Τη δεσμευτική προσφορά της για το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του ΟΛΠ κατέθεσε το μεσημέρι η κινεζική Cosco.
Δεν έγινε γνωστό αν υπέβαλαν προσφορές οι APM Terminals και η ICTS. Η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών εξέπνευσε στις επτά το απόγευμα. Ο πλειοδότης θα αποκτήσει αρχικά το 51% των μετοχών και σταδιακά θα ανεβάσει το ποσοστό του μέχρι το 67%.
Με ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει ότι «ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς Α.Ε., όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις 12 Ιανουαρίου 2016, με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών».
Ολα δείχνουν πως ο κινεζικός όμιλος θα είναι πιθανότατα και ο μοναδικός υποψήφιος (όπως έχει συμβεί στους περισσότερους διαγωνισμούς του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων). Εκτός και αν καταθέσουν προσφορές οι Δανοί της APM Terminals ή οι Φιλιππινέζοι της ICTS. Οι Δανοί, με συνεχείς δηλώσεις, αλλά και επισκέψεις ανωτάτων στελεχών του ομίλου, υποστήριζαν επί μήνες πως ενδιαφέρονται για το λιμάνι του Πειραιά.
Ανεξάρτητα από το εφάπαξ τίμημα που θα προσφέρει ο πλειοδότης στον διαγωνισμό για τον ΟΛΠ, υποχρεούται να προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 300.000.000 ευρώ. Η υπόθεση του ΟΛΠ αποτελεί το δεύτερο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, μετά την υπογραφή της σύμβασης με τη Fraport για τα περιφερειακά αεροδρόμια, καθώς ήδη οι λιμενεργάτες έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις. Πάντως, όπως προκύπτει και από πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα, ο υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας έχει κατεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης. Μάλιστα το Σάββατο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τη Δραπετσώνα και τον χώρο των πρώην Λιπασμάτων που εξαιρέθηκε από τη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ, προκειμένου να αξιοποιηθεί από τους δήμους της περιοχής.
Η κατάθεση των προσφορών αποτελεί το πρώτο βήμα για τη διαδικασία παραχώρησης του ΟΛΠ καθώς εκκρεμεί η λειτουργία της ανεξάρτητης αρχής εποπτείας των λιμένων. Εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης, οι εποπτικές και άλλες διοικητικές αρμοδιότητες του οργανισμού θα μεταφερθούν σε ανεξάρτητη αρχή, η οποία υποτίθεται πως συστήνεται εδώ και δύο χρόνια, αλλά στην πραγματικότητα παραμένει ανενεργή.
Η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για τον ΟΛΠ έχει παραταθεί ήδη δύο φορές, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως οι Κινέζοι επιθυμούσαν, για δικούς τους λόγους, νέα παράταση για τις αρχές του έτους.
Εντός της εβδομάδας αναμένεται να γνωστοποιηθεί και η συμφωνία με το επενδυτικό σχήμα για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, ώστε να υποβληθεί νέο ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο είχε απορρίψει το προηγούμενο. Το επενδυτικό σχήμα στο οποίο αρχικά συμμετείχαν δύο κρατικά επενδυτικά οχήματα από το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καθώς και η τουρκική Dogus, είχε υποβάλει προσφορά ύψους 400.000.000 ευρώ για την Αστήρ Παλλάς.