Εντός των προσεχών μηνών αναμένεται να εκδικαστεί αγωγή των Αγγλων εκκαθαριστών του «οχήματος» Hellas Telecommunications (Luxembourg) II SCA, οι οποίοι υποστηρίζουν πως οι επενδυτικές εταιρείες TPG Capital και Apax είχαν σημαντικά κέρδη, την ίδια στιγμή που οδήγησαν την ΤΙΜ Hellas (σήμερα Wind) στη χρεοκοπία.
Σε ένα άλλο δικαστικό μέτωπο, στις 11 Σεπτεμβρίου, ο Αμερικανός δικαστής J. Paul Oetken απέρριψε δύο ενστάσεις των Hellas Telecommunications I SARL και Hellas Telecommunications Finance, με τις οποίες ζητούσαν να σταματήσει η αγωγή της επενδυτικής εταιρείας Wilmington Trust Co.
Η τελευταία διεκδικεί αποζημίωση ύψους 565,4 εκατ. δολαρίων (συν τους τόκους) από τα δύο «οχήματα» που είχαν ιδρυθεί στο πλαίσιο δανειοδότησης της Wind. Υποστηρίζει πως οι TPG και Apax, μέσω των δύο «οχημάτων», προχώρησαν στον υπερδανεισμό της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να πληρώσουν τους εαυτούς τους περισσότερα από ένα δισ. δολάρια. Στην αγωγή της Wilmington Trust αναφέρεται πως οι δύο εταιρείες βάπτισαν τις πληρωμές ως «μερίσματα».
Στις 19 Αυγούστου, ο δικαστής Martin Glenn, του ομοσπονδιακού δικαστηρίου Federal Bankruptcy Court) της Νέας Υόρκης, αποφάσισε να προχωρήσει η αγωγή των Αγγλων εκκαθαριστών, παρά τη σκληρή δικαστική μάχη που έδωσαν οι TPG και Apax. Για την απόφασή του επικαλείται μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και πρόσθετο υλικό που, κατά τον δικαστή, δείχνουν πως οι δύο επενδυτικές εταιρείες γνώριζαν πως με τις αποφάσεις τους ροκάνιζαν τη βιωσιμότητα της Hellas 2 (δηλαδή της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας).
Η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε την οργίλη αντίδραση των TPG και Apax, οι οποίες σε κοινή ανακοίνωση, που εκδόθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου, υποστηρίζουν πως έξι αντίστοιχες αγωγές πιστωτών της Wind έχουν απορριφθεί. Προσθέτουν πως η Hellas II ήταν χρηματοοικονομικά υγιής όταν την πώλησαν το 2007 (σ.σ. στον Αιγύπτιο μεγιστάνα Ναγκίμπ Σαουίρις, ο οποίος στη συνέχεια άφησε τη Wind στην τύχη της και στα χέρια των πιστωτών) και πως η κατάρρευσή της οφείλεται στη χρηματοπιστωτική κρίση. Στην ίδια ανακοίνωση, που συνυπογράφουν οι κ.κ. Alex Wessendorff από την Apax και Luke Barrett από την TPG, αναφέρεται πως οι προσπάθειες να «φορτώσουν» στις δύο εταιρείες τη χρεοκοπία δεν έχουν καμία ηθική βάση.
Δέκα χρόνια περιπέτειες
Από την εποχή που ονομαζόταν TIM Hellas και ελεγχόταν από την ιταλική TIM, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας πέρασε από χίλια μύρια κύματα. Το 2005 εξαγοράστηκε έναντι 1,6 δισ. ευρώ από σχήμα της βρετανικής Apax Partners και της αμερικανικής TPG Capital (τότε ονομαζόταν Texas Pacific Group), κυρίως με δανεικά κεφάλαια, όπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή από τις εταιρείες private equity. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, οι δύο εταιρείες επιχείρησαν να πωλήσουν την TIM Hellas (Wind), χωρίς να υπάρξει ενδιαφέρον στην τιμή που ήθελαν. Ετσι στο τέλος του 2006 η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας πήρε δάνειο 1,4 δισ. ευρώ (μέσω ενός πολύπλοκου σχήματος), ενώ οι Apax με την TPG εξαργύρωσαν ειδικές ομολογίες (Convertible Preferred Equity Certificates) της επιχείρησης που είχαν λάβει κατά την εξαγορά.
Η εξαργύρωση των συγκεκριμένων ομολογιών, 35 φορές πάνω από την ονομαστική τους αξία σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, απέφερε έσοδα 974 εκατ. ευρώ στις TPG, Apax (και άλλους τυχερούς) και βρίσκεται στο επίκεντρο της δικαστικής διαμάχης. To 2007, όταν ο Ναγκίμπ Σαουίρις ανακοίνωσε πως απέκτησε την Wind, η εταιρεία είχε ήδη χρέη 2,9 δισ. ευρώ. Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας πλήρωσε 500 εκατ. ευρώ σε μετρητά, «φορτώθηκε» με τα δάνεια των 2,9 δισ. και ανακοίνωσε πως προχώρησε σε συμφωνία 3,4 δισ. ευρώ για την απόκτηση της ελληνικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Δύο χρόνια αργότερα, το φθινόπωρο του 2009, η Hellas Telecommunications (Luxembourg) II SCA κατέθεσε αίτηση πτώχευσης στα βρετανικά δικαστήρια.
Η Wind ελέγχεται τα τελευταία χρόνια από τους πιστωτές της, οι οποίοι μάλιστα έχουν προχωρήσει και σε γενναία αιμοδοσία ώστε να κρατήσουν την εταιρεία εν λειτουργία, καθώς έχει συνεχή πτώση εσόδων, συνεχείς ζημιογόνες χρήσεις και υψηλές υποχρεώσεις.