Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρίσεις με νόημα για Αττικής - Γενική

Ποιες ενδείξεις προκύπτουν για τις μετοχές, τον τρόπο λειτουργίας και τις προοπτικές ανάπτυξης της Τράπεζας Αττικής και της Γενικής, μέσα από την προσεκτική ανάγνωση των λογιστικών τους καταστάσεων. Πού πλεονεκτεί και πού μειονεκτεί κάθε όμιλος.

Συγκρίσεις με νόημα για Αττικής - Γενική
του Στέφανου Κοτζαμάνη

*Ο αναλυτικός πίνακας με τις συγκρίσεις μεγεθών μεταξύ της Τράπεζας Αττικής και της Γενικής δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Ποιες ενδείξεις προκύπτουν για τις μετοχές, τον τρόπο λειτουργίας και τις προοπτικές ανάπτυξης των δύο τραπεζών, μέσα από την προσεκτική ανάγνωση των λογιστικών τους καταστάσεων. Πού πλεονεκτεί και πού μειονεκτεί κάθε όμιλος.

Πολύ σημαντικά συμπεράσματα για την πορεία και τις προοπτικές των Τραπεζών Αττικής και Γενική και ενδεχομένως για τις ”πραγματικές αξίες” των δύο μετοχών προκύπτουν από τη σύγκριση των λογιστικών καταστάσεων των δύο χρηματοπιστωτικών ομίλων.

Η Γενική Τράπεζα με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής της και τη δρομολογούμενη αύξηση κεφαλαίου των 210 εκατ. ευρώ διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση 584 εκατ. ευρώ, ελαφρά υψηλότερη από αυτή της Τράπεζας Αττικής (565 εκατ. ευρώ).

Η αποτίμηση της Τράπεζας Αττικής είναι πολύ πιο ελκυστική με βάση τις σημειούμενες κερδοφορίες, καθώς στο 9μηνο σημείωσε καθαρά κέρδη 15,9 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τις αναμενόμενες ζημίες που αναμένεται να εμφανίσει η Γενική Τράπεζα.

Θα πρέπει επίσης να διευκρινίσουμε ότι η υποαπόδοση της Γενικής Τράπεζας δεν οφείλεται στις αυξημένες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις.

Συγκεκριμένα, προ προβλέψεων, η Τράπεζα Αττικής σημείωσε στο εννεάμηνο κέρδη 41,9 εκατ., όταν στο πρώτο φετινό εξάμηνο η αντίστοιχη επίδοση της Γενικής Τράπεζας ήταν μηδενική.

Γενικότερα, η Τράπεζα Αττικής φαίνεται να δουλεύει πιο αποδοτικά από τη Γενική Τράπεζα. Στις 30/6/2007 ο δείκτης κόστους/έσοδα είχε διαμορφωθεί στο 64,8%, όταν ο αντίστοιχος δείκτης για τη Γενική βρισκόταν στο 100,3%.

Η Τράπεζα Αττικής επίσης αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς κατά την τελευταία διετία. Συγκεκριμένα, για την περίοδο 2004-2006, το συνολικό ποσοστό ανόδου των χορηγήσεων ήταν 26,2% (21,6% για τη Γενική, λογαριασμός απαιτήσεις από πελάτες) και των καταθέσεων ήταν 16,2% (-2,9% για τη Γενική, λογαριασμός υποχρεώσεις προς πελάτες).

Τα ”συν” της Γενικής

Η λειτουργία της Τράπεζας Αττικής είναι παραγωγικότερη παρά το γεγονός ότι η Γενική Τράπεζα έχει καλύτερη διάρθρωση καταθέσεων.

Συγκεκριμένα, στην Τράπεζα Αττικής το ποσοστό των ”ακριβών καταθέσεων” (προθεσμιακές συν repos) υπολογίζεται γύρω στο 65% των συνολικών, όταν στη Γενική Τράπεζα το ίδιο ποσοστό είναι σαφώς χαμηλότερο.

Αυτό συμβαίνει γιατί η Γενική έχει ήδη εκμεταλλευτεί την παρουσία του βασικού της μετόχου (Societe Generale), που έχει τη δυνατότητα να τη χρηματοδοτεί με χαμηλότερο κόστος από αυτό των προθεσμιακών καταθέσεων. Το πλεονέκτημα του βασικού μετόχου που αντλεί κεφάλαια χαμηλού κόστους πιθανόν να το αποκτήσει η Τράπεζα Αττικής στο προσεχές μέλλον, σε περίπτωση που προσελκύσει στρατηγικό συνεταίρο από το εξωτερικό.

Η Γενική Τράπεζα επίσης πλεονεκτεί στον αριθμό των καταστημάτων: Διαθέτει 143 έναντι 69 της Αττικής. Έτσι, ο δείκτης κεφαλαιοποίηση ανά κατάστημα είναι πολύ πιο ελκυστικός για την πρώην ”τράπεζα των στρατηγών”.

Επίσης, όσο περισσότερα είναι τα καταστήματα τόσο εντονότερες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης, σε περίπτωση που αναβαθμιστεί ο τρόπος λειτουργίας και απόδοσης μιας τράπεζας.

Η Γενική πλεονεκτεί επίσης στο ότι διαθέτει ισχυρή τεχνογνωσία από το εξωτερικό, πράγμα που η Αττικής θα επιδιώξει να αποκτήσει και αυτή μέσω στρατηγικού συνεταίρου.

Η Γενική, τέλος, φαίνεται να διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι σ’ αυτήν περικλείονται πολύ σημαντικές υπεραξίες.

Το θετικό και για τις δύο τράπεζες είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν προχωρήσει σε μαζικές διαγραφές ”κακών δανείων”, με την Τράπεζα Αττικής να δηλώνει ότι μελλοντικά έχει να εγγράφει μόνο τις ”συνήθεις” επισφάλειες, ενώ στην περίπτωση της Γενικής θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη αν συνεχίσει με υψηλές διαγραφές και το 2008.

*Ο αναλυτικός πίνακας με τις συγκρίσεις μεγεθών μεταξύ της Τράπεζας Αττικής και της Γενικής δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v