Πειραιώς: Αρχίζει το «ξεκαθάρισμα» στα ξενοδοχεία

Προβληματικά δάνεια ύψους 1,2 δισ. ευρώ είναι αποφασισμένη να ξεκαθαρίσει άμεσα η τράπεζα. Πώς έγινε η κατηγοριοποίηση των περιπτώσεων. Πόσα δάνεια αναμένεται να πουληθούν σε funds. Ξεκίνησαν οι επαφές με τους ιδιοκτήτες.

Πειραιώς: Αρχίζει το «ξεκαθάρισμα» στα ξενοδοχεία

Με πυρετώδεις ρυθμούς προχωρά η αντιμετώπιση -με βασικό κριτήριο τη βιωσιμότητα ή μη- των επισφαλών δανείων 70 και πλέον ξενοδοχειακών μονάδων από την Τράπεζα Πειραιώς, με στόχο να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι και να ρυθμιστούν τα χρέη μόνο για τις επιχειρήσεις του κλάδου οι οποίες θα κριθούν βιώσιμες. 

Το... σκανάρισμα ολοκληρώθηκε και ήδη έχουν ξεκινήσει τα ραντεβού με τους επιχειρηματίες. Τα προβληματικά δάνεια των εν λόγω επιχειρήσεων είναι από τα υψηλότερα των κλάδων της ελληνικής επιχειρηματικότητας και ανέρχονται συνολικά στο 1,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,2 δισ. ευρώ έχει χορηγηθεί από τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς. Οι συνολικές οφειλές των συγκεκριμένων ξενοδοχειακών μονάδων, δηλαδή τραπεζικά δάνεια και χρέη προς προμηθευτές και ασφαλιστικά ταμεία, κινούνται στην περιοχή των 2,2-2,3 δισ. ευρώ.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι το 20%-30% των δανείων του κλάδου, ήτοι 300-350 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από την επιχείρηση (σ.σ. βρίσκονται δηλαδή στο κόκκινο) και η εξυπηρέτησή τους επιβαρύνεται έτι περαιτέρω από το γεγονός ότι η απόδοση των μονάδων κινείται κάτω από το 50% της αγοράς και κρίνονται ως μη βιώσιμες.

Τα δάνεια αυτά και κατ' επέκταση οι επιχειρήσεις αναμένεται να αλλάξουν χέρια και θα πωληθούν εντός του 2016, καθώς ξένες εταιρείες αλλά και funds έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να μπουν δυναμικά στον τουριστικό κλάδο.

Για περάστε...

Με δεδομένο ότι η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει τη μερίδα του λέοντος από το «καυτό» χαρτοφυλάκιο των επισφαλών δανείων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, έχει ήδη κατηγοριοποιήσει το χαρτοφυλάκιο ανάλογα με το ύψος του δανείου, την έως τώρα πιστοληπτική συμπεριφορά του επιχειρηματία, το μέγεθος της επιχείρησης και τη δυνατότητα βιωσιμότητάς της.

Οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν πως οι επιχειρηματίες του κλάδου έχουν κληθεί από την τράπεζα με στόχο την εξεύρεση τρόπων ενεργής διαχείρισης του δανεισμού.

«Θα δώσουμε τη δυνατότητα ρύθμισης χρεών μόνο σε όσους πραγματικά μπορούν. Όχι σε όλους ανεξάρτητα από τη βιωσιμότητα της επιχείρησης όπως γινόταν, σε ορισμένες περιπτώσεις, στο παρελθόν», υποστηρίζει στο Euro2day.gr πηγή που εμπλέκεται στη διαδικασία και προσθέτει: «Δεν έχει νόημα να ρυθμίσεις το προβληματικό δάνειο μίας ξενοδοχειακής μονάδας, τα μεγέθη της οποίας κινούνται κάτω από το 50% της εν λόγω αγοράς. Είναι βέβαιο πως αν το πράξουμε, θα βρεθούμε σύντομα τόσο εμείς (σ.σ. οι τράπεζες) όσο και ο επιχειρηματίας στο ίδιο σημείο. Σημασία έχει να ξεκαθαρίσει εδώ και τώρα το τοπίο».

Όσον αφορά στην ανταπόκριση των επιχειρηματιών, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η πλειοψηφία έχει ήδη κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τράπεζα, ωστόσο υπάρχει ένα ποσοστό επιχειρηματιών, οι οποίοι διαθέτουν περιουσία (κινητή και ακίνητη) αλλά είναι απρόθυμοι να συνεργαστούν και να συμβάλουν στη διατήρηση της επιχείρησής τους. Βέβαια, το 20%-30%, όπως προαναφέραμε, αδυνατεί να αντεπεξέλθει, έχει μείνει πίσω επενδυτικά και όπως όλα δείχνουν, οι επιχειρήσεις αυτές θα αλλάξουν σύντομα ιδιοκτήτες.

Χρωστούν... παντού!

Πρόβλημα που χρήζει άμεσης και ταυτόχρονης αντιμετώπισης, άλλωστε, είναι και οι οφειλές ύψους 500-600 εκατ. ευρώ που έχουν οι υπερχρεωμένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις προς προμηθευτές και ΙΚΑ.

Πηγές τονίζουν στο Euro2day.gr ότι τα χρέη προς τους προμηθευτές αποτελούν το πλέον κρίσιμο ζήτημα καθώς πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν λύσεις, μιας και αυτά κρατούν δέσμιες μία σειρά από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που σχετίζονται άμεσα με τον κλάδο του τουρισμού. «Στις συζητήσεις με τους επιχειρηματίες γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν και τα συγκεκριμένα χρέη, καθώς απαιτείται ολική και όχι αποσπασματική διαχείριση του προβλήματος», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v