Κύκλο εργασιών 12,25 εκατ. (από 12,49 εκατ.) και καθαρά κέρδη 248 χιλ. (από 302 χιλ. ευρώ) σημείωσε η Γενική Εμπορίου κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο του 2014.
Στις 30/6/2014 το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στα 22,36 εκατ. ευρώ, ενώ η εισηγμένη κατά το πρώτο εξάμηνο σημείωσε θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές που υπερέβησαν το 1,1 εκατ. ευρώ, μειώνοντας για μια ακόμη περίοδο τον καθαρό της δανεισμό.
Η μικρή υποχώρηση κύκλου εργασιών και κερδών αποδίδεται στη θυγατρική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο των φωτοβολταϊκών πάρκων, λόγω της τιμής της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και της ταυτόχρονης υποχρεωτικής έκπτωσης που επιβλήθηκε στην τιμή της ενέργειας που πουλήθηκε το 2013 και επηρέασε λογιστικά τα φετινά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τη Γενική Εμπορίου, «παρά τους αρνητικούς παράγοντες που επικρατούν στην ελληνική οικονομία και την εγχώρια αγορά, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία από την πλευρά της διοίκησης για τη διατήρηση και την βελτίωση των επιτεύξεων του πρώτου εξαμήνου και την θετικότερη έκβαση του τελικού αποτελέσματος της χρήσης. Αντίθετα σε περίπτωση ραγδαίας επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος, βασικός στόχος θα αποτελέσει η αποφυγή αρνητικού αποτελέσματος με ταυτόχρονη βελτίωση της κεφαλαιουχικής διάρθρωσης των εταιριών του ομίλου.
Στα πλαίσια των προσπαθειών της διοίκησης, βασικότατοι μοχλοί για την υλοποίηση των στόχων της παραμένουν, η αύξηση του κύκλου εργασιών με την συμμετοχή των εταιρειών του ομίλου σε τυχόν μεγάλα ιδιωτικά ή δημόσια έργα εντός και εκτός Ελλάδας, η καλύτερη και εγκυρότερη αξιολόγηση της πελατειακής βάσης και ο περιορισμός των επισφαλών πιστώσεων, η μείωση του χρόνου διατήρησης και του ύψους των αποθεμάτων, η περαιτέρω μείωση των δανειακών κεφαλαίων και η επιπλέον μείωση των λειτουργικών και χρηματοοικονομικών δαπανών. Όσον αφορά την θυγατρική Γενική Εμπορίου Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μετά την κατασκευή και διασύνδεση των δύο Φ/Β πάρκων σε Ασπρόπυργο και Σίνδο συνολικής ισχύος 1MW, η διοίκηση έχει αποφασίσει να αναστείλει την περαιτέρω επέκταση στον κλάδο. Κύρια αιτία της απόφασης αυτής είναι η αβεβαιότητα και οι συνεχείς φορολογικές και λοιπές αλλαγές σε βάρος των παραγωγών ενέργειας.
Επιπλέον, λόγω του ρευστού κλίματος της αγοράς και της προσπάθειας περιορισμού των δανειακών κεφαλαίων, δεν προβλέπεται κάτι σημαντικό, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, στον επενδυτικό τομέα», καταλήγει.