Με άλυτα σημαντικά ζητήματα προχωρά η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της Attica Bank και σήμερα αναμένεται η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τα ενδιαφερόμενα ξένα funds.
Οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι τελικό ενδιαφέρον για την απόκτηση ποσοστού στην τράπεζα θα εκδηλώσουν, εκτός απροόπτου, από 2 έως 5 ξένα επενδυτικά κεφάλαια και αύριο Τρίτη η διοίκηση του πιστωτικού ιδρύματος εκτιμάται ότι θα έχει ξεκάθαρη εικόνα όσον αφορά τους υποψήφιους επενδυτές. Βέβαια, ορισμένα εμπόδια παραμένουν καθιστώντας το εγχείρημα ρευστό, ακόμη και στο παρά πέντε.
Αναμένοντας τον Βρούτση
Θολή, λοιπόν, παραμένει η εικόνα σχετικά με τον αν θα συμμετάσχει ή όχι ο βασικός μέτοχος της Attica Bank, το ΤΣΜΕΔΕ, στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 434 εκατ ευρώ. Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr υπογραμμίζουν ότι στο παρασκήνιο εξελίσσεται ένα θρίλερ με το ρόλο του Ταμείου.
Ενώ η διοίκησή του έχει λάβει απόφαση να μπει στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας, δεν έχει ακόμη βάλει την υπογραφή του -απαραίτητη προϋπόθεση- για την έγκριση του προϋπολογισμού του Ταμείου ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ένα από τα εμπόδια στον δρόμο προς την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας με ίδια μέσα είναι το επιχείρημα ορισμένων πως τα κεφάλαια του ΤΣΜΕΔΕ είναι ... κρατικά λεφτά(!), άρα δεν επιτρέπεται η συμμετοχή του στην αύξηση κεφαλαίου. Ακόμη κι αν αυτό το παράδοξο αυτό εμπόδιο αρθεί, παραμένει η ανάγκη υπογραφής Βρούτση, κάτι που προς το παρόν δεν έχει γίνει. Γι’ αυτό και η εβδομάδα που ξεκινά θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη αφού μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου πόου θα γίνει η γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας με θέμα την είσοδο επενδυτών μέσω της αύξησης κεφαλαίου πρέπει το τοπίο να έχει ξεκαθαρίσει...
Το... ασανσέρ της αύξησης κεφαλαίου
Οι καθυστερήσεις και οι εμπλοκές με την αύξηση έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του καλοκαιριού. Τότε η διοίκηση της Attica Bank στις επαφές της με τους εν δυνάμει υποψήφιους επενδυτές προσδιόριζε την αύξηση ακόμη και χαμηλότερα των 300 εκατ ευρώ. Έκτοτε, το ποσό αυτής άρχισε να μοιάζει με... ασανσέρ καθώς ανεβοκατεβαίνει ανάλογα με τον μήνα!
Οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι μέχρι τις 11 Αυγούστου το ύψος της ΑΜΚ ήταν καθορισμένο στα 320 εκατ ευρώ. Την ίδια ημέρα όμως η αρμόδια εποπτική αρχή, η Τράπεζα της Ελλάδος, με επιστολή της προς τη διοίκηση της Attica Bank ενημέρωσε ότι το ποσό πρέπει να είναι 434 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή και το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών με βάση το δυσμενές σενάριο που υιοθέτησαν τα stress tests, τα οποία διεξήγαγε η Τράπεζα της Ελλάδος βασιζόμενη στα ευρήματα της διαγνωστικής μελέτης της Blackrock.