Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βγενόπουλος: Δυναμικό παρών στα τραπεζικά deals

Την εκτίμηση ότι το επόμενο διάστημα θα επέλθει συγκέντρωση στον χώρο των τραπεζών διατύπωσε ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την αύξηση ”μαμούθ” των 5,2 δισ. ευρώ, προαναγγέλοντας δυναμικό παρών στα τραπεζικά deals. Τι δήλωσε για Alpha Bank και το ”πακέτο” στην Τράπεζα Κύπρου.

Βγενόπουλος: Δυναμικό παρών στα τραπεζικά deals
Την εκτίμηση ότι το επόμενο διάστημα θα επέλθει συγκέντρωση στον χώρο των τραπεζών διατύπωσε ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε πριν από λίγο ο όμιλος Marfin προκειμένου να εξηγηθεί το επενδυτικό πλάνο και η στρατηγική της Marfin Investment Group (MIG) εν όψει της αύξησης μαμούθ των 5,2 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, ο κ. Βγενόπουλος εκτίμησε ότι οι πραγματικοί λόγοι συγκέντρωσης θα προκύψουν για τις εγχώριες τράπεζες όταν θα αρχίσουν να μειώνονται οι ρυθμοί οργανικής ανάπτυξης, τονίζοντας ότι με το υφιστάμενο καθεστώς, η EFG Eurobank και η Marfin Popular Bank, εξαιτίας των ισχυρών θέσεων των μετόχων τους, είναι φύσει επιτιθέμενοι ”παίκτες”.

Ερωτώμενος για το θέμα της Τράπεζας Κύπρου και της συμμετοχής που κατέχει η Marfin Popular Bank, αφού διέψευσε τις πληροφορίες περί πώλησης του ”πακέτου” στη MIG, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με την κλιμάκωση της στρατηγικής του ομίλου.

Αντίστοιχα, διέψευσε τα σενάρια που θέλουν τον όμιλο Marfin Popular Bank να ενδιαφέρεται για την Alpha Bank, υπενθυμίζοντας ότι ”όσο ισχύει από πλευράς διοίκησης της Alpha ο στόχος της αυτόνομης οργανικής ανάπτυξης, δεν μπορεί να υπάρξει κανένα ενδιαφέρον”.

Το ενδιαφέρον της Marfin Popular Bank εστιάζεται σε περιπτώσεις τραπεζών που αποφασίζουν και δηλώνουν έμπρακτα ότι στόχος τους είναι η ανάπτυξη μέσω και εξαγορών ή συγχωνεύσεων, υπενθύμισε ο κ. Βγενόπουλος, παραπέμποντας στο ότι το ενδιαφέρον της Marfin για την Τράπεζα Πειραιώς και την Τράπεζα Κύπρου ξεκίνησε μετά την κίνηση των δυο τραπεζών για μεταξύ τους συγχώνευση.

Σε αυτό το παιχνίδι μεταξύ τραπεζών που στόχος τους είναι να ενδυναμωθούν μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, η Marfin Popular Bank θα είναι εν δυνάμει παρών, εξετάζοντας και αξιολογώντας την κάθε περίπτωση.

MIG: Βραχίονας διαχείρισης κεφαλαίου

Η διοίκηση της Marfin, αναλύοντας τη στρατηγική σε σχέση με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της MIG, δήλωσε ότι στόχος της είναι να παραμείνει ”παίκτης” σε έναν χώρο όπως αυτός της διαχείρισης κεφαλαίων, ο οποίος λόγω της υπερβάλλουσας ρευστότητας που υπάρχει διεθνώς, μεγαλώνει τα υπό διαχείριση ενεργητικά του με αλματώδεις ρυθμούς.

Η αύξηση των 5,2 δισ. ευρώ συν τα 10 δισ. ευρώ δάνεια που θα μπορεί εν συνεχεία να συνάψει η Marfin, θα επιτρέψει στη MIG να κοιτάει τον ανταγωνισμό στα μάτια και βέβαια, να συνεχίσει να έχει βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη, σύμφωνα με τον κ. Βγενόπουλο.

Όπως τόνισε ο κ. Βγενόπουλος, η MIG διάλεξε τον δύσκολο δρόμο να επιδιώξει να αντλήσει το μεγαλύτερο μέρος των 5,2 δισ. ευρώ από το ευρύ επενδυτικό κοινό και όχι από τους μετόχους της.

Το Dubai Financial Group, θα συμμετάσχει στην αύξηση με ανώτατο ποσό τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ έως 500 εκατ. ευρώ δίνεται η δυνατότητα να τοποθετήσουν στην αύξηση και οι πελάτες του Dubai Financial Group.

Ουσιαστικά το Dubai Financial Group καθώς και οι επενδυτές από τη χώρα του Dubai θα συνεισφέρουν κατ’ ανώτατο όριο, το 20% της αύξησης.

Το υπόλοιπο θα προέλθει κατά κύριο λόγο από ξένους επενδυτές και σύμφωνα με τον κ. Βγενόπουλο, η MIG είναι πολύ κοντά στην κάλυψη της αύξησης. ”Μέχρι στιγμής, θεωρούμε ότι είμαστε πολύ κοντά στο όνειρο της επιτυχημένης αύξησης”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βγενόπουλος.

Οι ξένοι επενδυτές που θα συμμετάσχουν με ποσό άνω των 100 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της MIG, θα έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν εκπρόσωπο στο Advisory Board της MIG και επομένως, να ελέγχουν την επενδυτική πολιτική της.

Με την κίνηση αυτή, η MIG θα επιτύχει να δημιουργήσει επιπλέον αγοραστικό capacity, καθώς τα funds που θα συμμετέχουν στο μετοχικό της κεφάλαιο και στο Advisory Board θα έχουν και δικαίωμα προτίμησης σε επενδυτικές ιδέες που θα ανακαλύπτει η MIG και στις οποίες δεν θα μπορεί να συμμετάσχει κατά 100%.

Στις περιπτώσεις αυτές στους πρώτους που θα απευθύνεται η MIG προκειμένου να συνεπενδύσουν θα είναι τα private equity funds που συμμετέχουν στο μετοχικό της κεφάλαιο. Με τον τρόπο αυτό η MIG θα καταστεί τοπικός partner σειράς funds με δεκάδες δισ. υπό διαχείριση ενεργητικό για την ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης και επομένως θα διαθέτει πολλαπλάσιο αγοραστικό capacity από αυτό των 15 δισ. ευρώ, δηλ. των 5,2 δισ., ευρώ από την αύξηση κεφαλαίου και του δανεισμού των 10 δισ. ευρώ, που προτίθεται να προχωρήσει μετά την ολοκλήρωση της αύξησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v