Σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης έχει το ιπποδρομιακό στοίχημα στην Ελλάδα, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει στην κυριολεξία εκμηδενιστεί εν μέσω των σοβαρών προβλημάτων του κρατικού ΟΔΙΕ και των επιπτώσεων από τη μετακόμιση στο Μαρκόπουλο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Τα συγκεκριμένα περιθώρια βλέπει και η νέα διοίκηση του ΟΠΑΠ ο οποίος επικράτησε χθες στο διαγωνισμό για την 20ετή διαχείριση του ιπποδρομιακού στοιχήματος με προσφορά 40,5 εκατ. ευρώ.
Τα στοιχεία της τελευταίας τετραετίας, πάντως, είναι απογοητευτικά και γι' αυτόν τον λόγο υπήρξε κινητοποίηση της ιπποδρομιακής κοινότητας ώστε να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. Είναι γνωστό πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δώσει περιθώριο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα να παραχωρήσει σε τρίτο το δικαίωμα διοργάνωσης του ιπποδρομιακού στοιχήματος και να θέσει σε εκκαθάριση τον καταχρεωμένο ΟΔΙΕ.
Σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων των Επιτροπής Παιγνίων (ΕΕΕΠ) για το 2013, ο κύκλος εργασιών του ιπποδρομιακού στοιχήματος είχε συρρικνωθεί το 2013 μόλις στα 65,02 εκατ. ευρώ από 260,1 εκατ. το 2009 και 193,3 εκατ. ευρώ το 2010. Για φέτος προβλεπόταν περαιτέρω συρρίκνωση σε επίπεδα κάτω των 50 εκατ. ευρώ. Σε όρους ακαθάριστων εσόδων (Gross Gaming Revenue - GGR) το ιπποδρομιακό στοίχημα περιορίστηκε το 2013 σε μόλις 15,81 εκατ. από 52,1 εκατ. το 2009.
Δηλαδή σε επίπεδο συνολικών εσόδων η πτώση είναι της τάξης του 75% ενώ σε επίπεδο GGR πλησιάζει το 70% για την περίοδο 2009 - 2013, πάντα σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕΕΠ. Πρόκειται για βουτιά διπλάσια από το σύνολο της αγοράς τυχερών παιχνιδιών η οποία την ίδια περίοδο συρρικνώθηκε 37,1% σε όρους κύκλου εργασιών και 38,8% με βάση το GGR.
Βέβαια ο ΟΔΙΕ, που είχε φορτωθεί δάνεια περί τα 200 εκατ. ευρώ για την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων στο Μαρκόπουλο, ήταν ζημιογόνος ακόμα και την εποχή όπου τα έσοδά του ήταν πολλαπλάσια. Το 2005, για παράδειγμα, όταν επικρατούσε η μεταολυμπιακή ευφορία, είχε έσοδα 323,8 εκατ. ευρώ και ζημίες 19 εκατ. Έτσι το 2012 (τελευταία φορά που δημοσίευσε ισολογισμό στην ιστοσελίδα του) είχε συσσωρευμένες ζημίες 198 εκατομμυρίων, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις του ανέρχονταν σε 262 εκατ. ευρώ.
Μπορεί η χθεσινή απόφαση να έβαλε τέλος στο σίριαλ με τον νέο διαχειριστή του ιπποδρομιακού στοιχήματος, με την Intralot να χάνει τη μάχη από τον ΟΠΑΠ, αλλά η εταιρεία του Σωκράτη Κόκκαλη έχει ακόμα πολλούς ανοικτούς λογαριασμούς με τον οργανισμό του Μαρκόπουλου.
Για παράδειγμα, διεκδικεί δικαστικά περί τα 25 εκατ. ευρώ από τον ΟΔΙΕ και έχει μάλιστα προσημειώσει το μεγάλης αξίας ακίνητο στο Μαρκόπουλο επί του οποίου διεξάγονται σήμερα οι ιπποδρομίες. Πάντως, ο νικητής του διαγωνισμού για την άδεια του ιπποδρομιακού στοιχήματος φαίνεται πως παίρνει μια άδεια καθαρή από τα βάρη του παρελθόντος.
Η Intralot αναμένεται να προβεί σε διεκδικήσεις από τον εκκαθαριστή του ΟΔΙΕ ο οποίος με βάση τη σχετική νομοθεσία και τη συμφωνία με την Ε.Ε. εξασφάλισε μικρή παράταση ζωής. Ο νόμος προβλέπει πως "με τη θέση σε ισχύ της σύμβασης παραχώρησης της περίπτωσης β΄ της παρούσας παραγράφου και πάντως το αργότερο ένα έτος μετά τη δημοσίευση του παρόντος, ο ΟΔΙΕ Α.Ε. τίθεται εκ του νόμου σε λύση και εκκαθάριση. Από τη θέση σε εκκαθάριση δεν θίγονται τυχόν συμβάσεις που έχουν καταρτισθεί μεταξύ του ΟΔΙΕ Α.Ε. και του Παραχωρησιούχου, οι οποίες διατηρούνται σε ισχύ".