Ιντεάλ: Επιστροφή στο ταμπλό από καλύτερη θέση

Από καλύτερη θέση σε σχέση με το παρελθόν, αλλά με την ύπαρξη προβλημάτων, ξεκίνησε η επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών της Ιντεάλ Συμμετοχών στο ταμπλό της οδού Σοφοκλέους.

Ιντεάλ: Επιστροφή στο ταμπλό από καλύτερη θέση
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Από καλύτερη θέση σε σχέση με το παρελθόν, αλλά με την ύπαρξη προβλημάτων, ξεκίνησε η επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών της Ιντεάλ Συμμετοχών στο ταμπλό της οδού Σοφοκλέους.

Συγκεκριμένα, μετά το reverse split (5 προς 1) και την περσινή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 53,25 εκατ. ευρώ που καλύφθηκε από τον βασικό μέτοχο (όμιλο Δαυίδ) και τις πιστώτριες τράπεζες (Alpha, Citibank, Eurobank, Λαϊκή, Εθνική, Κύπρου, Εμπορική), ο δανεισμός της εταιρείας περιορίστηκε σε χαμηλά επίπεδα και έτσι από φέτος αναμένεται να μειωθούν δραστικά τα χρηματοοικονομικά έξοδα.

Η κεφαλαιακή αυτή ενίσχυση σε συνδυασμό με μια σειρά από κινήσεις αναδιάρθρωσης κατά την τελευταία τριετία είχαν ως συνέπεια τα αποτελέσματα εννεαμήνου του 2006 να είναι θετικά (προ φόρων κέρδη 181 χιλιάδες ευρώ), με τη συνδρομή όμως έκτακτων κερδών ύψους 850 χιλιάδων, που προήλθαν από την πώληση της συμμετοχής στη θυγατρική Spacephone, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των τηλεπικοινωνιών.

Παρ’ όλα αυτά, η Ιντεάλ Συμμετοχών δεν έλυσε όλα τα προβλήματά της, με το κυριότερο να είναι αυτό της ρευστότητας.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της εισηγμένης ”η ρευστότητα την οποία διαθέτει την παρούσα χρονική στιγμή η εταιρεία δεν καλύπτει τις τρέχουσες δραστηριότητές της για τους επόμενους δώδεκα μήνες”.

Και οι κίνδυνοι που προκύπτουν από το γεγονός αυτό αναλύονται ως εξής: αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα, ή/και διακοπή των εμπορικών σχέσεων με σημαντικούς προμηθευτές. Για τον λόγο αυτό δρομολογείται και νέα αύξηση κεφαλαίου με μετρητά.

---Οι ”παλιές αμαρτίες” και οι επενδύσεις

Ένας δεύτερος κίνδυνος είναι νομικής προέλευσης και αφορά κυρίως σε μια σύμβαση που είχε υπογράψει η εισηγμένη το 2001 με την εταιρεία ALC Novelle Investments (στην οποία μειοψηφικό ποσοστό φέρονται να έχουν η οικογένεια Δαυίδ και η Alpha Bank, ποσοστό όμως που αθροιστικά υπερβαίνει το 33%).

Μέσω αυτής της συμφωνίας η ALC απέκτησε το 8,91% της θυγατρικής της εισηγμένης Ιντεάλ Συστήματα έναντι 2,2 εκατ. ευρώ και επίσης προβλεπόταν ότι η αγοράστρια είχε το δικαίωμα να επαναπουλήσει (put option) τη συμμετοχή της στην Ιντεάλ Συμμετοχών προς 2,2 εκατ. μετά το τέλος του 2004, σε περίπτωση που η τελευταία δεν εισερχόταν στη Σοφοκλέους.

Η Ιντεάλ Συστήματα δεν εισήλθε στη Σοφοκλέους (είναι ακόμη ζημιογόνος) και στις αρχές του 2005 η ALC ζήτησε την υλοποίηση της συγκεκριμένης σύμβασης, χωρίς όμως από τότε να έχει υπάρξει συνέχεια.

Πέραν όμως των αναγκών για ρευστότητα και πιθανές αποζημιώσεις, η Ideal Συμμετοχών χρειάζεται επίσης κεφάλαια και για επενδύσεις, προκειμένου να διευρύνει την γκάμα των προϊόντων της, αναπτύσσοντας και προϊόντα που είναι βασισμένα σε δική της ”πνευματική περιουσία”.

Άρα λοιπόν η εισηγμένη εταιρεία θα χρειαστεί σύντομα πρόσθετα κεφάλαια, είτε μέσα από μια νέα αύξηση κεφαλαίου με μετρητά είτε μέσα από πρόσθετο δανεισμό.

---H επιστροφή στο ταμπλό

Και ενώ είναι πλέον γεγονός η επαναδιαπραγμάτευση της μετοχής στη Σοφοκλέους (στην κατηγορία ”υπό επιτήρηση”), οι μικροεπενδυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν ποιο μέρος των αρχικών κεφαλαίων τους τελικά θα μπορέσουν να ανακτήσουν.

Το πρώτο βέβαιο γεγονός είναι ότι το ποσοστό των μικρομετόχων περιορίστηκε δραστικά μετά το reverse split και την αύξηση κεφαλαίου και από το 64,2% υποχώρησε στο 14,6% για τις κοινές μετοχές (σήμερα ο όμιλος Δαυίδ-Λεβέντη ελέγχει την πλειοψηφία των μετοχών της εισηγμένης, με τις τράπεζες να κατέχουν μεταξύ 20% και 25%).

Στις προνομιούχες μετοχές το free float είναι μόλις 2,9%, οπότε είναι πιθανόν να ζητηθεί από τις αρχές είτε η πώληση μέρους των μετοχών αυτών είτε η μετατροπή τους σε κοινές.

Ορισμένοι μικροεπενδυτές διακατέχονται από σχετική αισιοδοξία, καθώς ο βασικός μέτοχος και οι τράπεζες αγόρασαν τις μετοχές της αύξησης προς 5 ευρώ και επειδή το free float της μετοχής είναι πλέον περιορισμένο.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι σήμερα το σύνολο των κοινών και των προνομιούχων μετοχών είναι 13.597.975, με βάση μια τιμή μετοχής στα 5 ευρώ, προκύπτει για την Ιντεάλ Συμμετοχών κεφαλαιοποίηση γύρω στα 68 εκατ. ευρώ, για μια εταιρεία με πενιχρά αποτελέσματα που πολύ πιθανόν να χρειαστεί και νέα αύξηση κεφαλαίου στο επόμενο δωδεκάμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v