Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Intralot: Τι απέγινε η συμφωνία στο Ισραήλ;

Από τον Σεπτέμβριο του 2005, που ανακοινώθηκε ότι η Intralot υπέγραψε συμφωνία με τον Κρατικό Οργανισμό Τυχερών Παιχνιδιών του Ισραήλ, δεν έχει ακουστεί ούτε λέξη για το συγκεκριμένο έργο. Το σύστημα, όπως είχε ανακοινώσει η εταιρία, θα ξεκινούσε το α’ τρίμηνο του 2006. Ωστόσο, μέχρι σήμερα το σύστημα δεν λειτουργεί, ενώ ουδέποτε η διοίκηση της Intralot ενημέρωσε τους μετόχους ή τις εποπτικές αρχές της Κεφαλαιαγοράς για την εξέλιξη του εν λόγω έργου.

Intralot: Τι απέγινε η συμφωνία στο Ισραήλ;
Από τον Σεπτέμβριο του 2005, που ανακοινώθηκε ότι η Intralot υπέγραψε συμφωνία με τον Κρατικό Οργανισμό Τυχερών Παιχνιδιών (Mifal Hapayis) του Ισραήλ, δεν έχει ακουστεί ούτε λέξη για το συγκεκριμένο έργο.

Την 1η Σεπτεμβρίου 2005, με ολοσέλιδο δελτίο Τύπου, η Intralot ανακοίνωνε ότι υπέγραψε συμφωνία με τη Mifal Hapayis για την ανάπτυξη τυχερών παιχνιδιών μέσω Διαδικτύου, ύψους ενός εκατ. δολαρίων, ενώ θα είχε λαμβάνειν 200.000 δολάρια ετησίως για την τεχνική υποστήριξη.

Σε απάντηση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την ίδια ημέρα, η διοίκηση της Intralot υποστήριζε ότι ”το σύστημα θα ξεκινήσει το 1ο τρίμηνο του 2006 και θα περιλαμβάνει τη βασική πλατφόρμα διεξαγωγής των υπαρχόντων τυχερών παιχνιδιών του οργανισμού τυχερών παιχνιδιών του Ισραήλ μέσω Internet”.

Μέχρι σήμερα, πάντως, το σύστημα δεν λειτουργεί, ενώ ουδέποτε η διοίκηση της Intralot ενημέρωσε τους μετόχους ή τις εποπτικές αρχές της Κεφαλαιαγοράς για την εξέλιξη του εν λόγω έργου.

Μια αναζήτηση στον δικτυακό τόπο της εταιρίας αρκεί για να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές: Το Ισραήλ αναφέρεται 4 – 5 φορές ως χώρα όπου δραστηριοποιείται η εταιρία, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες. Ούτε κουβέντα και στον ετήσιο απολογισμό του 2006.

Μολονότι η αξία της σύμβασης είναι μικρή (μόλις ένα εκατομμύριο δολάρια) η Intralot θα είχε 200.000 δολάρια ετησίως από τη συντήρηση.

Τα ερωτήματα πολλά:

1. Παραδόθηκε το συγκεκριμένο έργο και για ποιο λόγο δεν λειτουργεί;

2. Πήρε η Intralot τα χρήματα από τη σύμβαση; Εισπράττει τα 200.000 ευρώ ετησίως για τη συντήρηση του συστήματος που δεν λειτούργησε;

3. Μήπως το ισραηλινό δημόσιο (που εσχάτως βρίσκεται σε διαμάχη με τη Mifal Hapayis) δεν έδωσε ποτέ άδεια για στοιχηματισμό μέσω Διαδικτύου;

Η σύμβαση με τη Mifal Hapayis, σύμφωνα με την απάντηση της Intralot προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, περιλάμβανε ”το δικαίωμα για την επέκταση του έργου ώστε να περιληφθεί στην πλατφόρμα B-On η διεξαγωγή των παιχνιδιών του οργανισμού μέσω κινητής τηλεφωνίας και της διαδραστικής τηλεόρασης αλλά και η εισαγωγή παιχνιδιών νέας γενιάς (gaming content)”. Όπως είναι φυσικό, ουδέποτε επεκτάθηκε η εν λόγω σύμβαση…

Τα νούμερα φαντάζουν μικρά για μια εταιρία του μεγέθους της Intralot, που δραστηριοποιείται σε πέντε ηπείρους με περίπου 50 θυγατρικές ή συγγενείς επιχειρήσεις. Όμως, επειδή πυκνώνουν τα σύννεφα γύρω από αρκετές συμβάσεις της εταιρίας, με τελευταίο παράδειγμα την Τουρκία, μήπως οι μέτοχοι πρέπει να ενημερώνονται διεξοδικότερα για την τύχη των δεκάδων έργων ή συμβάσεων διαχείρισης λοταριών που αναλαμβάνει;

Τα πολυτελή ετήσια δελτία και οι εκτεταμένες καμπάνιες δημοσίων σχέσεων μπορούν να εμπλουτιστούν με περισσότερα, ουσιαστικά στοιχεία για τους μετόχους, στο πλαίσιο της Εταιρικής Διακυβέρνησης μιας επιχείρησης που θεωρεί εαυτόν ”μία από τις κορυφαίες εταιρίες ολοκληρωμένων συστημάτων τυχερών παιχνιδιών και διαχείρισης συναλλαγών, καθώς και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας σε κρατικούς οργανισμούς τυχερών παιχνιδιών παγκοσμίως”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v