Ένα νέο μοντέλο διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, εναρμονισμένο με τις επιταγές του τρίτου Μνημονίου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι έτοιμη να εφαρμόσει από φέτος η Alpha Bank.
Το νέο μοντέλο θα εμπεριέχει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τα βασικά συστατικά της ενεργητικής διαχείρισης: Budget ζημιών, κατηγοριοποίηση δανείων, επιμερισμός, προσχεδιασμένες στρατηγικές ανά υποκατηγορία δανείων και δείκτες απόδοσης βάσει των οποίων προβλέπονται bonus επιβράβευσης.
Στόχος είναι η ανάκτηση μέρους των συσσωρευμένων προβλέψεων, ή έστω να μη χρειαστεί ο σχηματισμός επιπρόσθετων για τα υφιστάμενα δάνεια σε καθυστέρηση.
Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου, η Alpha προχώρησε, κατά την τελευταία διετία, σε επανασχεδιασμό της οργανωτικής δομής της αναφορικά με τη διαχείριση δανείων σε καθυστέρηση, αλλά και σε σημαντικές στρατηγικές κινήσεις.
Η νέα οργανωτική δομή περιλαμβάνει, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, τους εξής δύο πυλώνες:
- Τη λιανική τραπεζική, στην οποία αναμένεται να δραστηριοποιηθεί από το πρώτο τρίμηνο του 2016 η Aktua Hellas, κοινοπραξία μεταξύ της Αlpha Bank και της Aktua Soluciones Financieras, μέλος του ομίλου Centerbridge. Η ισπανική εταιρεία αποτελεί εξειδικευμένο πάροχο υπηρεσιών δανείων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν ως εξασφάλιση ακίνητα. Η Alpha θα συνεχίσει, ταυτόχρονα, να διαχειρίζεται εσωτερικά μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων λιανικής τραπεζικής.
- Για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, η Alpha έχει δημιουργήσει εσωτερική μονάδα η οποία διαχειρίζεται το σύνολο σχεδόν των περιπτώσεων (σ.σ. άνω του 90% των μη εξυπηρετούμενων εταιρικών δανείων).
Το ύψος του συνολικού χαρτοφυλακίου που έχει αναληφθεί από την παραπάνω μονάδα ανερχόταν στις 30 Σεπτεμβρίου στα 6,6 δισ. ευρώ. Τα παραπάνω δάνεια επιμερίζονται σε δύο υποκατηγορίες:
α) στο χαρτοφυλάκιο ειδικού χειρισμού στο οποίο περιλαμβάνονται δάνεια εταιρειών με μεγαλύτερη πιθανότητα ανάκτησης, ύψους περίπου 2,57 δισ.
β) στο χαρτοφυλάκιο προς ρευστοποίηση, στο οποίο περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια αξίας 4 δισ., που βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση με στόχο την ρευστοποίηση εξασφαλίσεων και την ανάκτηση μέρους των κεφαλαίων.
Τόσο η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Aktua Hellas όσο και από την εσωτερική υπερδιεύθυνση θα διενεργούνται με ενεργό προϋπολογισμό ζημιών, έλεγχο των βασικών δεικτών επίδοσης και εύρεση των κατάλληλων στρατηγικών ανά ομάδες/κατηγορίες.
Για να λειτουργήσει το σχήμα, έχει προηγηθεί σημαντική προεργασία. Η Alpha σε συνεργασία με την BlackRock εκπόνησαν μοντέλο που προβλέπει την κατηγοριοποίηση δανείων σε καθυστέρηση με βάση πελατοκεντρικά χαρακτηριστικά καθώς και έναν προϋπολογισμό ζημιών που επιμερίζεται ανά υποκατηγορία μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ταυτόχρονα, με την τμηματοποίηση και ανάλυση του χαρτοφυλακίου σχεδιάστηκαν λεπτομερείς στρατηγικές διαχείρισης ανά υποκατηγορία με νέα προϊόντα ρυθμίσεων και διαδικασίες οριστικών διευθετήσεων (π.χ εξωδικαστικοί διακανονισμοί), ώστε να προσφέρονται μακροπρόθεσμου ορίζοντα ρυθμίσεις.