Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Αμεση πώληση του συνόλου της Finansbank

Το Δ.Σ. της τράπεζας σε σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε να προχωρήσει η Εθνική στην άμεση πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στη Finansbank. Προχωρά και σε αύξηση κεφαλαίου της τάξης του 1,6 δισ. Πώς διαμορφώνονται τα μεγέθη.

ΕΤΕ: Αμεση πώληση του συνόλου της Finansbank

To σύνολο της συμμετοχής της στην Finansbank αποφάσισε ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας. Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που νωρίτερα μετέδωσε το Euro2day.gr ο όμιλος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται: 

«Στο πλαίσιο των οριζoμένων στο κανονιστικό πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης αναφορικά με την προετοιμασία και υποβολή του σχεδίου άντλησης κεφαλαίων και του σχεδίου αναδιάρθρωσης προς τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, η Εθνική Τράπεζα ενημερώνει τους επενδυτές για την πρόθεσή της να προχωρήσει, υπό την προϋπόθεση λήψης των απαραίτητων εποπτικών και εταιρικών εγκρίσεων, στην πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στην Finansbank».

Οπως συνεχίζει η ανακοίνωση, σχετικά με τις συνεχιζόμενες επαφές της Τράπεζας με τις εποπτικές αρχές και προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, η Τράπεζα έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της μία παρουσίαση στην οποία συνοψίζονται οι υποβαλλόμενες δράσεις του σχεδίου άντλησης κεφαλαίων. 

Η ΕΤΕ θα προχωρήσει κανονικά σε ΑΜΚ για αύξηση τουλάχιστον των αναγκών που προκύπτουν από βασικό σενάριο, η οποία εκτιμάται ότι θα καλυφθεί συνυπολογισμένης της βοήθειας από το αποτέλεσμα της προαιρετικής δημόσιας προσφοράς στους κατόχους junior και senior bonds. Η πώληση της Finansbank θα ολοκληρωθεί μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και το ποσό που θα αντληθεί θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας που ενδεχομένως θα λάβει η τράπεζα με προτεραιότητα την πρόωρη εξόφληση των Cocos.

Να σημειωθεί ότι ενόψει ανακοινώσεων νωρίτερα σήμερα τέθηκε σε αναστολή διαπραγμάτευσης το ADR της Εθνικής Τράπεζας

Τι ειπώθηκε στο conference call

Οι δράσεις του κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας στοχεύουν να καλύψουν το κεφαλαιακό έλλειμμα των 4,6 δισ. ευρώ που προέκυψε από το AQR και το stress test της ΕΚΤ/SSM σημείωσε η διοίκηση της τράπεζας στην τηλεδιάσκεψη που έγινε νωρίτερα σήμερα.

Μέρος της κάλυψης των αναγκαίων κεφαλαίων για το δυσμενές σενάριο για την Εθνική Τράπεζα θα προέλθει από την πώληση του 100% της συμμετοχής στην τουρκική θυγατρική Finansbank. Οι εργασίες για την πώληση είναι σε προχωρημένο στάδιο, όπως ειπώθηκε.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα είναι της τάξεως του 1,6 δισ. ευρώ ενώ οι κινήσεις ενεργητικής διαχείρισης του παθητικού, που μπορεί να ανέλθουν στα 0,8 δισ. ευρώ, θα στοχεύουν στη μερική κάλυψη του δυσμενούς σεναρίου.

Τα κρίσιμα μεγέθη της Finansbank είναι 3,4 δισ. ευρώ σε ενσώματη λογιστική αξία (tangible book value) και 21,6 δισ. ευρώ σε ενεργητικό σταθμισμένο με κίνδυνο (Risk weightedassets).

Βάσει του σχεδιασμού της Εθνικής Τράπεζας, η υποχρεωτική συμμετοχή στη διαχείριση του παθητικού κατά 200 εκατ. ευρώ, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,6 δισ. ευρώ και η ένεση κεφαλαίων κατά 500 εκατ. ευρώ από το ΤΧΣ θα οδηγήσουν σε CET 1 pro forma για το εξάμηνο του 2015 στο 14,5%.

Στην άντληση κεφαλαίων θα πρέπει να υπολογιστεί η υποχρεωτική μετατροπή των παθητικού περίπου 200 εκατ. ευρώ, η συμμετοχή του ΤΧΣ κατά 500 εκατ. ευρώ. Η υποχρεωτική συμμετοχή στη διαχείριση του παθητικού των 200 εκατ. ευρώ αφορά το bail in στις εισηγμένες προνομιούχες μετοχές Αμερικής. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v