Ένα χοντρό παιχνίδι, μεταξύ εποπτικής αρχής, Εθνικής και επενδυτών, που κατέχουν junior και senior τίτλους της τράπεζας, θα παιχθεί τουλάχιστον έως την προσεχή Παρασκευή, με αντικείμενο τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθούν οι συνολικές κεφαλαιακές της ανάγκες, ύψους 4,6 δισ. ευρώ.
Χθες, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής αποφάσισε την πώληση του συνόλου των μετοχών που κατέχει στη Finansbank.
Πρόκειται για τεράστιας σημασίας εξέλιξη όχι μόνο γιατί η Finansbank αποτελεί το διαμάντι του στέμματος για τον όμιλο Εθνικής, αλλά επειδή η πώλησή της μπορεί από μόνη της να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαιακών αναγκών του δυσμενούς σεναρίου. Αρκεί να αναφερθεί ότι η ενσώματη λογιστική αξία της τουρκικής θυγατρικής ανέρχεται σε 3,4 δισ. ευρώ.
Ενδεχόμενη πώληση του συνόλου της Finansbank θα ενισχύσει σημαντικά τα κεφάλαια της Εθνικής, άμεσα (τίμημα) και έμμεσα (μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού κατά 21,6 δισ. ευρώ), συρρικνώνοντας, όμως, κατά 72% τις διεθνείς της δραστηριότητες.
Με αφετηρία την παραπάνω διαπίστωση, εκτυλίσσεται μια παρτίδα για ατσάλινα νεύρα.
Η Εθνική, όπως ανέφερε η διοίκησή της στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, έχει ζητήσει η πώληση του συνόλου της Finansbank να προσμετρηθεί στο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης (capital plan) μειώνοντας τις κεφαλαιακές ανάγκες, ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με τις διεθνείς δραστηριότητες (σ.σ. το 1 δισ. από τα 4,6 δισ. των κεφαλαιακών αναγκών αφορούν στη Finansbank).
Το ερώτημα είναι αν προλαβαίνει μέχρι την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου να εμφανίσει συναλλαγή, η οποία να θεωρηθεί από τις αρχές ως έτοιμη. Σύμφωνα με πληροφορίες, καταβάλλεται προσπάθεια να προσμετρηθεί η πώληση της Finansbank, εφόσον η Εθνική εμφανίσει άμεσα, ή με μια μικρή παράταση, συμφωνία που να βρίσκεται σε φάση νομικού και οικονομικού ελέγχου (due diligence).
Plan A, η διενέργεια ΑΜΚ 1,6 δισ. ευρώ
Εξαιτίας της αβεβαιότητας που υπάρχει για το αν γίνει δεκτή η πώληση του 99,8% της Finansbank ως ενέργεια μετριασμού των κεφαλαιακών αναγκών, η διοίκηση της Εθνικής σημείωσε στην τηλεδιάσκεψη ότι plan A παραμένει η διενέργεια αύξησης κεφαλαίου για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών του βασικού σεναρίου (1,6 δισ. ευρώ).
Το υπόλοιπο ποσό με την παραπάνω δομή θα καλυφθεί από το ΤΧΣ, κατά 75% με CoCos και κατά 25% με κοινές μετοχές.
Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοχοι junior και senior τίτλων που δεν θα αποδεχθούν την προαιρετική δημόσια προσφορά, θα υποστούν υποχρεωτική μετατροπή των τίτλων τους σε μετοχές, με αιωρούμενη την απειλή του επικαιροποιημένου 3864/2010 η μετατροπή να γίνει σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής αξίας ακόμη και για τα υψηλής διαβάθμισης ομόλογα.
Σημειώνεται ότι η Εθνική απηύθυνε προαιρετική δημόσια προσφορά σε junior και senior τίτλους ονομαστικής αξίας περίπου 800 εκατ. ευρώ, ενώ έχει και προνομιούχες μετοχές του Πυλώνα Ι του νόμου Αλογοσκούφη ύψους 1,35 δισ. ευρώ.
Με βάση το plan A, τα έσοδα από την πώληση της Finansbank εντός του 2016 θα χρησιμοποιηθούν κατά ένα μέρος για την πρόωρη εξόφληση των CoCos, που θα έχει εκδώσει η τράπεζα και θα έχει καλύψει το ΤΧΣ, καθώς οι προνομιούχες του νόμου Αλογοσκούφη θα έχουν επίσης μετατραπεί σε κοινές, αν μπει έστω ένα ευρώ κρατικής βοήθειας.
Οι αντιδράσεις κατόχων senior bonds
Η παραπάνω δομή προκαλεί την αντίδραση των κατόχων κυρίως senior bonds, που εκτιμούν ότι η τράπεζα πρέπει να τρέξει προκειμένου να εμφανίσει έτοιμη συναλλαγή για την πώληση της Finansbank, ώστε να προσμετρηθεί στην κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών και να περιορισθεί σημαντικά ο κίνδυνος λήψης πρόσθετης κρατικής βοήθειας και bail in.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη υπήρξε αιχμηρό σχόλιο από ξένο διαχειριστή για την απόφαση της Εθνικής να προχωρήσει σε ΑΜΚ ύψους μόλις 1,6 δισ. (σ.σ. κάλυψη αναγκών βασικού σεναρίου), η οποία εγείρει εκ προοιμίου θέμα ενεργοποίησης καταμερισμού βαρών (burden sharing). Πρόκειται για ενέργεια που ανοίγει τον δρόμο νομικών επιπλοκών, σημείωσε ο αναλυτής, με τη διοίκηση της Εθνικής να αντιπαρέρχεται το σχόλιο.
Η διαδικασία για τη Finansbank πάγωσε για μερικές ημέρες, σε αναμονή του αποτελέσματος των εκλογών στην Τουρκία. Μετά την ανάδειξη ισχυρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και την υποχώρηση της αβεβαιότητας, η Εθνική αντέδρασε άμεσα, ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να πωλήσει το σύνολο των μετοχών της τουρκικής θυγατρικής.
Η ίδια η απόφαση του Δ.Σ. της Εθνικής και το timing δείχνουν, σύμφωνα με στελέχη του ανταγωνισμού, ότι υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να υπάρξει τελικώς ευχάριστη έκπληξη και η Finansbank να συνυπολογισθεί στο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Χρόνος για να δοθεί μια παράταση στην προσκόμιση έτοιμης συναλλαγής υπάρχει καθώς η Εθνική είναι πιθανόν να προχωρήσει σε ιδιωτική τοποθέτηση το β' δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου και όχι την επόμενη εβδομάδα όπως η Eurobank ή οι άλλες δύο τράπεζες. Αν συμβεί αυτό, όλη η δομή ανακεφαλαιοποίησης που περιλαμβάνει το προαναφερθέν plan A αλλάζει.
Προς το παρόν όμως οι ανακοινώσεις της διοίκησης μετρούν...