Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Πώς πήρε 592 εκατ. από τους ομολογιούχους

Οικειοθελή συμμετοχή άνω του 67% ανά έκδοση junior και senior τίτλων, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) και να συμμετάσχουν όλοι. Κεφαλαιακή ενίσχυση 592,7 εκατ. για την τράπεζα. Δεν υπάρχει πεδίο για burden sharing.

Πειραιώς: Πώς πήρε 592 εκατ. από τους ομολογιούχους

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η προαιρετική δημόσια προσφορά της Πειραιώς προς τους κατόχους junior και senior τίτλων που έχει εκδώσει, καθώς πάνω από το 67% των κατόχων ανά έκδοση αποδέχθηκε την προσφορά με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs).

Με την ενεργοποίηση των CACs, ακόμη και όσοι δεν αποδέχθηκαν την προσφορά υποχρεούνται να ανταλλάξουν τους τίτλους τους είτε με μετρητά στην τιμή που προσφέρει ανά έκδοση η Πειραιώς, είτε με μετοχές στην τιμή διάθεσης της ΑΜΚ.

Έτσι η Πειραιώς ενισχύεται κεφαλαιακά κατά 592,7 εκατ. ευρώ και εκπληρώνει την πρώτη από τις δράσεις του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχει καταθέσει ήδη στον SSM. Λόγω της πλήρους επιτυχίας της προαιρετικής δεν υπάρχει πλέον πεδίο ενεργοποίησης του burden sharing, εφόσον η τράπεζα χρειασθεί πρόσθετη κρατική βοήθεια.

Σημειώνεται ότι η Πειραιώς τρέχει από χθες προσφορά νέων μετοχών μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με τη διαδικασία βιβλίου προσφορών για ξένους αλλά και εγχώριους επενδυτές (σ.σ. ελάχιστη προσφορά άνω των 120 χιλ. ευρώ). Η Deutsche Bank AG και η UBS ενεργούν ως υπεύθυνες της διαδικασίας, διεθνείς συντονιστές και συνδιαχειριστές, η Credit Suisse Securities δρα ως διεθνής συντονιστής και οι Euroxx και Mediobanca ως συνδιαχειριστές της αύξησης κεφαλαίου.

Το βιβλίο έχει ελάχιστη τιμή και όχι εύρος τιμής και αναμένεται να κλείσει αύριο, Παρασκευή. Η τράπεζα έχει περιθώριο πάντως μέχρι τη γενική συνέλευση των μετόχων της στις 15 Νοεμβρίου.

Το σώμα των μετόχων θα κληθεί να αποφασίσει αύξηση κεφαλαίου κατά 4,9 δισ. ευρώ, που αφορούν στο σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών που προέκυψε από το βασικό και το δυσμενές σενάριο.

Με δεδομένη την εξασφάλιση σχεδόν 600 εκατ. ευρώ από την προαιρετική δημόσια προσφορά, η τράπεζα καλείται να αντλήσει τουλάχιστον 1,6 δισ. ευρώ από την ιδιωτική τοποθέτηση, ώστε να καλύψει τουλάχιστον τις κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου (2,21 δισ. ευρώ).

Η τράπεζα υπέβαλε ήδη στον SSM το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης. Το σχέδιο περιλαμβάνει πέραν της ΑΜΚ και των αποτελεσμάτων ενεργητικής διαχείρισης παθητικού, με βάση όσα είπε στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές η διοίκηση της τράπεζας, τις εξής κινήσεις μετριασμού των κεφαλαιακών αναγκών:

- 490 εκατ. ευρώ από τη δυνατότητα της τράπεζας να αυξήσει τον αναβαλλόμενο φόρο λόγω της ενίσχυσης των εποπτικών της κεφαλαίων κατά 4,9 δισ. ευρώ από την εν εξελίξει ανακεφαλαιοποίηση.

- 400 εκατ. ευρώ από τις θετικές διαφορές μεταξύ των συντελεσθέντων προ προβλέψεων κερδών (αποτελέσματα γ' τριμήνου), πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων και αποτίμησης κρατικών ομολόγων (30/9), σε σχέση με αυτά που υπολόγισε ο SSM στο δυσμενές σενάριο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v