"Υπάρχουν αρκετά σημαντικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά τον πλέον ορθό και αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να διασφαλισθεί, όπως δήλωσε και ο αρμόδιος υπουργός, πλήρως η κατά το 100% αποζημίωση της ΔΕΗ και κατ´ επέκταση το συμφέρον της επιχείρησης με απόλυτο σεβασμό έναντι των δικαιωμάτων όλων των μετόχων", ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος και CEO της ΔEΗ κ. Μ. Παναγιωτάκης.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μ. Παναγιωτάκη:
«Σχετικά με τη συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση μετά από μακρές και επίπονες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, κρίνονται σκόπιμες οι ακόλουθες επισημάνσεις:
Είναι αυτονόητο ότι η διοίκηση της ΔEΗ θα στηρίξει την προσπάθεια του βασικού μας μετόχου για την υλοποίηση της συμφωνίας με τον πιο αποδοτικό τρόπο τόσο για την επιχείρηση όσο και για τους λοιπούς μετόχους.
Άλλωστε υπάρχουν αρκετά σημαντικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά τον πλέον ορθό και αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να διασφαλισθεί, όπως δήλωσε και ο αρμόδιος υπουργός, πλήρως η κατά το 100% αποζημίωση της ΔΕΗ και καΤ´ επέκταση το συμφέρον της επιχείρησης με απόλυτο σεβασμό έναντι των δικαιωμάτων όλων των μετόχων.
Η διοίκηση της ΔEΗ θα συνεχίσει, μαζί με τα στελέχη και τους εργαζόμενους του Ομίλου, με ακόμη μεγαλύτερη δέσμευση την προσπάθεια για την υλοποίηση των στόχων μας για την ενίσχυση και ανάπτυξη του Ομίλου».
Σκουρλέτης: Αποζημίωση στο 100%
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας σε ημερίδα για την αγορά ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΑ, είχε υποστηρίξει ότι η αποζημίωση της ΔEΗ για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ θα γίνει με βάση την ελληνική νομοθεσία και στο 100%. Δεν υπάρχει περίπτωση να ρισκάρουμε τη βιωσιμότητα της ΔEΗ, τόνισε ο υπουργός.
Ο κ. Σκουρλέτης περιέγραψε τη συμφωνία με τους εταίρους για τον ΑΔΜΗΕ επισημαίνοντας ότι:
- Ο έλεγχος των δικτύων από το Δημόσιο αποτελούσε για την κυβέρνηση κόκκινη γραμμή. Ο νέος ΑΔΜΗΕ θα περάσει σε πρώτη φάση κατά 100% στο Δημόσιο και στη συνέχεια το 29% θα πουληθεί μέσω Χρηματιστηρίου και το 20% σε στρατηγικό επενδυτή με εμπειρία σε ζητήματα διαχείρισης δικτύων.
- Η πλειοψηφία στο ΔΣ θα ελέγχεται από το δημόσιο και ο διευθύνων σύμβουλος θα είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής. Το μάνατζμεντ θα παραμείνει στο Δημόσιο.
- Η αποζημίωση της ΔEΗ θα προέλθει από τα έσοδα που θα προκύψουν από την πώληση του 49% και από ένα τμήμα (έως 10%) των κερδών προ φόρων (ΕΒΙTDA) του νέου ΑΔΜΗΕ σε βάθος χρόνου.
- Το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του σχεδίου είναι ιδιαίτερα σφιχτό καθώς θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2016. Το σχέδιο είναι πολύπλοκο και η εφαρμογή του θα υποστηριχθεί από διεθνή σύμβουλο που θα επιλεγεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για συνασπισμό κρατικοδίαιτων συμφερόντων στην αγορά ενέργειας με όσους είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων για ιδεοληπτικούς λόγους, που ασκούν κριτική στη συμφωνία, η οποία, όπως είπε, αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση ώστε να παρακολουθήσουμε τις αλλαγές στον ευρωπαϊκό χώρο, χωρίς να διακινδυνεύσουμε τη ΔEΗ και την αγορά ενέργειας.
"Αυτή η μάχη κερδήθηκε", ανέφερε ο υπουργός ενώ αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις έκανε λόγο για προσβλητικές συμπεριφορές από την πλευρά των τεχνικών κλιμακίων καθώς, όπως είπε, ορισμένοι ξεχνούν ότι η Ελλάδα δεν έχει απεμπολήσει τα δικαιώματά της. Αντίθετα, οι συζητήσεις είναι πιο εύκολες σε πολιτικό επίπεδο καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας ουδείς έθεσε θέμα ιδιωτικοποίησης των δικτύων.
Το επόμενο βήμα στη διαπραγμάτευση αφορά στις δημοπρασίες "φθηνής" ενέργειας από τη ΔΕΗ ΔΕΗ -4,01% (είναι οι λεγόμενες δημοπρασίες ΝΟΜΕ), με στόχο να διευκολυνθεί η απελευθέρωση της λιανικής αγοράς ενέργειας. Ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε ότι ορισμένοι έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους την επαναφορά του σχεδίου για τη μικρή ΔEΗ, το οποίο, όπως είπε, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ενεργοποιήσει. "Η μετάβαση στο νέο μοντέλο δεν θα γίνει με βίαιο τρόπο και σε βάρος της ΔEΗ, αλλά με βάση την ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης", τόνισε.