Στην ημερίδα του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) με θέμα τα συγκεντρωτικά, θερμικά, ηλιακά συστήματα και τα συστήματα συγκέντρωσης ηλιακής ακτινοβολίας για χημικές διεργασίες, η οποία πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. (ΔΕΗΑΝ), κ. Φώτης Βρότσης.Ο κ. Βρότσης, στο πλαίσιο του χαιρετισμού του, αναφέρθηκε στην ιστορία, το παρόν και το μέλλον της ΔΕΗΑΝ, την προσπάθεια αναδιοργάνωσης της επιχείρησης και τον στόχο να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος του ομίλου ΔΕΗ, μέσα στην επόμενη πενταετία, μέσω μιας δυναμικής επανατοποθέτησης της εταιρίας, στο ενεργειακό τοπίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με άξονες την ίδρυση νέων, σύγχρονων έργων και την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και της αποδοτικότητας των υφιστάμενων υποδομών, σε ολόκληρη τη χώρα.
Ολόκληρος ο χαιρετισμός του κ. Φώτη Βρότση στην ημερίδα του ΚΑΠΕ έχει ως εξής :
«Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, Φίλες & Φίλοι, αγαπητοί συνάδελφοι,
Η πρόσκληση σας να απευθύνω χαιρετισμό μου έδωσε μεγάλη χαρά και τη θεωρώ ιδιαιτέρα τιμητική γιατί με συνδέουν μαζί σας όμορφα χρόνια ενεργειακών μελετών και εφαρμογών ΑΠΕ.
Η σημερινή ημερίδα που σκοπό έχει να αναδείξει τη συμβολή των Συγκεντρωτικών Θερμικών Ηλιακών και συστημάτων συγκέντρωσης ηλιακής ακτινοβολίας για χημικές διεργασίες, είναι για τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ) ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα.
Η ΔΕΗ αξιοποιώντας όλες τις εγχώριες ενεργειακές πηγές όπως ο λιγνίτης και το υδροηλεκτρικό δυναμικό πραγματοποιεί το θαύμα του εξηλεκτρισμού της Ελλάδας από τη δεκαετία του '50 με γοργούς ρυθμούς.
Μαζί όμως με τα μεγάλα έργα η ΔΕΗ αποφασίζει στις αρχές της δεκαετίας του '80 να προωθήσει και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ή τις Εναλλακτικές Μορφές Ενέργειας όπως συνηθιζόταν να τις αποκαλούμε.
Η ίδρυση μιας νέας διεύθυνσης, της Διεύθυνσης Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας, η ιστορική πια ΔΕΜΕ, σηματοδοτεί τη σημασία που δίνει η εταιρία στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων, φωτοβολταϊκών σταθμών και γεωθερμίας την εποχή εκείνη.
Η ΔΕΜΕ κατασκευάζει το πρώτο αιολικό πάρκο στον κόσμο με 5 ανεμογεννήτριες των 20 KW στην Κύθνο το 1982 το οποίο συνεργάζεται με το φωτοβολταϊκό σταθμό 100 KW στο νησί, ένα υβριδικό σύστημα πρωτοποριακό για την εποχή του.
To 1986 κατασκευάζεται γεωθερμική μονάδα 2 MW στη Μήλο. Η μελέτη του έργου στηρίχθηκε σε ερευνητικές γεωτρήσεις που πραγματοποίησαν συνεργεία της ΔΕΗ το 1974.
Η ΔΕΗ αξιοποιεί τις ευκαιρίες που δίνουν τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΟΚ, HORS QUOTA και σε προγραμματική συμφωνία με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, ΕΑΒ, εγκαθιστά τη διετία 1990-1991 ανεμογεννήτριες τεχνολογίας 55 και 100 kW. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ήταν 3,8 MW.
Με τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, MOΠ, κατασκευάζει έργα 4,5 MW ενώ με το κοινοτικό πρόγραμμα VALOREN κατασκευάζονται άλλα 8,5 MW το 1992. Οι τεχνολογίες είναι με μηχανές των 225 και 300 kW.
Όλα αυτά τα αιολικά πάρκα του παρελθόντος έχουν συμπληρώσει το προσδόκιμο της λειτουργίας τους και βρίσκονται σε φάση αντικατάστασης με σύγχρονες μηχανές των 900 kW.
Η επιθυμία του ομίλου ΔΕΗ να συνεχίσει μέσα από ένα πιο ευέλικτο μοντέλο διοίκησης την ανάπτυξη των ΑΠΕ, οδήγησε στην δημιουργία της κατά τα 100% θυγατρικής με την ονομασία ΔΕΗ-Ανανεώσιμες Α.Ε. το 1998.
Εμείς στην ΔΕΗ Ανανεώσιμες, συνεχίζουμε την παράδοση της ΔΕΗ, η οποία είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που δραστηριοποιήθηκε στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Λειτουργούμε 81 MW αιολικών πάρκων, 69 MW μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών και 1,3 MW φωτοβολταϊκών σταθμών, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 151,3 MW.
Σήμερα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προσπαθεί να επανατοποθετηθεί δυναμικά στον ελληνικό χώρο των ΑΠΕ.
Στόχος μας είναι η επένδυση σε όλες τις καινοτόμες ανανεώσιμες τεχνολογίες για παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας με μηδενικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Δημιουργούμε νέα σύγχρονα έργα και αναβαθμίζουμε τη λειτουργικότητα και αποδοτικότητα των υφιστάμενων υποδομών.
Με την αναδιοργάνωση της εταιρίας και ουσιαστικά την επανίδρυση της, σκοπεύουμε, μέσα στην προσεχή πενταετία, να αναπτύξουμε έργα έτσι ώστε να υπερδιπλασιαστεί το χαρτοφυλάκιο της εγκατεστημένης ισχύος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ώστε να αποτελέσουμε την αιχμή του δόρατος του ομίλου ΔΕΗ, προσθέτοντας στο ενεργειακό μας χαρτοφυλάκιο και μονάδες βιομάζας και γεωθερμίας.
Αγαπητοί σύνεδροι,
Εύχομαι η σημερινή ημέρα να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας των Συγκεντρωτικών Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων. Περιμένω με χαρά να ακούσω του ομιλητές.
Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση και την προσοχή σας».