Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνική Τράπεζα: Προτεραιότητες και σενάρια

Ποιος είπε ότι η διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας είναι ”αλλεργική” σε συμμαχίες, όταν αυτές γίνονται με τους δικούς της όρους; Ποια σενάρια επέκτασης ”παίζουν”, τι συμβαίνει με τη Universal Life και γιατί κάποιοι ”ξαναζεσταίνουν” το θέμα με την Εθνική Τράπεζα. Ποιες είναι οι προτεραιότητες της τράπεζας και τι συμβαίνει με τα μίνι deals.

Ελληνική Τράπεζα: Προτεραιότητες και σενάρια
* Η αποτίμηση ελληνο-κυπριακών τραπεζών δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Ποιος είπε ότι η διοίκηση του Συγκροτήματος της Ελληνικής είναι ”αλλεργική” σε συμμαχίες, όταν αυτές γίνονται με τους δικούς της όρους; Ποια σενάρια επέκτασης ”παίζουν”, τι συμβαίνει με τη Universal Life και γιατί κάποιοι ”ξαναζεσταίνουν” το θέμα με την Εθνική Τράπεζα.

Σε σύσταση ”αγοράς” για την Ελληνική Τράπεζα της Κύπρου προέβη η Citigroup, θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη μετοχή διαπραγματεύεται με πολύ ελκυστικότερους δείκτες στην Κοινή Πλατφόρμα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες τράπεζες (δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα σύγκρισης η MPB).

Με βάση λοιπόν τις τιμές της 23ης Ιουλίου και τα προβλεπόμενα κέρδη του 2008, η Ελληνική Τράπεζα διαπραγματεύεται με P/E 9,9, όταν οι αντίστοιχοι δείκτες είναι 10,8 για την Εθνική Τράπεζα, 12,3 για την Τράπεζα Κύπρου, 12,6 για τη Eurobank, 12,8 για την Πειραιώς, 13 για την Alpha Bank κ.ά.

Ανάλογη είναι η σύγκριση και όσον αφορά στον δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) όπου η Ελληνική διαπραγματεύεται με P/BV 2,4 φορές, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με 2,6 φορές, η Εθνική και η Εμπορική με 3 φορές, ενώ οι Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Κύπρου με υψηλότερους δείκτες.

Ο ξένος οίκος επίσης σχολιάζει το θέμα του βασικότερου μετόχου της Τράπεζας (Εκκλησία της Κύπρου με 27%), καθώς -σύμφωνα με τη Citigroup- πολύ πιθανόν αυτό να εμπόδιζε μια συμφωνία συγχώνευσης με ξένη τράπεζα (παλαιότερες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου για την ανάγκη διατήρησης ”εθνικών χαρακτηριστικών” στις κυπριακές τράπεζες).

Ωστόσο, για όσους ασχολούνται με το ρεπορτάζ στην Κύπρο, διαπιστώνεται ότι η κινητικότητα του Συγκροτήματος γύρω από θέματα συνεργασιών και deals είναι έντονη. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το γεγονός ότι η Αρχιεπισκοπή αρνήθηκε κατά τα τελευταία χρόνια να συζητήσει σοβαρά ορισμένες κρούσεις που της έγιναν δεν οφείλεται σε ”πατριωτικούς λόγους”, αλλά βασίστηκε σε μια αμιγώς ρεαλιστική προσέγγιση.

Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι της Εκκλησίας ήθελαν και θέλουν μια στρατηγική συνεργασία με ξένη τράπεζα, αλλά με τους δικούς τους όρους.

Συγκεκριμένα:

Πρώτον, περίμεναν να υλοποιηθεί το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της τράπεζας, έτσι ώστε μια ενδεχόμενη πώληση ποσοστού να γίνει με πολύ πιο συμφέροντες όρους.

Και δεύτερον, θέλησαν πριν από την έναρξη των όποιων συζητήσεων η Εκκλησία να κατέχει τέτοιο ποσοστό μετοχών, ώστε οποιαδήποτε εξέλιξη και απόφαση (δημόσια πρόταση κ.λπ.) να τίθεται υπό την έγκρισή της.

Η ουσία είναι ότι σήμερα η Εκκλησία της Κύπρου επιθυμεί μια στρατηγική συνεργασία με τράπεζα του εξωτερικού, χωρίς φυσικά να αποτελεί το πρώτο θέμα στην ατζέντα της.

--- Οι προτεραιότητες και τα μίνι deals

Η προτεραιότητα της Ελληνικής είναι η απόκτηση παρουσίας στη Ρωσία (σήμερα διαθέτει γραφείο αντιπροσωπείας), είτε μέσω ίδρυσης θυγατρικής είτε μέσω κάποιας εξαγοράς.

Η επόμενη άμεση προτεραιότητα είναι η παρουσία της τράπεζας στην Ελλάδα όπου από φέτος, έπειτα από ένα διάστημα ”άπνοιας”, ξεκινά και πάλι η πολιτική διεύρυνσης του δικτύου των καταστημάτων.

Πέραν αυτών, που αποτελούν βασικές προτεραιότητες, η διοίκηση του κ. Μάκη Κεραυνού έχει ”ανοιχτές τις κεραίες της” και σε ορισμένα άλλα σημαντικά θέματα, όπως:

* Η περαιτέρω δραστηριοποίηση στον ασφαλιστικό κλάδο. Η μέχρι τώρα παρουσία του Συγκροτήματος είναι δυσανάλογα μικρή σε σχέση με το τραπεζικό της μερίδιο και στους κύκλους της αγοράς είναι γνωστό ότι η τράπεζα θα επιθυμούσε μια στρατηγική συνεργασία με τη Universal Life, κάτι που θα το ήθελε και ο βασικός μέτοχος της Universal κ. Ανδρέας Γεωργίου. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει -μεταξύ άλλων- να αποχωρήσει από τη Universal Life ο όμιλος Ασπίς, ο οποίος έλαβε νέα παράταση από την MPB προκειμένου να πουλήσει το ποσοστό που κατέχει στην κυπριακή ασφαλιστική εταιρεία.

* Μια στρατηγική συνεργασία που θα μπορούσε να προωθήσει τα επεκτατικά σχέδια της Ελληνικής στις χώρες της ΝΑ. Ευρώπης.

--- Οι σχέσεις με την Εθνική

Οι γνωρίζοντες τα κυπριακά τραπεζικά πράγματα ισχυρίζονται ότι πριν από κάποια χρόνια έγινε προσπάθεια δημιουργίας ”φλερτ” μεταξύ Ελληνικής και Εθνικής Τράπεζας, με κύριο κορμό του σχεδίου την απορρόφηση της Εθνικής Κύπρου από την Ελληνική και γενικότερα τη δημιουργία μιας συμμαχικής σχέσης μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι συζητήσεις ωστόσο σταμάτησαν αρκετά νωρίς, λόγω των διαφορετικών προτεραιοτήτων που είχαν τότε και οι δύο πλευρές.

Ωστόσο, κάποιοι θέλουν να ”ξαναζεστάνουν” το συγκεκριμένο σενάριο σήμερα, καθώς υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εθνική στην Κύπρο, σε συνδυασμό με τη διάθεση διεθνοποίησης της Ελληνικής, επιδρούν καταλυτικά. Άλλωστε και η Εκκλησία της Κύπρου σε καμία περίπτωση δεν θα έβλεπε μια συμμαχία με την Εθνική ως κίνδυνο για την απώλεια ”εθνικών χαρακτηριστικών”.

Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι ιδιαίτερα αμφίβολο αν μια τέτοια συμμαχία τελικά θα συμφωνηθεί, όπως επίσης και το πόσο ”ζεστές” είναι οι δύο πλευρές για να συζητήσουν κάτι τέτοιο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η άμεση προτεραιότητα της Εθνικής στην Κύπρο είναι ”να σβήσει τη φωτιά” λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει με τους συνδικαλιστές της ΕΤΥΚ. Τα άλλα μπορούν να περιμένουν.

* Η αποτίμηση ελληνο-κυπριακών τραπεζών δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v