Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιστορική συμφωνία για εμπορική συνεργασία ΗΠΑ - Ιαπωνίας

Μετά από μία εβδομάδα διαπραγματεύσεων στην Ατλάντα των ΗΠΑ, δώδεκα χώρες της περιοχής του Ειρηνικού υπέγραψαν το σύμφωνο εμπορικής συνεργασίας ΤPP. Σαρωτικές αλλαγές για δασμούς και πατέντες. Εκκρεμεί η έγκριση από το Κογκρέσο.

Ιστορική συμφωνία για εμπορική συνεργασία ΗΠΑ - Ιαπωνίας

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και άλλες 10 χώρες του Ειρηνικού κατέληξαν σε συμφωνία για να υπογράψουν το μεγαλύτερο σύμφωνο εμπορικής συνεργασίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες, μεταδίδουν οι Financial Times.

To σύμφωνο εμπορικής συνεργασίας των κρατών της περιοχής του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership) καλύπτει περίπου το 40% της παγκόσμιας οικονομίας και θα δημιουργήσει ένα νέο οικονομικό μπλοκ με περιορισμένους εμπορικούς δασμούς και εμπόδια για μια μεγάλη κατηγορία προϊόντων. H συμφωνία θα προβλέπει μεταξύ άλλων την αμοιβαία αναγνώριση κανονισμών και πατεντών. 

Αναλυτές εκτιμούν ότι αποτελεί «οικονομική ραχοκοκαλιά» της στροφής της κυβέρνησης Ομπάμα προς την Ασία και της προσπάθειας να απαντήσει στην ανάδυση της Κίνας ως κυρίαρχης δύναμης στην περιοχή. Παράλληλα, είναι βασικό συστατικό «του τρίτου τόξου» των οικονομικών μεταρρυθμίσεων του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε. 

Ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων διενεργήθηκε στην Ατλάντα των ΗΠΑ, με τους υπουργούς Εμπορίου των 12 κρατών να προσπαθούν να λύσουν διαφορές σχετικά με το πόσο θα διαρκεί το μονοπώλιο στη νέα γενιά φαρμάκων βιοτεχνολογίας. Τελικά οι ΗΠΑ και η Αυστραλία κατέληξαν σε συμβιβασμό, ανάβοντας το πράσινο φως για την επίτευξη συμφωνίας. 

Ωστόσο, η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ και από τα κοινοβούλια των υπόλοιπων χωρών. 

Οι δώδεκα χώρες που την υπέγραψαν είναι οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, το Μπρουνέι, ο Καναδάς, η Χιλή, η Μαλαισία, το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία, το Περού, η Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ. 

Το σύμφωνο έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις από ομάδες πολιτών και συμφερόντων εξαιτίας της μυστικότητας των διαπραγματεύσεων και τους φόβους για επιπτώσεις σε ομάδες εργαζομένων και βιομηχανίες. Στις ΗΠΑ, υπήρξαν αντιδράσεις τόσο από τον υποψηφίο των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ όσο και από τον Δημοκρατικό υποψήφιο Μπέρνι Σάντερς.

Ομπάμα: Δεν θα αφήσουμε την Κίνα να γράψει τους κανόνες της παγκόσμιας οικονομίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υποστήριξε ότι η συμφωνία θα κάνει πιο δίκαιους τους όρους του παιχνιδιού για τους Αμερικανούς εργαζομένους και τις επιχειρήσεις. 

Ο κ. Ομπάμα ανέφερε ότι οι Αμερικανοί πολίτες θα έχουν στην διάθεση τους μήνες για να διαβάσουν την συμφωνία προτού την υπογράψει.

Τόνισε ακόμα ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αφήσουν χώρες όπως η Κίνα να γράψουν τους κανονισμούς της παγκόσμιας οικονομίας.

Καλωσορίζει την συμφωνία η Λαγκάρντ

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ καλωσόρισε την συμφωνία, λέγοντας πως αποτελεί θετική εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για ένα πιο συνεκτικό παγκόσμιο εμπορικό σύστημα.

«Θα πρέπει να εξετάσουμε όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας προτού προχωρήσουμε σε μια περιεκτική αξιολόγηση που θα περιλαμβάνει εκτιμήσεις για μεταβατικές επιπτώσεις και συνέπειες, αλλά πιστεύω ότι το TPP μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για μια νέα γενιά προσπαθειών για βαθύτερη εμπορική ολοκλήρωση» ανέφερε σε ανακοίνωση η κ. Λαγκάρντ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v