Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Τι συμβαίνει με τις αλλαγές στη διοικητική δομή

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση διοίκησης με τους γενικούς διευθυντές της τράπεζας. Στα ύψη η αβεβαιότητα λόγω φόβου συγχώνευσης/κατάργησης γενικών διευθύνσεων και των πολιτικών παρεμβάσεων. Τι συμβαίνει στην Εθνική Ασφαλιστική. Οι ανυπόστατες φήμες και οι αποχωρήσεις.

ΕΤΕ: Τι συμβαίνει με τις αλλαγές στη διοικητική δομή

Τη στρατηγική της Εθνικής για τη διετία 2016-17 και πως αυτή θα επιτευχθεί συζήτησαν σήμερα το απόγευμα η διοίκηση της Εθνικής με τους γενικούς διευθυντές του ομίλου σε μια συνάντηση που παρ' ότι διενεργήθηκε στον Αστέρα Βουλιαγμένης και είχε χαλαρό χαρακτήρα, είχε ως φόντο την αναστάτωση που προκαλούν οι παρεμβάσεις και οι φήμες με αφορμή το νέο οργανόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης επισήμανε στα στελέχη του ομίλου ότι βασικός στόχος της διετίας είναι η επάνοδος στη κερδοφορία μέσα από την επίτευξη βιώσιμων ρυθμών επέκτασης των εργασιών της κυρίως στην Ελλάδα, θυμίζοντας, ταυτόχρονα, τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί με το αναθεωρημένο πλάνο αναδιάρθρωσης και τις δυσκολίες του οικονομικού περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Π. Μυλωνάς αφού αναφέρθηκε στα μακροοικονομικά στοιχεία και τις προοπτικές έκανε μια επισκόπηση της πορείας των εργασιών ανά τομέα για να ακολουθήσει ο απολογισμός δράσης και οι στόχοι για τη φετινή χρονιά από πλευράς Γενικών Διευθυντών.

Η συνάντηση διενεργήθηκε σε μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας εντός του ομίλου λόγω των προωθούμενων αλλαγών στο οργανόγραμμα και της αίσθησης που υπάρχει ότι με τις αλλαγές θα περικοπεί σημαντικά ο αριθμός των γενικών διευθύνσεων και επομένως των Γενικών Διευθυντών και των βοηθών τους.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr η διοίκηση της Εθνικής ανέθεσε στην εταιρεία συμβούλων McKinsey μελέτη αναδιοργάνωσης της διοικητικής της δομής. Αντίστοιχη μελέτη διενεργείται και από τις διευθύνσεις οργάνωσης και στρατηγικής της τράπεζας.

Με βάση τις δύο παραπάνω μελέτες το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής θα κληθεί ως τα τέλη του επόμενου μήνα να αποφασίσει το νέο οργανόγραμμα του ομίλου, το οποίο θα πρέπει να υπηρετεί την στρατηγική προτεραιότητα επανόδου στην κερδοφορία και να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Μαζί με τις αλλαγές στο Δ. Σ το νέο οργανόγραμμα

Η συρρίκνωση των διεθνών δραστηριοτήτων, η οποία ξεκίνησε με τη συμφωνία πώλησης της Finansbank θα συνεχισθεί καθώς με το αναθεωρημένο πλάνο αναδιάρθρωσης η Εθνική έχει αναλάβει δέσμευση συρρίκνωσης της παρουσίας της πρωτίστως στην Κύπρο και ακολούθως στις αγορές των Βαλκανίων.

Ταυτόχρονα, οι αρνητικοί ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης στην εγχώρια αγορά τα τελευταία χρόνια και οι δεσμεύσεις για πώληση non core business assets και μείωση του προσωπικού της μητρικής τράπεζας κατά 1605 άτομα επιβάλλουν επικαιροποίηση του οργανογράμματος και για τις εν Ελλάδι δραστηριότητες.

Σήμερα ο όμιλος Εθνικής έχει 61 Γενικούς Διευθυντές και 31 Γενικούς και βοηθούς γενικών διευθυντών, αριθμός που εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί με το νέο οργανόγραμμα που θα αποφασισθεί περί τα τέλη Μαρτίου και θα υλοποιηθεί μαζί με τις προληπτικές αλλαγές που θα υπάρξουν σε συνεννόηση με τον SSM σε επίπεδο διοίκησης και μελών επιτροπών.

Τι συμβαίνει με την ηγεσία της Εθνικής Ασφαλιστικής

Το γεγονός ότι οι συμβάσεις 7 γενικών διευθυντών που έληξαν στις 31.12.2015 έλαβαν παράταση μόλις τριών μηνών αντί για ένα με δύο χρόνια που συνηθιζόταν εντείνει την ανησυχία μεταξύ των στελεχών της τράπεζας και εξηγεί σύμφωνα με γνωρίζοντες τις ανυπόστατες φήμες περί παραιτήσεων με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτές που κυκλοφόρησαν για την ηγεσία της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Τόσο η σύμβαση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Σπ. Μαυρόγαλου όσο και αυτή του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου, Φ. Παναγιωτόπουλου παρατάθηκαν ως το τέλος Μαρτίου. Με δεδομένο ότι η Εθνική Ασφαλιστική αντιμετωπίζεται ως γενική διεύθυνση στο οργανόγραμμα του ομίλου οι συμβάσεις τους ενδέχεται να ανανεωθούν αλλά να κληθούν να υπηρετήσουν άλλο πόστο εντός ομίλου. Προς το παρόν πάντως ούτε τους ζητήθηκε ούτε υπέβαλαν παραίτηση.

Οι παρεμβάσεις και η όξυνση της αβεβαιότητας

Με δεδομένο ότι μεσολαβεί αρκετός χρόνος ωσότου αποφασισθεί και κυρίως εφαρμοσθεί το νέο οργανόγραμμα, υπάρχει έκδηλη ανησυχία για τις επιπτώσεις από την εντεινόμενη αβεβαιότητα. Ήδη η επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Διαχείρισης Απαιτήσεων Λιανικής, Μαρ. Πολιτοπούλου με προϋπηρεσία στην Eurobank, γνωστοποίησε ότι με τη λήξη της σύμβασής της στο τέλος Μαρτίου αποχωρεί από την Εθνική. Πληροφορίες τη φέρουν να αναλαμβάνει την θέση του διευθύνοντος συμβούλου θυγατρικής ξένης ασφαλιστικής εταιρείας.

Το κλίμα αναβρασμού εντείνουν και παρεμβάσεις όπως αυτή που διενήργησε πρόσφατα η Νομαρχιακή Επιτροπή Χρηματοοικονομικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία συμμετέχουν άνθρωποι που έχουν στελεχώσει θέσεις στο ΤΧΣ, στην προεδρία της κυβέρνησης αλλά και θέσεις συμβούλων στην Εθνική!

Ο τομέας Χρηματοοικονομικών του κυβερνώντος κόμματος ψέγει τη διοίκηση της τράπεζας και προσωπικά τον διευθύνοντα σύμβουλο, Λ. Φραγκιαδάκη για ατολμία στην προώθηση αλλαγών σε πρόσωπα, επισημαίνοντας ότι παραμένουν στη διοίκηση πρόσωπα του «παλαιού καθεστώτος», εννοώντας στελέχη που υπηρέτησαν σε ανώτερες θέσεις και επί Τουρκολιά. Η ανακοίνωση δημοσιεύτηκε δε αυτούσια από την Αυγή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v