Υπαρκτό -αν και προς το παρόν μη αποφασισμένο- μένει το ενδεχόμενο λουκέτου στο ιστορικό εργοστάσιο της Pitsos στου Ρέντη, για το οποίο η φημολογία σέρνεται ήδη από το 2013.
Το γεγονός επιβεβαιώθηκε από... σπόντα μέσα από τα λεγόμενα του διευθύνοντος συμβούλου της Bosch Hellas, κ.Ιωάννη Κάπρα σε σημερινό δημοσιογραφικό γεύμα, το οποίο είχε ως αντικείμενο την παρουσίαση της πορείας της συγκεκριμένης θυγατρικής, η οποία δεν σχετίζεται νομικά με την Pitsos και το εν λόγω εργοστάσιο. Παρόλα αυτά οι δύο εταιρίες είναι όμορες και μέλη του γερμανικού ομίλου BSH Hausgeräte GmbH.
Ο κ.Κάπρας ξεκαθάρισε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση από τα κεντρικά του ομίλου στο Μόναχο, σχετικά με το εάν παραμείνει σε λειτουργία ή τελικά θα κλείσει, πρόσθεσε όμως πως το θέμα υπάρχει στο τραπέζι, παρότι το εργοστάσιο είναι κερδοφόρο. Ο προβληματισμός σύμφωνα με τον κ. Κάπρα έγκειται στο ότι η συγκεκριμένη μονάδα έχει απολέσει μεγάλο μέρος του τζίρου της, ο οποίος μέσα σε λίγα χρόνια από περίπου 250 εκατ. ευρώ υποχώρησε στα 100 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πάντως πως το εργοστάσιο σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι –οι οποίοι ανέρχονται σε 450 άτομα- έχει σταδιακά απαξιωθεί μετά από σειρά αποφάσεων του μητρικού ομίλου να μεταφέρει την παραγωγή ψυγείων σε εργοστάσια του ομίλου σε Ισπανία και Τουρκία. Στο εν Ελλάδι εργοστάσιο παρέμεινε η παραγωγή κουζίνας, χωρίς ωστόσο, επενδύσεις εκσυγχρονισμού, γεγονός που καθιστά τη μονάδα αδύναμη, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι.
Το Εuro2day.gr έχει κατ'επανάληψη επικοινωνήσει με τη διοίκηση της BSH Oικιακές Συσκευές ΑΕ (που ελέγχει το εργοστάσιο της PITSOS) προκειμένου να λάβει υπεύθυνη απάντηση, χωρίς ωστόσο καμία ανταπόκριση. Χθες μετά τις δηλώσεις του κ.Κάπρα, επανήλθε στο θέμα με γραπτό αίτημα και διατυπωμένες ερωτήσεις, για τις οποίες μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έλαβε καμία απάντηση, εκ μέρους του κ.Γιώργου Καλατζή, υπεύθυνου προσωπικού και επικοινωνίας της εταιρίας, ούτε από κάποια άλλη αρμόδια πηγή.
Το εργοστάσιο της Πίτσος λειτουργεί από το 1909 στου Ρέντη και αποτέλεσε σημαντικό στοιχείο για την εξαγορά της ελληνικής φίρμας από το γερμανικό πολυεθνικό όμιλο BSHG. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο αποτέλεσε σύμφωνα με πληροφορίες εμμέσως αντικείμενο της συμφωνίας συμβιβασμού της Siemens με το Ελληνικό Δημόσιο. Η συμφωνία προέβλεπε επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ, που δεν κατονομάστηκε στο κείμενο, για την απασχόληση 700 εργαζομένων. Το σχέδιο προέβλεπε την μετεγκατάσταση του εν λόγω εργοστασίου στη Μαγούλα και εκσυγχρονισμό των υποδομών του. Αλλά δεν προχώρησε ποτέ, καθώς η διοίκηση της Pitsos Hellas συνάντησε γραφειοκρατικά προβλήματα και σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση του σχεδίου.