Ιδιαίτερα επικερδής για τους μετόχους πολλών εισηγμένων αποδείχτηκε την τελευταία διετία η πολιτική πολλών εταιρειών που κατάφεραν να απομοχλεύσουν τους ισολογισμούς τους μέσα από προσεκτική διαχείριση, αλλά και συχνά με εκποιήσεις περιουσιακών τους στοιχείων.
Οι εταιρείες αυτές πέτυχαν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες των αναλυτών για τη ρευστότητά τους και ορισμένες μάλιστα από αυτές αναζητούν τώρα νέες επενδύσεις για να εκμεταλλευθούν τις λεγόμενες ευκαιρίες της κρίσης.
Τη ριζική αναδιάρθρωση του οικονομικού της προφίλ πέτυχε η Intracom Holdings μέσα σε λίγους μόλις μήνες καθώς με την πώληση των συμμετοχών της στην Intracom Telecom και στη Hellas On Line κατάφερε να μηδενίσει περίπου τον καθόλου ευκαταφρόνητο καθαρό τραπεζικό δανεισμό της, που στις αρχές του έτους ήταν κάτι λιγότερο από 255 εκατ. ευρώ.
Έτσι, σήμερα η εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών είναι απαλλαγμένη από τα προβλήματα που προέρχονταν από το βαρύ παθητικό της και είναι σε θέση να αντλήσει άνετα νέα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη υφιστάμενων ή και νέων εργασιών.
Δεν είναι τυχαίο πως η χρηματιστηριακή αγορά επιβράβευσε την απομόχλευση του ισολογισμού της Intracom Holdings, με την τιμή του τίτλου στο ταμπλό του Χ.Α. να έχει καταγράψει κέρδη 56% το τελευταίο δωδεκάμηνο (+268% την τελευταία διετία).
Μόλις χθες επίσης, ανακοινώθηκε η αποχώρηση του ομίλου Fourlis από τον παραδοσιακό κλάδο των ηλεκτρικών - ηλεκτρονικών συσκευών, με την εκχώρηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας στον όμιλο Ideal, που επιδίωκε τη σχετική ανάπτυξη (βλέπε δημοσίευμα του Euro2day.gr την Τρίτη).
Με την αποχώρηση αυτή, που ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί εδώ και αρκετά χρόνια, ο όμιλος Fourlis εξοικονομεί μεταξύ άλλων κεφάλαιο κίνησης και δυναμικό, προκειμένου να εστιάσει στον χώρο του λιανικού εμπορίου. Κατά πόσον η διαδικασία απομόχλευσης θα επηρεάσει την τιμή της μετοχής θα φανεί στο μέλλον.
Μεγάλης σημασίας ήταν και η απομόχλευση που έγινε τα τελευταία χρόνια στον όμιλο της Folli Follie καθώς η πώληση (σε δύο δόσεις) της δραστηριότητας των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών όχι μόνο διέλυσε τις παλαιότερες ανησυχίες των αναλυτών για το κατά πόσον θα μπορούσε να αναχρηματοδοτήσει τα δάνειά της, αλλά παράλληλα την έφερε στις αρχές του έτους με πλεονάζουσα ρευστότητα και με δυνατότητες σημαντικών νέων επενδύσεων. Ενδεικτικό είναι πως ο τίτλος έχει καταγράψει κέρδη 68,4% το τελευταίο δωδεκάμηνο και 437% την τελευταία διετία.
Ανάλογες ανησυχίες είχαν οι αναλυτές για το αν ο ΟΤΕ θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές του λόγω του πολύ μεγάλου δανεισμού του. Τελικά, ο Οργανισμός μετά τις θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές και από τις πωλήσεις τριών θυγατρικών του (Globul, Hellas Sat και Telecom Serbia) κατάφερε να μειώσει τον καθαρό του δανεισμό μόλις στο EBITDA ενός έτους. Ως αποτέλεσμα, οι αναλυτές τώρα προσπαθούν να μαντέψουν τις νέες επεκτατικές του κινήσεις - άλλοι αναφέρονται στο υπόλοιπο 46% της RomTelecom και άλλοι κοιτάζουν προς την πλευρά της Nova. Η χρηματιστηριακή αγορά αντάμειψε τη μετοχή με κέρδη 60% το τελευταίο έτος και 311% την τελευταία διετία.
Με έναν συνδυασμό περιορισμένων ρευστοποιήσεων στο εξωτερικό (κυρίως στην Αίγυπτο) και δημιουργίας θετικών ελεύθερων ταμειακών (και με περιορισμό επενδύσεων) ο όμιλος ΤΙΤΑΝ έχει διαλύσει τις ανησυχίες των αναλυτών για το ζήτημα της αναχρηματοδότησης του δανεισμού του και μάλιστα από το 2015 εκτιμάται ότι θα αναζητήσει νέο πεδίο εξαγορών και επεκτάσεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα προκύψει η κατάλληλη ευκαιρία. Η μετοχή της γνωστής τσιμεντοβιομηχανίας έχει καταγράψει κέρδη 40% το τελευταίο δωδεκάμηνο και 58% την τελευταία διετία, παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση που επικρατεί στην εγχώρια αγορά.
Πολλοί αναλυτές και επενδυτές είχαν αρχίσει να φοβούνται τη ρευστότητα των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων, τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα όπου η υλοποίηση των μεγάλων οδικών αξόνων είχε σταματήσει. Από την πλευρά του, ο όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ πέρα από την προσεκτική διαχείριση που ακολούθησε, άντλησε κεφάλαια μέσα από την προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών (Katar Petroleum και York Capital), ενώ η ΕΛΛΑΚΤΩΡ -μεταξύ άλλων- άντλησε πρόσφατα δεκάδες εκατ. ευρώ με την εισαγωγή της θυγατρικής της Άνεμος στο Χ.Α.
Ο όμιλος Μυτιληναίου κατάφερε μέσα στην τελευταία διετία να περιορίσει τον καθαρό τραπεζικό του δανεισμό κατά μερικές εκατοντάδες ευρώ, κυρίως μέσα από τη θυγατρική του ΜΕΤΚΑ, η οποία όχι μόνο απέφερε υψηλότατες ταμειακές ροές, αλλά επιπλέον απέδωσε γύρω στα 40 εκατ. ευρώ με την υλοποίηση ενός placement. Η μετοχή έχει καταγράψει κέρδη 168% την τελευταία διετία.
Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, η Βογιατζόγλου Systems κατάφερε να πουλήσει δύο ακίνητα που διέθετε, με αποτέλεσμα όχι μόνο να βελτιώσει σημαντικά τη ρευστότητά της, αλλά και να δώσει πολύ σημαντικά ποσά στους μετόχους της, τόσο πέρυσι, όσο και φέτος. Ο τίτλος έχει καταγράψει κέρδη 95% το τελευταίο δωδεκάμηνο, αλλά και την τελευταία διετία.
Σημαντικές απομοχλεύσεις βέβαια έχουν επιτύχει και πολλές άλλες εταιρείες (π.χ. ΕΛΑΣΤΡΟΝ, Γενική Εμπορίου, AS Company) χωρίς να έχουν προχωρήσει σε πωλήσεις περιουσιακών τους στοιχείων, αλλά μέσα από μια «προσεκτική» πολιτική των διοικήσεών τους.