Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Vivartia εισέρχεται ο όμιλος OLAYAN

Ο όμιλος OLAYAN εξεδήλωσε τη πρόθεση να αγοράσει 1.623.000 μετοχές της VIVARTIA στην τιμή των 26 ευρώ ανά μετοχή, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 1,98% της εταιρείας, αναφέρει η ΜIG σε σχετική ανακοίνωση, σε σχέση με την επικείμενη ιδιωτική τοποθέτηση μετοχών της VIVARTIA. Το ποσοστό του κ. Σ. Θεοδωρόπουλου θα ανέλθει στο 6,1%. Τι ειπώθηκε σε θεσμικούς επενδυτές.

Στη Vivartia εισέρχεται ο όμιλος OLAYAN
Ο όμιλος OLAYAN εξεδήλωσε τη πρόθεση να αγοράσει 1.623.000 μετοχές της VIVARTIA στην τιμή των 26 ευρώ ανά μετοχή, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 1,98% της εταιρείας, αναφέρει η ΜIG σε σχετική ανακοίνωση, σε σχέση με την επικείμενη ιδιωτική τοποθέτηση μετοχών της VIVARTIA.

Αναλυτικότερα σε συνέχεια των από 9.10., 11.10. και 26.10.2007 Ανακοινώσεων η MARFIN INVESTMENT GROUP (”MIG”) ανακοινώνει, σε σχέση με την επικείμενη ιδιωτική τοποθέτηση μετοχών της VIVARTIA, ότι ο όμιλος OLAYAN εξεδήλωσε τη πρόθεση να αγοράσει 1.623.000 μετοχές της VIVARTIA στην τιμή των 26 ευρώ ανά μετοχή, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 1,98% της εταιρείας.

Επίσης, ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της VIVARTIA, εξεδήλωσε την πρόθεση να αγοράσει 4.000.000 μετοχές της εταιρείας στην τιμή των 26 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή ποσοστό 4,90% το οποίο προστιθέμενο στη συμμετοχή που ήδη κατέχει ανεβάζει το ποσοστό του στο 6,11% των μετοχών της εταιρείας.

Κατόπιν των ανωτέρω, η ιδιωτική τοποθέτηση που θα διεξαχθεί στις επόμενες ημέρες απεφασίσθη να γίνει στη τιμή των 26 ευρώ ανά μετοχή.

----Τι ειπώθηκε σε θεσμικούς επενδυτές

Σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τρεις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους βασικούς κλάδους της, βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες η Vivartia. Όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της εταιρείας σε θεσμικούς επενδυτές, δύο από τις τρεις εταιρείες που ”κοιτάζει” η Vivartia δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και ειδικότερα στους κλάδους της μαζικής εστίασης και των αρτοποιημάτων ενώ η τρίτη που είναι ελληνική δραστηριοποιείται στον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων, και η οποία σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς είναι η ΜΕΒΓΑΛ.

Σε ερώτηση των παρευρισκόμενων, ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο της εταιρείας, αν δεν ευοδωθούν οι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις, τα στελέχη της Vivartia σημείωσαν ότι υπάρχουν και άλλες εταιρείες τις οποίες κοιτάνε.

Αναφορικά με το τίμημα, σημείωσαν ότι μια δίκαιη αποτίμηση των προς εξαγορών εταιρειών θα είναι 9-11 φορές το EBITDA τους.

Εκτενής ήταν η αναφορά της διοίκησης της Vivartia στο νέο business plan της εταιρείας. Οι βασικές παραδοχές του νέου επιχειρηματικού σχεδίου περιλαμβάνουν την εξαγορά εταιριών που δραστηριοποιούνται σε ομοειδείς κλάδους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τη σταδιακή αξιοποίηση των παγίων περιουσιακών στοιχείων του ομίλου μέχρι του ποσού των 400 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα σημειώθηκε ότι το επιχειρηματικό σχέδιο της Vivartia προβλέπει επενδύσεις για εξαγορές και ανάπτυξη ύψους 800 εκατ. ευρώ την πενταετία 2008-2012.

Σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις για την πορεία των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας σημειώθηκε ότι η εταιρεία υπολογίζει να πετύχει την περίοδο 2008-2012 μέση ετήσια αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 20,8%, του EBITDA 23,8%, και των κερδών ανά μετοχή 24,9%.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι το 2012 ο κύκλος εργασιών θα διαμορφωθεί στο ύψος των 2,848 δισ. ευρώ από 1,108 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στην τρέχουσα χρήση, τα Κέρδη Προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων θα υπερδιπλασιασθούν ανερχόμενα το 2012 στα 452 εκατ. ευρώ από 155 εκατ. ευρώ φέτος, τα κέρδη ανά μετοχή θα τριπλασιασθούν και θα αγγίξουν το 2012 στα 1,82 ευρώ έναντι 0,60 ευρώ φέτος, ενώ η λειτουργική ταμειακή ροή από 68 εκατ. ευρώ που εκτιμάται φέτος υπολογίζεται να ανέλθει στα 173 εκατ. ευρώ το 2012.

Σε ότι αφορά τις πηγές χρηματοδότησης διευκρίνισαν ότι για την πραγματοποίηση των σχεδιαζόμενων εξαγορών προέρχονται από την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου σε συνδυασμό με τις ελεύθερες ταμιακές ροές και τον τραπεζικό δανεισμό.

Τα ανωτέρω εντάσσονται στα πλαίσια της πολιτικής του ομίλου για δανειακή επιβάρυνση στα επίπεδα των 2,5 και 3,5 φορές τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v