Έχοντας ήδη προσαρμόσει το σταθερό τους κόστος σε χαμηλά επίπεδα, οι Ευρωσύμβουλοι προσδοκούν σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης των εργασιών τους την επόμενη εξαετία, ιδίως μετά τη στρατηγική τους συνεργασία με την αμερικανική ECUSA, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Πάρις Κοκορότσικος κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.
«Να μην ξεχνούμε το γεγονός ότι η εταιρεία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και πως αυτό αποτελεί ένα νόμισμα για εξαγορές και απορροφήσεις άλλων εταιρειών, κίνηση που θα μπορούσε να δράσει επιβοηθητικά στη λειτουργική μας ανάπτυξη. Μιλάμε για την απόκτηση εταιρειών του κλάδου, ή επιχειρήσεων παρεμφερών αντικειμένων», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της εισηγμένης.
Οι Eυρωσύμβουλοι αποβλέπουν σεανάπτυξη εργασιών και στις δύο ευρύτερες γεωγραφικές περιφέρειες που δραστηριοποιούνται, της νοτιανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής-Βόρειας Αφρικής.
Στη ΝΑ Ευρώπη (γραφεία σε Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Τσεχία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Ρουμανία και Σερβία) μόλις τώρα ουσιαστικά ξεκινούν προγράμματα ενίσχυσης υποδομών και επενδύσεων ύψους 98 δισ. ευρώ (νέο ΕΣΠΑ), ενώ το αντίστοιχο ποσό για Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική ανέρχεται στα 5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Κοκορότσικο τα νέα προγράμματα δίνουν μικρότερη βαρύτητα στις υποδομές και αντίθετα εστιάζουν κυρίως σε τομείς όπως η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία και η απασχόληση, στους οποίους επικεντρώνονται και οι Eυρωσύμβουλοι.
Ειδικότερα τώρα για την περιοχή Μέσης Ανατολής-Βόρειας Αφρικής δημιουργήθηκε τοπική εταιρεία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η τελευταία θα δημιουργήσει νέα θυγατρική στην Αίγυπτο με στόχο την ανάληψη εργασιών και στη χώρα αυτή.
Πέρα όμως από τα επενδυτικά πακέτα υποδομών, η εισηγμένη αναμένει οφέλη από ανάληψη εργασιών συμβούλου σε τομείς όπως η ενέργεια, τα logistics και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (όλες οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αποεπενδύσουν από σειρά περιουσιακών τους στοιχείων και να διαχειριστούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια 80 εκατ. ευρώ).
Για της προοπτικές της εταιρείας μίλησε και ο γενικός διευθυντής της εισηγμένης κ. Χρήστος Μπουγιουκλής: «Η εταιρεία κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία την κρίση, επιστρέφοντας σε κερδοφορία μέσα σε δύο χρόνια. Εμείς τώρα περιμένουμε τα νέα προγράμματα επενδύσεων και τα οφέλη από τη δραστηριοποίησή μας στο investment banking προκειμένου να μπούμε σε έναν νέο, ανοδικό πενταετή κύκλο».
Ο Αμερικανός συνεταίρος
Αξιοσημείωτη είναι η πρόσφατη στρατηγική συμμαχία των Ευρωσυμβούλων και της αμερικανικής ECUSA, με τον ξένο στρατηγικό επενδυτή να αποκτά διψήφιο ποσοστό μετοχών στην εισηγμένη και αποφασιστικό ρόλο για την «επόμενη μέρα» της εταιρείας.
Μεταξύ των στόχων του νέου επενδυτή είναι η δραστηριοποίηση των Ευρωσυμβούλων στο χώρο της επενδυτικής τραπεζικής (investment banking) μέσα από ένα διαφοροποιημένο τρόπο που δεν θα περιορίζεται σε κάποιες μελέτες αναδιάρθρωσης και σε απλή κεφαλαιακή ενίσχυση, αλλά θα επεκτείνεται και στο μέτωπο της προσέλκυσης στρατηγικών επενδυτών.
Η ECUSA είναι εταιρεία που δημιουργήθηκε από τους κ.κ. David Wittig (φωτ.), πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Western Resources και πρώην επικεφαλής του τμήματος εξαγορών-συγχωνεύσεων της Salomon Brothers, Mark Davis (πρώην αντιπροέδρου της JP Morgan Global Investment Bank) και Alan Leavitt (ιδιοκτήτη της Lane Capital Parthners, μιας επενδυτικής εταιρείας ακινήτων στη Νέα Υόρκη).
Σύμφωνα με τον David Wittig, «αποφασίσαμε να επενδύσουμε στους Ευρωσυμβούλους, προκειμένου να αποκτήσουμε ένα παράθυρο στην Ελλάδα. Είναι δύσκολο να διακρίνεις επενδυτικές ευκαιρίες αν είσαι απλά ένας επισκέπτης. Πρέπει να ζεις εδώ και να έχεις γραφείο εδώ.
Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλές μακροπρόθεσμες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Περιμένουμε από την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη κατά την επόμενη πενταετία.
Θεωρούμε ότι θα υπάρξει ένας διακανονισμός, αλλά μόνο όταν μόνο ο πόνος της Ευρώπης εξισωθεί με αυτόν της Ελλάδας. Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν επηρεαστεί ακόμη από την ελληνική κρίση. Στην πραγματικότητα μάλιστα, η Ευρώπη ενδεχομένως και να έχει ωφεληθεί. Όταν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αρχίσουν να συνειδητοποιούν τα αποτελέσματα ενός Grexit, τότε είναι που προκύψει ο συμβιβασμός.
Ο γερμανικός DAX σημείωνε άνοδο 14,66% από την αρχή του έτους έως και την προηγούμενη Παρασκευή, όταν ο Athens Composite 60 έχανε 6,26%. Από την προηγούμενη Παρασκευή ο Dax έχασε 1,89% και ο Athens Composite 2,95%. Όταν οι απώλειες του Dax εξισωθούν με αυτές του Athens Composite, τότε ο διακανονισμός θα επιτευχθεί».