Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Ανοιξε το βιβλίο με… μαγιά 353 με 584 εκατ.

Δεσμεύσεις κάλυψης από Fairfax, Ross, Brookfield, Highfields. Καλύπτουν το 17% με 28% του στόχου των 2,1 δισ. Ανώτατο όριο τιμής το 0,04 ευρώ. Μέχρι 80 εκατ. ευρώ από EBRD. Εφεδρεία 720 εκατ. ευρώ από το αποτέλεσμα του LME.

Eurobank: Ανοιξε το βιβλίο με… μαγιά 353 με 584 εκατ.

Από την αφετηρία των 353 εκατ. ευρώ που μπορεί υπό προϋποθέσεις να ανέλθουν και στα 584 εκατ. άνοιξε σήμερα το πρωί το βιβλίο για την προσφορά νέων μετοχών της Eurobank σε επιλέξιμους θεσμικούς και ειδικούς επενδυτές, καθώς το Δ.Σ. της τράπεζας ενέκρινε το νέο σχήμα των υποψήφιων βασικών μετόχων (cornerstone investors).

Fairfax, WL, Ross, Brookfield και Highfields Capital έχουν καταθέσει ήδη δεσμεύσεις κάλυψης για ποσό περίπου 353 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 17% των 2,1 δισ. ευρώ τα οποία επιδιώκει να αντλήσει από την ιδιωτική τοποθέτηση η Eurobank, καλύπτοντας έτσι το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών (υπό το δυσμενές σενάριο).

Η τράπεζα σύνηψε χωριστές συμφωνίες με την καθεμία από τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα funds που δεσμεύονται να συμμετάσχουν ως ομάδα βασικών επενδυτών στην αύξηση. Ορισμένοι εκ των παραπάνω επενδυτών έχουν το δικαίωμα να αυξήσουν το ποσό της δέσμευσης με εγγυημένη κατανομή.

Υπό την παραπάνω ρήτρα, δικαιούνται να απορροφήσουν νέες μετοχές μέχρι του επιπλέον ποσού των 231 εκατ. ευρώ, συνολικά. Έτσι το ανώτατο όριο με το οποίο ενδέχεται να συμμετάσχουν στην ιδιωτική τοποθέτηση ανέρχεται σε 584 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 28% των 2,1 δισ. ευρώ.

Πλαφόν τιμής στο 0,04 ευρώ για τους cornerstone investors

Η ομάδα βασικών επενδυτών θα πάρει μετοχές στην τιμή που θα προκύψει από την ιδιωτική τοποθέτηση, κατόπιν σχετικής έγκρισης από το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ.

Η δέσμευση όμως των βασικών επενδυτών τελεί υπό την προυπόθεση ότι η τιμή διάθεσης δεν θα υπερβεί το 0,04 ευρώ (προ reverse split). Αν η τιμή διάθεσης διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα, η ομάδα βασικών επενδυτών θα έχει το δικαίωμα να εγγραφεί για ποσό είτε μικρότερο της δέσμευσης, είτε να μη βάλει καθόλου κεφάλαια.

Επίσης οι δεσμεύσεις των βασικών επενδυτών είναι σε ισχύ εφόσον η τράπεζα πετύχει να συγκεντρώσει από την ιδιωτική τοποθέτηση και την άσκηση διαχείρισης παθητικού τα 2,1 δισ. ευρώ που αποτελούν το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών.

Εφεδρεία προσφορές ύψους 720 εκατ. από ομολογιούχους

Η προαιρετική δημόσια προσφορά στους ομολογιούχους έληξε χθες. Με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα, αν η Eurobank αποδεχθεί το σύνολο των προσφορών, το κεφαλαιακό της έλλειμμα θα μειωθεί κατά περίπου 720 εκατ. ευρώ.

Στόχος της τράπεζας είναι να καλύψει, αν γίνεται, το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης, διατηρώντας σε εφεδρεία τις προσφορές των ομολογιούχων. Αν το πετύχει, υβριδικοί τίτλοι και ομόλογα μειωμένης και κύριας εξασφάλισης θα μείνουν ως έχουν και η τράπεζα θα μπορέσει ευκολότερα να ξαναβγει στις αγορές για άντληση ρευστότητας.

Αν χρειαστεί να κάνει κάποιες από τις προσφορές αποδεκτές η τράπεζα θα επιδιώξει να μην αγγίξει τους κατόχους ομολόγων κύριας εξασφάλισης. Κριτήριο για τις τελικές αποφάσεις θα είναι το ύψος και η ποιότητα των προσφορών που θα καταθέσουν οι θεσμικοί επενδυτές.

Τα ντεσού της ιδιωτικής τοποθέτησης

Τέλος, ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία του βιβλίου προσφορών (book building) για την Προσφορά προς Θεσμικούς Επενδυτές, με ανοικτή την ημερομηνία που θα κλείσει. Ο αρχικός προγραμματισμός της τράπεζας ήταν το βιβλίο να άνοιγε χθες και να έκλεινε αύριο Παρασκευή.

Τώρα θα μείνει ανοικτό, αν χρειαστεί, και την επόμενη εβδομάδα και πιθανώς η απόφαση για την ΑΜΚ να μετατεθεί για την α' επαναληπτική γενική συνέλευση. Σύμφωνα με στελέχη ξένων επενδυτικών τραπεζών, η Eurobank επιδιώκει να αντλήσει έως 150 εκατ. ευρώ από εγχώριους επενδυτές.

Η Τιμή Διάθεσης και η κατανομή θα προσδιοριστούν κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών, και η Τιμή Διάθεσης θα ανακοινωθεί μέσω ξεχωριστού δελτίου Τύπου.

Οι BofA Merrill Lynch, HSBC και Mediobanca Banca θα ενεργήσουν ως Γενικοί Συντονιστές (Joint Global Coordinators) και Συνδιοργανωτές (Joint BookRunners) της Προσφοράς προς Θεσμικούς Επενδυτές. Οι Axia, Barclays, BNP Paribas, Eurobank Equities και Nomura θα είναι επίσης Συνδιοργανωτές (Joint Bookrunners) της Προσφοράς προς Θεσμικούς Επενδυτές. Οι COMMERZBANK, Euroxx Χρηματιστηριακή, Keefe, Bruyette & Woods Limited και Wood & Company θα συμμετάσχουν ως Συνδιαχειριστές (Co-Lead Managers) της Προσφοράς προς Θεσμικούς Επενδυτές.

*H ανακοίνωση της Eurobank για το βιβλίο προσφορών και τους θεσμικούς επενδυτές δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v