Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Πώς η προκαταβολή 26% πετά εκτός αγοράς τους traders

Τον τερματισμό των εισαγωγών ηλεκτρικού από ανεξάρτητους traders θα σηματοδοτήσει η εφαρμογή της ρύθμισης για προκαταβολή φόρου 26% εκτιμά η αγορά. Τι εκτιμούν για τα οφέλη που θα προκύψουν για τη ΔΕΗ.

Ενέργεια: Πώς η προκαταβολή 26% πετά εκτός αγοράς τους traders

Οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ακόμη ένα θύμα του φόρου Βαλαβάνη 26% επί της αξίας εισαγωγών. Όπως μας λένε στελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο διασυνοριακό εμπόριο, η εφαρμογή της ρύθμισης αυτής θα σημάνει τον τερματισμό των εισαγωγών από ανεξάρτητους traders, που δεν είναι και λίγοι, οπότε το διασυνοριακό εμπόριο θα ελέγχεται πλήρως από τη ΔΕΗ.

Οι εισαγωγές ηλεκτρικής γίνονται κυρίως από τις βόρειες διασυνδέσεις, δηλαδή τις χώρες Βουλγαρία, Αλβανία και ΠΓΔΜ, που όλες εντάσσονται στην κατηγορία των χωρών με ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς από αυτό της Ελλάδας. Έτσι, όποιος κάνει εισαγωγές, θα πρέπει να προπληρώνει το 26% επί της αξίας τους. Για τη ΔEΗ, λόγω του μεγέθους της και της ρευστότητας που διαθέτει αυτή ελέγχει το 97% της αγοράς λιανικής, δεν θα αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα.

Ωστόσο το ίδιο δεν μπορεί να ισχύσει για έναν trader ο οποίος αμείβεται αποκλειστικά από το pool της ημερήσιας αγοράς. Μια μέση εταιρεία δηλαδή που πραγματοποιεί μηνιαίες εισαγωγές της τάξης των 50.000-100.000 μεγαβατωρών, εφόσον αγοράζει την ηλεκτρική ενέργεια προς 50-55 ευρώ η μεγαβατώρα (για να την πουλήσει προς 60-65 ευρώ και αφού επιβαρυνθεί με τέλη διέλευσης κλπ) θα πρέπει να προκαταβάλει κάθε μήνα ποσά της τάξης των 650.000-1.500.000 ευρώ. Για να τα επανεισπράξει μετά ένα χρόνο και αφού πείσει τους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών ότι η συναλλαγή δεν υποκρύπτει... απάτη.

Όπως γίνεται κατανοητό, υπό τις παρούσες συνθήκες η ανταπόκριση στην απαίτηση του νόμου είναι αδύνατη, άρα θα αναγκαστούν να βγουν εκτός αγοράς.

Κάποια στελέχη της αγοράς ήδη πονηρεύονται μήπως το «πανηγύρι» έγινε ακριβώς για αυτό το λόγο. Το μεν Δημόσιο μέσω της ΔEΗ θα αποκτήσει μια πρόσθετη ρευστότητα της τάξης των 130 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ και η ΔEΗ θα ελέγξει μια δραστηριότητα που της αποφέρει σίγουρα κέρδη.

Το ποσό δεν είναι αυθαίρετο. Το δίμηνο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου οι εισαγωγές έφτασαν τις 2.157.000 μεγαβατώρες αυξημένες κατά 150% έναντι του 2014 ενώ οι καθαρές εισαγωγές (εισαγωγές μείον εξαγωγές) ανέρχονται σε 1.988.600 μεγαβατώρες.

Έτσι, αν συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός το 2015 θα γίνουν εισαγωγές της τάξης των 12 -13 εκατ. μεγαβατωρών, το 73% από τις οποίες προέρχονται από τις τρεις χώρες, αξίας άνω των 500 εκατομμυρίων για την πραγματοποίηση των οποίων θα πρέπει να προκαταβληθεί το παραπάνω ποσό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v