Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Emirates: «Χρυσωρυχείο» το δρομολόγιο Αθήνα-Ντουμπάι

Ρεκόρ επιβατών τον Αύγουστο. Οι κινήσεις της εταιρείας των Εμιράτων για να καλύψει την υψηλή ζήτηση. Μάρμαρα και... γιαούρτια στα «μπεστ σέλερ» ελληνικών εξαγωγικών φορτίων.

Emirates: «Χρυσωρυχείο» το δρομολόγιο Αθήνα-Ντουμπάι

Ένα από τα success stories της ταχύτατα αναπτυσσόμενης αεροπορικής εταιρείας Emirates των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αποδείχθηκε το 2014 η γραμμή Αθήνα-Ντουμπάι.

Οι επιβάτες ξεπέρασαν τις 184.000 στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, ενώ και τον Αύγουστο η γραμμή κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση επιβατών, 49,8%, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (93.050 από την Αθήνα και 91.037 από τα Εμιράτα). 

Αυτό διατηρήθηκε και κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου όταν η επιβατική κίνηση αυξήθηκε 46,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Τα σχετικά στοιχεία παρουσίασε ο Jaber Mohamed, νέος Δ/ντής της Emirates για την Ελλάδα και την Αλβανία.

Ήταν τέτοια η τρέλα για ταξίδια από την Ελλάδα προς το Ντουμπάι το καλοκαίρι ώστε η Emirates υποχρεώθηκε να στείλει στην Αθήνα για... μόνιμη, καθημερινή απασχόληση ένα από τα μεγαλύτερα αεροπλάνα της (Boeing 777-300). Ούτε καν αυτό δεν έφτασε, όμως, με αποτέλεσμα να προσθέσει και δεύτερη καθημερινή πτήση από την Αθήνα για το διάστημα 1 Αυγούστου - 25 Οκτωβρίου.

Ενδεικτικό της φρενίτιδας που καταγράφηκε το καλοκαίρι για ταξίδια προς την πρωτεύουσα των Εμιράτων είναι το γεγονός πως, παρότι η Emirates αύξησε το καλοκαίρι 65% τις διαθέσιμες θέσεις της σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, κατάφερε να γεμίζει τα αεροπλάνα της σε ποσοστό μεγαλύτερο του 85%.

Οι Έλληνες επιβάτες, ταυτόχρονα, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για την επιτυχία που σημειώνουν τα δρομολόγια της εταιρείας προς την Αυστραλία και τη Νότιο Αφρική. Οι Έλληνες, μάλιστα, στήριξαν μόνοι τους μια πέμπτη πτήση που εγκαινίασε η Emirates από το Ντουμπάι προς το Γιοχάνεσμπουργκ! Αιτία, βέβαια, οι Έλληνες ομογενείς που ζουν στην Αυστραλία και στη Νότιο Αφρική και οι συγγενείς τους από την Ελλάδα που τους επισκέπτονται. Επιπλέον, οι Έλληνες επιβάτες κατευθύνθηκαν κυρίως στην Κίνα, την Άπω Ανατολή, τα νησιά του Ινδικού Ωκεανού και στη νοτιοανατολική Ασία.

Στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου φέτος η Emirates εισήγαγε στην Ελλάδα 3.081 τόνους εμπορευμάτων ενώ οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων ανήλθαν σε 2.625 τόνους.

Τα ανταλλακτικά πλοίων αντιπροσωπεύουν περίπου το 35% των φορτίων που διακινεί η Emirates από τη χώρα μας προς την Αφρική και την Ασία. Τα φαρμακευτικά προϊόντα βρίσκονται, επίσης, ψηλά στον κατάλογο των ελληνικών προϊόντων που διακινεί. Την έκπληξη, ωστόσο, την έκαναν τα μάρμαρα και τα... γιαούρτια. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρείας, η Emirates διακίνησε στο δεκάμηνο περί τους 60 τόνους μάρμαρο, ενώ τα γιαούρτια αντιπροσωπεύουν το 10-12% των ελληνικών προϊόντων που διακινεί.

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία που παρουσίασε ο J.Mohamed στον όμιλο Emirates απασχολούνται σήμερα 505 Έλληνες μεταξύ των οποίων 398 μέλη πληρωμάτων καμπίνας (ιπτάμενοι συνοδοί) και 45 κυβερνήτες και συγκυβερνήτες.

Η Emirates ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1985 με μόλις δύο αεροσκάφη και σήμερα θεωρείται μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αεροπορικές εταιρείες του πλανήτη.

Ο στόλος της αποτελείται από 230 αεροπλάνα (επιπλέον 290 υπό παραγγελία) διαθέτει τα περισσότερα από κάθε άλλη εταιρεία μεγάλα αεροπλάνα μακρινών αποστάσεων (Boeing B-777 και Airbus A380) και πετά σε 140 προορισμούς σε 80 χώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v