Κερδοφόρο το 2015 για τη Sunlight

Κέρδη θα καταγράψει φέτος η Sunlight, βιομηχανία που κατασκευάζει συσσωρευτές στο εργοστάσιο της Ξάνθης. Οι προβλέψεις για το 2016 και από τι επηρεάζονται. Επέκταση και στις μπαταρίες λιθίου. Πρωτοπορία στις μπαταρίες υποβρυχίων. Εξάγεται το 98% της παραγωγής.

Κερδοφόρο το 2015 για τη Sunlight

Στα επίπεδα των 130 εκατομμυρίων ευρώ θα κινηθεί ο κύκλος εργασιών της Sunlight το 2015 έναντι 117 εκατομμυρίων το 2014, ενώ θα εμφανίσει και καθαρή κερδοφορία.

Το 2015, παρά τα προβλήματα που προκάλεσαν οι συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις και οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων, ήταν η χρόνια που η βιομηχανία συσσωρευτών της Ξάνθης, είχε σημαντικές επιτυχίες, καθώς η παραγωγή στοιχείων συσσωρευτών μολύβδου, που εξάγονται σε ποσοστό πάνω από 95%, ανήλθε σε 1.250.000 τεμάχια, έναντι 600.000 το 2010.

Μάλιστα το τελευταίο δίμηνο η εταιρεία αύξησε τις θέσεις εργασίας κατά 30 φτάνοντας έτσι να απασχολεί συνολικά 620 άτομα, από τα οποία τα 185 είναι πτυχιούχοι ανώτατων σχολών.

Ωστόσο για το 2016, η περαιτέρω αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών, θα εξαρτηθεί από την πορεία της διεθνούς οικονομίας και κυρίως από τις οικονομίες αναπτυσσόμενων χωρών, προς τις οποίες κατευθύνεται σημαντικό μέρος της παραγωγής, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Βασίλειος Μπίλλης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η εταιρεία έχει σαφή στρατηγική την εδραίωση της στην διεθνή αγορά συσσωρευτών. Σύμφωνα με τον ίδιο, έμφαση δίνεται στους συσσωρευτές έλξης, που συμμετέχουν με 65% στην αξία των εξαγωγών της , και τον κύριο όγκο των εξαγωγών της, ενώ σταδιακά αυξάνει διεθνώς η ζήτηση σε κάθε είδους συσσωρευτές εφεδρικής ισχύος που σήμερα αποτελούν το 16 % των εξαγωγών της Sunlight.

Ιδιαίτερα στην τελευταία κατηγορία για την οποία δημιουργείται μεγάλη ζήτηση από χώρες με χαμηλής ποιότητας ενεργειακές υποδομές, η εταιρεία αναπτύσσει ερευνητικά προγράμματα για υβριδικά συστήματα παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας σε συσσωρευτές.

Ακόμη παρά τη μικρή συμμετοχή των συσσωρευτών για υποβρύχια και τορπίλες στον κύκλο εργασιών (12%) και στο EBITDA, η εμπειρία και η τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει η Sunlight λόγω της συνεργασίας της με εταιρείες όπως η γερμανική ATLAS και το γαλλικό πολεμικό ναυπηγείο DCNS, προσφέρουν στην εταιρεία σημαντικό reference για ανάληψη εργασιών υψηλών απαιτήσεων.

Να σημειωθεί εδώ ότι το εργοστάσιο της Sunlight στην Ξάνθη, κατασκευάζει συσσωρευτές για τα γαλλικά πυρηνικά υποβρύχια τύπου barracuda τα οποία ναυπηγούνται στα ναυπηγεία της DCNS, ενώ συνολικά έχει κατασκευάσει 67 συστοιχίες συσσωρευτών για υποβρύχια πολέμιων ναυτικών 15 χωρών.

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά ο τεχνικός διευθυντής της Sunlight Χρίστος Καρτάλης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Βασίλης Μπίλλης, η καθετοποίηση που έχει πετύχει η εταιρεία με την κατασκευή μονάδας ανακύκλωσης μολύβδου στην Κομοτηνή, η οποία προσφέρει τους 15.000 από τους 28.000 τόνους που απαιτεί η παραγωγή συσσωρευτών, σε συνδυασμό με την σε ετήσια βάση διάθεση του 3% του κύκλου εργασιών στην επέτεινα και ανάπτυξη, δημιουργούν τα εχέγγυα για εδραίωση της θέσης της στην διεθνή αγορά, και την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας με την επέκταση της και σε νέους τομείς.

Ως παράδειγμα οι επικεφαλής της εταιρείας ανέφεραν την πρόθεση τους η εταιρεία να πάρει θέση, επεκτείνοντας τη δραστηριότητα της στην παραγωγή μπαταριών λιθίου που είναι ο τύπος των μπαταριών για τις οποίες θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση στο μέλλον λόγω των πλεονεκτημάτων που προφέρουν.

Ωστόσο τονίζουν τη μορφή ενασχόλησης με την κατηγορία αυτή των μπαταριών την μελετούν πολύ προσεκτικά σε συνεργασία με την γερμανική ATLAS, ώστε στο τέλος του 2016 να έχουν καταλήξει σε αποφάσεις για το τι εναλλακτικές με μπαταρίες λιθίου θα προσφέρουν στους 450 πελάτες τους που βρίσκονται σε 108 χώρες του κόσμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v