Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Ρίχνει τη Finansbank στη μάχη της ΑΜΚ

Στα θέματα της γενικής συνέλευσης, η έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου που απευθύνεται σε ιδιώτες. Στόχος να αποπληρωθεί από τα έσοδα πώλησης της Finansbank. Πότε θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα. Δημόσια προσφορά μετοχών στην Ελλάδα μετά τη γενική συνέλευση.

ΕΤΕ: Ρίχνει τη Finansbank στη μάχη της ΑΜΚ

Το «διαμάντι του στέμματος» ρίχνει στη μάχη για την κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών έως 4,6 δισ. ευρώ η Εθνική καθώς στα θέματα της γενικής συνέλευσης περιλαμβάνεται και δυνατότητα στους ιδιώτες να παράσχουν «ενδιάμεση» κεφαλαιακή ενίσχυση, η οποία θα εξοφληθεί με τα έσοδα από την πώληση της Finansbank.

Ειδικότερα, η πρόσκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας στις 17 Νοεμβρίου περιλαμβάνει στα θέματα ημερήσιας διάταξης, πέραν της έκδοσης κοινών μετοχών, και δύο εκδόσεις υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos).

Η πρώτη αφορά στις αόριστης διάρκειας υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες μέσω των οποίων το ΤΧΣ θα καταβάλει, εφόσον χρειασθεί, το 75% της κρατικής βοήθειας για την κάλυψη μέρους ή του συνόλου του δυσμενούς σεναρίου.

Η δεύτερη έκδοση CoCos απευθύνεται στους ιδιώτες, με στόχο την κάλυψη έως και του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών της Εθνικής (4,6 δισ. ευρώ). Όσοι την επιλέξουν, θα πάρουν υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες και θα έχουν τη δυνατότητα, όταν η Εθνική ολοκληρώσει τη μεταβίβαση της Finansbank, τους πρώτους μήνες του 2016, να επιλέξουν αν θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους με μια εξασφαλισμένη απόδοση (κουπόνι), ή αν θα τις μετατρέψουν σε μετοχές.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για κεφαλαιακή ενίσχυση-γέφυρα, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η αποεπένδυση της Εθνικής από την Τουρκία, η οποία έχει το πλεονέκτημα του μικρότερου αναλαμβανόμενου κινδύνου και ως εκ τούτου απευθύνεται και σε διαφορετική γκάμα επενδυτών σε σχέση με αυτή που θα τοποθετηθεί μέσω των ιδιωτικών τοποθετήσεων.

Με αυτόν τον τρόπο η Εθνική επιδιώκει να μειώσει τον αριθμό των μετοχών που θα εκδοθούν καθιστώντας ευχερέστερη την ιδιωτική τοποθέτηση και να περιορίσει ή να εξαλείψει τη λήψη πρόσθετης κρατικής βοήθειας.

Πρώτα η ιδιωτική τοποθέτηση και μετά ομολογιακό

Η απόφαση για το αν θα εκδοθεί μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο θα ληφθεί, όπως διευκρινίζει η διοίκηση της Εθνικής, μετά την ολοκλήρωση της ιδιωτικής τοποθέτησης. Με βάση τα κεφάλαια που θα έχουν συγκεντρωθεί από ξένους επενδυτές και την πορεία της ενεργητικής διαχείρισης στοιχείων παθητικού, Εθνική και SSM θα αποφασίσουν πως θα καλυφθεί ενδεχόμενο υπόλοιπο κεφαλαιακών αναγκών.

Η ιδιωτική τοποθέτηση θα ολοκληρωθεί στις 14 Νοεμβρίου (σ.σ το βιβλίο θα ανοίξει πιθανώς στις 11 Νοεμβρίου) και μέχρι τις 17 Νοεμβρίου θα πρέπει Εθνική και SSM να έχουν καταλήξει στο μείγμα των περαιτέρω κινήσεων στις οποίες θα προβεί η Εθνική για την κεφαλαιακή της ενίσχυση.

Δημόσια προσφορά μετοχών στην Ελλάδα

Το σίγουρο είναι ότι η Εθνική θα προχωρήσει και σε δημόσια προσφορά μετοχών στο εγχώριο επενδυτική κοινό με βάση όσα περιγράφει το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης. Η διαδικασία θα τρέξει μετά τη γενική συνέλευση της τράπεζας και τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων.

Η απόφαση να περιληφθεί στα θέματα της έκτακτης γενικής συνέλευσης η έκδοσή του αιφνιδίασε αρχές και αγορά καθώς όλοι είχαν υποθέσει ότι όταν η διοίκηση έλεγε πως τα έσοδα από την πώληση της Finansbank θα αποπληρώσουν τα CoCos, παρέπεμπε σε αυτά που θα εκδώσει η τράπεζα και θα καλύψει το ΤΧΣ και όχι σε υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες που θα πάρουν οι ιδιώτες.

* Δείτε την ανακοίνωση της Εθνικής στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v