Στην Κομισιόν οι θέσεις της ΔΕΗ για το άνοιγμα της αγοράς

Τα χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς ενέργειας και τις θέσεις της ΔΕΗ απέναντι στη σχεδιαζόμενη απελευθέρωση παρουσίασε η διοίκηση της ΔΕΗ στην Κομισιόν. Για θετικό κλίμα κάνει λόγο η επιχείρηση. Η συνάντηση με τον Dominique Ristori.

Στην Κομισιόν οι θέσεις της ΔΕΗ για το άνοιγμα της αγοράς

Στο σταδιακό και κυρίως με προσεκτικά βήματα άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας προσβλέπει η διοίκηση της ΔΕΗ, όπως και στον αποφασιστικό ρόλο της Γ.Δ. Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον μετασχηματισμό της ελληνικής αγοράς. Αυτό προκύπτει από την άτυπη ενημέρωση της ΔEΗ, αναφορικά με τη συνάντηση στελεχών της με επικεφαλής τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Μανώλη Παναγιωτάκη (φωτό), με τον γενικό διευθυντή ενέργειας της Κομισιόν Dominique Ristori.

Στη συνάντηση που έγινε στις Βρυξέλλες στις 27 Οκτωβρίου, επικράτησε θετικό κλίμα, ενώ σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση για τη συνάντηση, ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε στην αντιπροσωπεία της ΔEΗ ότι στην έδρα της Κομισιόν δεν θα βρει αντιπάλους, αλλά ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα. Επίσης δε, ότι το άνοιγμα της αγοράς δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε ζούγκλα, αλλά πρέπει να γίνει συντεταγμένα.

Ειδικότερα, στη συνάντηση ο κ. Παναγιωτάκης παρουσίασε στον Dominique Ristori και τα άλλα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν αναλυτικά τα κατά την άποψη της ΔEΗ βασικά προβλήματα της επιχείρησης και της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα. Τόνισε δε ότι οι τρεις βασικοί στόχοι είναι: Η ομαλή και αποδοτική λειτουργία της χονδρικής αγοράς, το ομαλό και αποδοτικό άνοιγμα της λιανικής αγοράς, η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και η ουσιαστική μείωση των τιμών για τους καταναλωτές.

Επίσης, ανέλυσε τον ρόλο της ΔEΗ για την επιτυχία αυτών των στόχων και τη στρατηγική της ΔEΗ, που κινείται σε τρεις άξονες: Προσαρμοστικότητα και ευελιξία, επέκταση σε άλλες αγορές και επιχειρηματικές συνεργασίες.

Για τη χονδρική αγορά αναφέρθηκε ότι το θεμελιώδες πρόβλημα είναι η τεράστια διαφορά μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης. Το πρόβλημα, επισημάνθηκε, δεν μπορεί να επιλυθεί με νέες στρεβλώσεις, ανάλογες του παρελθόντος και οι οποίες έχουν οδηγήσει σε ανατιμήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 60%-100% και συσσώρευσαν τεράστια οικονομικά προβλήματα στη ΔEΗ. Η οριστική λύση θα έρθει με την αλλαγή του μοντέλου της αγοράς σε target model και με τη μείωση των φόρων, σταδιακά, καθώς και με τη χορήγηση δωρεάν πιστοποιητικών CO2 και τέλος, με την εφαρμογή μιας νέας πολιτικής σε σχέση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Για τη λιανική αγορά ανέφερε ότι το μερίδιο της ΔEΗ σήμερα είναι στο 94,5%. Όμως άνοιγμα αγοράς χωρίς επενδύσεις, χωρίς ρίσκο και ελάχιστα λειτουργικά κόστη και με στόχο μόνο συνεπείς πελάτες δεν έχει σχέση με τον υγιή ανταγωνισμό και είναι καταδικασμένο να αποτύχει, όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν.

Ένα 50% περίπου της αγοράς, δηλαδή η υψηλή τάση, ο δημόσιος τομέας, οι αγρότες, οι δικαιούχοι κοινωνικών τιμολογίων και οι πελάτες που έχουν κάνει ρυθμίσεις και έχουν μεγάλες οφειλές, είναι κατανάλωση που εξυπηρετεί αποκλειστικά η ΔEΗ και κανείς ιδιώτης δεν απευθύνεται και δεν μπορεί σήμερα να απευθυνθεί σ' αυτούς!

Η ΔEΗ αντιμετωπίζει θετικά την εμπλοκή Οργανισμών όπως τα ΕΛΤΑ στην εμπορία, γιατί πιστεύει ότι τα ΕΛΤΑ με τα 1.500 καταστήματα σε όλη τη χώρα θα απευθυνθούν σε όλες τις κατηγορίες πελατών με λογικό κέρδος και όχι με κερδοσκοπικές διαθέσεις.

Ο πρόεδρος της ΔEΗ ανέφερε επίσης ότι τα προβλεπόμενα από το μνημόνιο για το άνοιγμα της αγοράς πρέπει να εφαρμοστούν σωστά με προσεκτικό τρόπο, γιατί αλλιώς θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιχειρείται να επιλυθούν.

Ο πρόεδρος της ΔEΗ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του ΑΔΜΗΕ τονίζοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση (πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015) ήθελε την πώληση του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ για δημοσιονομικούς λόγους και όχι για το άνοιγμα της αγοράς, καθώς το υφιστάμενο μοντέλο (ΙΤΟ) είναι ένα από τα αποδεκτά και ο ΑΔΜΗΕ έχει πιστοποιηθεί ως ΙΤΟ από την ΡΑΕ και την ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, η λύση που θα δοθεί, εφόσον επιμείνουν οι θεσμοί στις απόψεις τους, πρέπει όπως έχει συμφωνηθεί, να εξυπηρετεί τον ανταγωνισμό, να παράγει ισοδύναμα οικονομικά αποτελέσματα για τη ΔEΗ και να μην οδηγήσει την Επιχείρηση σε κρίση σε βάρος της κοινωνίας, του Δημοσίου και των άλλων μετόχων της.

Ακόμη ο κ. Μ. Παναγιωτάκης ζήτησε την υποστήριξη για τη χορήγηση δωρεάν πιστοποιητικών CO2 στην ηλεκτροπαραγωγή και στην Ελλάδα. Σε συνδυασμό με απόσυρση παλαιότερων μονάδων, η μείωση εκπομπών CO2 το 2030 θα υπερκαλύπτει τους ευρωπαϊκούς στόχους. Τα δωρεάν πιστοποιητικά θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις για την επίτευξη των στόχων αυτών.

Τέλος, συμφωνήθηκε ότι για όλα όσα αναφέρθηκαν, η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στον μετασχηματισμό της ελληνικής αγοράς ενέργειας. Για επιμέρους ζητήματα θα υπάρξουν περαιτέρω συνεργασίες μεταξύ των αρμόδιων στελεχών και υπηρεσιών το αμέσως επόμενο διάστημα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v