Βασικός στρατηγικός στόχος της Εθνικής Τράπεζας, μετά την πώληση της Finansbank, είναι να πρωταγωνιστήσει στην ανάταση της οικονομίας μέσω της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων, βασικό αντικείμενο της οποίας ήταν η έγκριση της πώλησης της Finansbank, η πρόεδρος της Εθνικής Λούκα Κατσέλη περιέγραψε τους άξονες της νέας στρατηγικής που θα ακολουθήσει ο όμιλος.Πρώτον, η Εθνική θα χρηματοδοτήσει υγιείς επιχειρήσεις, καινοτόμες και με εξαγωγικό προσανατολισμό, με αιχμή τους κλάδους της ναυτιλίας, του τουρισμού, της ενέργειας και της αγροτικής παραγωγής. Σύντομα, μάλιστα, θα προσφέρει νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με στόχο την τόνωση της ρευστότητάς τους και τη μείωση του κόστους δανεισμού.
Δεύτερον, η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει στην αναβάθμιση του πλαισίου Εταιρικής Διακυβέρνησης με ενίσχυση του ελέγχου, της εποπτείας και της διαφάνειας, ούτως ώστε η διοίκηση της Εθνικής να μπορέσει να αποτελέσει πρότυπο χρηστής διακυβέρνησης.
Τρίτον, η τράπεζα στοχεύει στην οικοδόμηση μιας νέας εταιρικής εμπιστοσύνης με επιχειρήσεις και με ιδιώτες πελάτες και θα καταδείξει κοινωνική ευαισθησία στη διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Ισχυρή κεφαλαιακά
Παίρνοντας τον λόγο, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης ανέλυσε τα οφέλη που προκύπτουν για την Εθνική από την πώληση της Finansbank, με αιχμή αφενός την περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαίων της, αφετέρου, τη μείωση του κόστους δανεισμού που θα πραγματοποιηθεί μέσω της αποπληρωμής των CoCos και της αποπληρωμής του δανεισμού που έχει αντληθεί από τον ELA.
Σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη, η Εθνική Τράπεζα μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης της Finansbank, η οποία τοποθετείται χρονικά εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016, θα έχει δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας λίγο πάνω από το 19% και εφόσον σε αυτό προστεθούν τα CoCos ανέρχεται στο 24,6%.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ τόνισε ότι το τίμημα πώλησης της Finansbank (2,7 δισ. ευρώ συν 900 εκατ. δολάρια για την αποπληρωμή δανείου) ήταν υψηλότερο από τον μέσο όρο της αγοράς και θα κριθεί η αποτελεσματικότητά του από τους τρόπους αξιοποίησης των κεφαλαίων στην ελληνική αγορά.
«Η Εθνική που αγόρασε τη Finans είναι άλλη σε σχέση με τη σημερινή. Τώρα άμεση προτεραιότητά μας είναι η στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Είμαστε εξοπλισμένοι με κεφάλαια και αυτό αποτελεί το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα», τόνισε ο κ. Φραγκιαδάκης και κατέληξε ότι η τράπεζα θα προχωρήσει στην αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων, προσφέροντας μακροχρόνιες λύσεις με στόχο την εμπέδωση της φιλοσοφίας πληρωμών.
Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Εθνικής ενέκρινε τη συναλλαγή πώλησης της κεφαλαιακής συμμετοχής της Εθνικής Τράπεζας και των εταιριών του Ομίλου στις αλλοδαπές θυγατρικές Finansbank και Finans Leasing. Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Δεκεμβρίου 2015, η Εθνική Τράπεζα υπέγραψε συμφωνία πώλησης της κεφαλαιακής της αυτής συμμετοχής στην Qatar National Bank, με το ύψος της συναλλαγής να ανέρχεται σε €3,5 δισ., αποτελούμενο από την καταβολή του τιμήματος των €2,75 δισ. για την απόκτηση του πακέτου μετοχών και $900 εκατ. για την αποπληρωμή των δανείων μειωμένης εξασφάλισης που είχε δώσει η ΕΤΕ στη Finansbank.