Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Δάνειο 80 εκατ. από ΕΤΕπ για τη νέα μονάδα Ρόδου και νησιών

Στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Ρόδου αλλά και σε 17 Αυτόνομους Σταθμούς Παραγωγής σε διάφορα νησιά θα διοχετευθεί η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ, ύψους 80 εκατ., τόνισε ο CEO της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός.

ΔΕΗ: Δάνειο 80 εκατ. από ΕΤΕπ για τη νέα μονάδα Ρόδου και νησιών

Στη χρηματοδότηση του νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στη Ρόδο, αλλά και άλλων νησιών θα διατεθεί το δάνειο των 80 εκατομμυρίων που έλαβε η επιχείρηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Μιλώντας πριν από λίγο ο πρόεδρος και διευθύνων της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός (φωτό), στην τελετή υπογραφής της δανειακής σύμβασης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το νέο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στη νότια Ρόδο.

Χαρακτήρισε επιβεβλημένη την κατασκευή του νέου θερμοηλεκτρικού σταθμού καθαρής ισχύος 115 MW, με δεδομένο το ρυθμό ανάπτυξης της περιοχής λόγω του αυξανόμενου τουρισμού. Έτσι η νέα μονάδα διασφαλίζει το μακροχρόνιο ενεργειακό εφοδιασμό του νησιού, ενώ παράλληλα επιτυγχάνει υψηλές περιβαλλοντικές επιδόσεις.

Όπως είπε ο κ. Ζερβός, η κατασκευή της νέας μονάδας θα έχει θετική επίπτωση και στον τομέα της απασχόλησης, τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής, όσο και κατά τη διάρκεια λειτουργίας, καθώς η διαθέσιμη ενέργεια θα είναι ικανή να καλύψει τις αναπτυξιακές προοπτικές του νησιού. Η κατασκευή της μονάδας έχει ήδη ξεκινήσει και προχωράει με γρήγορους ρυθμούς. Στόχος μας είναι η νέα Μονάδα να λειτουργήσει από το Μάιο του 2016, υπογράμμισε ο επικεφαλής της Επιχείρησης.

Εκτός από την νέα μονάδα στη Ρόδο, η νέα χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα διατεθεί και σε άλλα έργα ανάπτυξης συνολικού προϋπολογισμού 174 εκατομμυρίων ευρώ και συγκεκριμένα, σε 17 Αυτόνομους Σταθμούς Παραγωγής σε διάφορα νησιά. Στόχος είναι η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος, τόσο για την αξιόπιστη αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών των νησιών αυτών, όσο και για την αντικατάσταση μονάδων παλαιάς τεχνολογίας με νέες πιο φιλικές προς το περιβάλλον καθώς επίσης και για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου εξοπλισμού των Σταθμών και των υποδομών τους.

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. ανακοινώνει ότι, σήμερα 11 Δεκεμβρίου 2014, υπεγράφη με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η πρώτη δανειακή σύμβαση ύψους € 80 εκατ. για επενδύσεις της περιόδου 2014-2019 σε νέα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Η σύμβαση αυτή αποτελεί μέρος συνολικής χρηματοδότησης ύψους € 190 εκατ. και αφορά σε επενδύσεις όπως:

• Την κατασκευή Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη νότια Ρόδο καθαρής ισχύος 115 MW διασφαλίζοντας το μακροχρόνιο ενεργειακό εφοδιασμό του νησιού και επιτυγχάνοντας υψηλές περιβαλλοντικές επιδόσεις, και

• Την κατασκευή αναπτυξιακών έργων σε δεκαεπτά Αυτόνομους Σταθμούς Παραγωγής σε νησιά όπως η Σαντορίνη, η Λέσβος, η Κάλυμνος κ.α. με στόχο την αξιόπιστη αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών των νησιών αυτών, όσο και την αντικατάσταση μονάδων παλαιάς τεχνολογίας με νέες πιο φιλικές προς το περιβάλλον καθώς επίσης και την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου εξοπλισμού των Σταθμών και των υποδομών τους.

Ο Όμιλος ΔΕΗ διατηρεί μακρόχρονη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία αποτελεί στρατηγικό χρηματοδοτικό εταίρο, υποστηρίζοντας το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου σε έργα μεγάλης σημασίας για την οικονομία, τους Έλληνες καταναλωτές, την ασφάλεια εφοδιασμού της Χώρας και το περιβάλλον.

Η ανακοίνωση της ΕΤΕπ

Νέα χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ. ευρώ για τον ενεργειακό τομέα και αυξημένη τεχνική βοήθεια προς την Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χορηγεί 80 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε 18 νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, της Δωδεκανήσου, των Κυκλάδων και του συμπλέγματος των Διαπόντιων Νήσων.

Τη σχετική χρηματοδοτική σύμβαση υπέγραψαν σήμερα σε δημόσια τελετή στην Αθήνα ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, κ. Werner Hoyer, και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Αρθούρος Ζερβός, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη. Στην τελετή παρέστη επίσης ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Wilhelm Molterer, ο οποίος ανακοίνωσε σχέδια για παροχή αυξημένης τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα μέσω της ενίσχυσης και επέκτασης της πρωτοβουλίας JASPERS (Joint Assistance to support Projects in European Regions – Κοινή βοήθεια για την υποστήριξη έργων στις ευρωπαϊκές περιφέρειες).

Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, κ. Werner Hoyer, δήλωσε: «Εξακολουθούμε να παρέχουμε ισχυρή στήριξη σε τομείς που είναι καίριας σημασίας για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα, χορηγώντας δάνεια, συνδυάζοντας πόρους από διάφορες πηγές και προσφέροντας συμβουλές. Στηρίζουμε επενδύσεις που βελτιώνουν τις οικονομικές συνθήκες και τους όρους διαβίωσης των ανθρώπων, όπως η αναβάθμιση του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλά μη διασυνδεδεμένα νησιά. Το έργο αυτό αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την ασφαλή και αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση των ελληνικών νησιών, ύστερα από τη σύμβαση ύψους 65 εκατ. ευρώ που υπογράψαμε τον Σεπτέμβριο για τη χρηματοδότηση της σύνδεσης των κύριων νησιών των Κυκλάδων με το διασυνδεδεμένο σύστημα της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Wilhelm Molterer πρόσθεσε τα εξής: «Η στήριξή μας προς την Ελλάδα δεν περιορίζεται στη χορήγηση δανείων. Εκτός από τη χρηματοδοτική βοήθεια, τα τελευταία χρόνια η ΕΤΕπ παρέχει στην Ελλάδα και υπηρεσίες τεχνικής βοήθειας, σε διάφορους τομείς, μέσω εμπειρογνωμόνων της που είναι αποσπασμένοι στην ελληνική διοίκηση. Από το 2013, κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης, το πρόγραμμα JASPERS άρχισε να παρέχει τεχνική βοήθεια για έργα σε πολλούς βασικούς τομείς. Η υλοποίηση των έργων αυτών θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης και θα δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη».

Σήμερα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η ετήσια συνάντηση των συμμετεχόντων στο JASPERS. Το πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας JASPERS αποτελεί κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), η οποία θεσπίστηκε το 2005 με σκοπό την παροχή τεχνικής βοήθειας στις διαχειριστικές αρχές των διαρθρωτικών ταμείων στα κράτη μέλη που προσχώρησαν στην ΕΕ μετά το 2004 (Βουλγαρία, Εσθονία, Κροατία, Κύπρος, Λεττονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχική Δημοκρατία). Εκτός από τις χώρες αυτές, τεχνική βοήθεια μέσω του JASPERS μπορούν επίσης να λαμβάνουν η Ελλάδα, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το Μαυροβούνιο και η Σερβία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν περισσότεροι από 100 υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι των συμμετεχόντων στο JASPERS, από όλες τις δικαιούχες χώρες. Το κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η προγραμματική περίοδος 2014-2020 των διαρθρωτικών ταμείων και η διεύρυνση του συμβουλευτικού ρόλου του JASPERS, τόσο από γεωγραφική άποψη όσο και από την άποψη του καλυπτόμενου πεδίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να λειτουργεί το JASPERS ως ανεξάρτητος φορέας ελέγχου της ποιότητας των επενδυτικών σχεδίων πριν της υποβληθούν για επιχορήγηση από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία (ΕΔΕΤ). Η δραστηριότητα αυτή θα επεκταθεί σε όλα τα κράτη μέλη που καλύπτονται από τα ΕΔΕΤ.

Στην Ελλάδα το JASPERS άρχισε να εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο 2013, στηρίζοντας έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία σε καίριους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Το 2014, πρώτο πλήρες έτος λειτουργίας του JASPERS στην Ελλάδα, σε πλήρη συντονισμό και συνεργασία με τις ελληνικές αρχές εγκρίθηκαν τρία σημαντικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 425 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων ένα νέο σύστημα έκδοσης εισιτηρίων για το μετρό της Αθήνας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v