία χρηματοδοτούν επενδυτικά σχέδια στις ΑΠΕ. Η NUR, εκτός από την Ελλάδα έχει παρουσία στην Τυνησία, Μαρόκο, Ιταλία, Γαλλία και Ινδία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v