Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης σε πέντε άξονες

Είναι ώρα κρίσιμων αποφάσεων για τη κυβέρνηση τονίζει ο πρόεδρος της Eurobank Ν. Καραμούζης. Πρέπει να σταματήσει να επικρέμεται η απειλή του Grexit, ή του Graccident. Χρειάζεται οριστική και αξιόπιστη συμφωνία. Πως πρέπει να σχεδιαστεί η αναπτυξιακή στρατηγική.

Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης σε πέντε άξονες

«Ζούμε σε μία από τις δυσκολότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας μας, βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και καλούμαστε όλοι, να λάβουμε σύντομα σημαντικές και δύσκολες αποφάσεις, που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη μελλοντική πορεία μας», τόνισε ο πρόεδρος της Eurobank μιλώντας στο 1o Eurobank Greek Exports Convention in Thessaloniki, συνέδριο, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. 

Ο κ. Καραμούζης έδωσε έμφαση στην εντυπωσιακή πρόοδο, προς την κατεύθυνση της διόρθωσης σημαντικών μακροοικονομικών ανισορροπιών που προηγήθηκε η οποία ωστόσο είχε οικονομικό και κοινωνικό κόστος (απώλεια ΑΕΠ 26% περίπου, ανεργία 26%, δημιουργία σημαντικού ύψους μη εξυπηρετούμενων δανείων, άνω των €80 δισ., απαξίωση πλούτου με κατάρρευση των τιμών των ομολόγων, μετοχών και ακινήτων).

«Η σημερινή κατάσταση αβεβαιότητας δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ, γιατί τραυματίζει καθημερινά τα τελευταία ζωντανά κύτταρα στην οικονομία και την κοινωνία, γιατί υπονομεύει και ναρκοθετεί καίρια τις βασικές οικονομικές λειτουργίες και τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τη μόνιμη απειλή του Grexit, ή του Graccident να επικρέμεται συνεχώς πάνω από τα κεφάλια μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Οφείλουμε, το συντομότερο, να καταλήξουμε σε έναν αξιοπρεπή και αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας», ξεκαθάρισε, ενώ εκτίμησε πως «καμία πλευρά δεν επιδιώκει σήμερα τη ρήξη και τη σύγκρουση και θα ήταν ιστορικό λάθος να ωθήσουμε τα πράγματα σε ακραίες επιλογές, με επικίνδυνες και μη μετρήσιμες σήμερα επιπτώσεις».

«Απαιτείται χωρίς άλλες καθυστερήσεις, να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο, τεκμηριωμένο, λεπτομερές και αξιόπιστο ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της χώρας με στόχους, δεσμεύσεις, ιεράρχηση και χρονοδιάγραμμα, το δικό μας υπεύθυνο σχέδιο εξόδου από την κρίση και επιστροφής στην ανάπτυξη και την προοπτική.

Προσδοκούμε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θα υιοθετήσουν ηπιότερη στάση, δείχνοντας μεγαλύτερη κατανόηση και αλληλεγγύη, σεβασμό & εκτίμηση στις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσαρμογή που έχει ήδη επιτευχθεί με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

Το σχέδιο αυτό πρέπει να δεσμεύει όλους μας, κυρίως όσον αφορά:
1. τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και την ισότιμη συμμετοχή μας στην ευρωζώνη,
2. τον αναπτυξιακό του προσανατολισμό με επίκεντρο τις επενδύσεις και την οικονομική εξωστρέφεια, τη βιομηχανία και την αγροτική παραγωγή,
3. την επίτευξη και την τήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας και πειθαρχίας,
4. την υλοποίηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων στο κράτος,
τους θεσμούς και τις αγορές (φορολογικό, ασφαλιστικό, ανταγωνισμός)
5. την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας,
6. τη δημιουργία ελκυστικού επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος
7. τη δίκαιη κατανομή των βαρών και των υποχρεώσεων, την προστασία των ασθενέστερων και την παροχή ίσων ευκαιριών και
8. την απελευθέρωση των αγορών κυρίως προϊόντων και υπηρεσιών (να θυμηθούμε ότι, ενώ το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 26% περίπου την τελευταία εξαετία, οι τιμές με βάση τον αποπληθωριστή του ΑΕΠ αυξήθηκαν κατά 3.3% την ίδια περίοδο)».

Σύμφωνα με τον Ν. Καραμούζη οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές και οικονομίες είναι σήμερα ιδανικές και θα ήταν λάθος, μόνοι εμείς από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, να μην τις αξιοποιήσουμε το ταχύτερο δυνατόν προς όφελος του λαού μας.

Η συμφωνία για την υιοθέτηση ενός τέτοιου προγράμματος, σε συνδυασμό με τη θετική διεθνή συγκυρία, θα δώσει οριστικό τέλος στις ζημιογόνες και επικίνδυνες συζητήσεις για:
* πιθανότητα Grexit ή Graccident
* επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων
* κυκλοφορία παράλληλου νομίσματος και
* ριζική γεωπολιτική επανατοποθέτηση της Ελλάδος.

Οι συζητήσεις αυτές πρέπει να εγκαταλειφθούν αμέσως από όλες τις πλευρές γιατί παραπέμπουν σε επιλογές υψηλού οικονομικού, πολιτικού και κοινωνικού κινδύνου. Τέτοιες επιλογές μπορεί να έχουν επικίνδυνες και μη μετρήσιμες επιπτώσεις, που τελικά μπορεί να αποδειχθούν τραγικά αποσταθεροποιητικές, αναποτελεσματικές και ζημιογόνες για όλους μας.

Το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης

Στην κατάρτιση του νέου εθνικού σχεδίου ανάπτυξης και ανασυγκρότησης, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω πέντε βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας:

Πρώτον, η Ελλάδα είναι σήμερα από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρωζώνη που έχει αρνητική αποταμίευση νοικοκυριών.

Δεύτερον, διατηρούμε το υψηλότερο ποσοστό εθνικής κατανάλωσης σαν ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη.

Τρίτον, σημειώνεται κατάρρευση των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων.

Τέταρτον, το τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα (παραμένει παροπλισμένο), παρά την υψηλή του κεφαλαιακή επάρκεια.

Πέμπτον, χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης των πιστωτών, των εταίρων και των διεθνών αγορών στις προοπτικές και τις πιθανότητες ανάταξης της χώρας και εξόδου από την κρίση.

Τα παραπάνω βασικά οικονομικά χαρακτηριστικά καθιστούν απολύτως αναγκαία, επιβάλουν ουσιαστικά την υιοθέτηση οικονομικών πολιτικών προς πέντε βασικές κατευθύνσεις:

Α. Σημαντική προσέλκυση ξένων επενδύσεων και ξένων κεφαλαίων
για να καλύψει η χώρα το σημαντικό έλλειμμα ρευστότητας, εγχώριας αποταμίευσης και επενδύσεων, στο πλαίσιο αξιοποίησης της Δημόσιας περιουσίας, αναβάθμισης του παραγωγικού δυναμικού, ενίσχυσης του ανταγωνισμού, και περιορισμού των ολιγοπωλιακών και ολιγοψωνιακών συνθηκών που επικρατούν σε ορισμένες εγχώριες αγορές.

Β. Σημαντική αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και των επενδύσεων στις υποδομές, ώστε:
* να ενισχυθεί σταθερά η συνολική ζήτηση,
* ν’ αντιστραφεί η απαξίωση της κεφαλαιουχικής υποδομής της χώρας,
* να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα και
* να ενσωματωθούν έμμεσα στην παραγωγή τα νέα διεθνή τεχνολογικά επιτεύγματα.

Γ. Σταθερή αύξηση της συμβολής της εξωτερικής ζήτησης στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας μέσω στοχευμένων πρωτοβουλιών σημαντικής αύξησης της οικονομικής εξωστρέφειας της χώρας, κυρίως με πολιτικές υποκατάστασης εισαγωγών και αύξησης εξαγωγών.

Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί επιτυχώς το πρόβλημα της μικρής εγχώριας αγοράς και της αντικειμενικής αδυναμίας περαιτέρω αύξησης της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης ως αναπτυξιακών μοχλών στις σημερινές συνθήκες.
Σημαντικό και συνδεόμενο στοιχείο στον τομέα αυτό αποτελεί η ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας στη βιομηχανία και τον αγροτικό τομέα, που έχουν συρρικνωθεί στο 9% και 3% του ΑΕΠ, αντίστοιχα, από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρωζώνη.

Η Ελλάδα παραμένει σήμερα μια σχετικά κλειστή οικονομία, όπου κυριαρχούν οι μη εμπορεύσιμες διεθνώς υπηρεσίες και οι κρατικές δραστηριότητες, με το ποσοστό των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών να διαμορφώνεται στο 30.1% του ΑΕΠ το 2014, από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρωζώνη.

Δ. Επιστροφή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της Ελληνικής κεφαλαιαγοράς στην ομαλότητα, με δυνατότητες χρηματοδότησης της οικονομίας και πρόσβασης στις διεθνείς αγορές, χωρίς την οποία η αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και η επιστροφή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, δεν είναι εφικτή.

Ε. Εφαρμογή με συνέπεια και προσήλωση, ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου για την ανάκτηση καθημερινά της εμπιστοσύνης των πολιτών, των εταίρων και των αγορών στις προοπτικές μας.

«Είναι η ώρα κρίσιμων αποφάσεων για όλους μας, αλλά κυρίως για τη κυβέρνηση. Αποφάσεις που θα διαμορφώσουν καθοριστικά τις προοπτικές της χώρας τα επόμενα χρόνια», συμπλήρωσε.

Σε ότι αφορά την Εurobank τόνισε ότι «ο όμιλός μας θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό, ηγετικό ρόλο στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, με καινοτόμες πρωτοβουλίες, προϊόντα και υπηρεσίες και με έντονο πελατοκεντρικό προσανατολισμό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v