Ο Σύνδεσμος Επενδυτών και Διαδικτύου έγινε δέκτης παραπόνων από μέλη του για την πρακτική του διοικητικού συμβουλίου της εισηγμένης εταιρίας με την επωνυμία «Τρόπαια Συμμετοχική Α.Ε.Β.Ε.» (πρώην ΣΑΝΥΟ), η οποία βρίσκεται, στην κατηγορία των μετοχών "υπό αναστολή διαπραγμάτευσης".
Σημειώνεται ότι το θέμα στηλίτευσε το Euro2day.gr στις 24/6 με το δημοσίευμα "Τροπαία: Κλασματική απόσταξη των μετόχων μειοψηφίας".
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει ο ΣΕΔ η «Τρόπαια Συμμετοχική Α.Ε.Β.Ε.» στην Γενική Συνέλευση της 13ης Σεπτεμβρίου 2013 αποφάσισε τη μείωση του αριθμού των υφισταμένων μετοχών (reverse split) με σχέση (100) εκατό παλαιές προς (1) μία νέα, δηλαδή μείωσε τις 51.083.993 παλαιές μετοχές σε 510.840 νέες, με σκοπό, μέσω της αύξησης της ονομαστικής αξίας από το 1 (ένα) ευρώ στα 100 (εκατό) ευρώ λόγω του reverse split και με άμεση επιστροφή στο 1 (ένα) ευρώ, τον σχηματισμό ισόποσου "ειδικού αποθεματικού".
Στην συνέχεια, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας της 14ης Φεβρουαρίου 2014, αποφασίστηκε νέα μείωση του αριθμού των μετοχών (reverse split) με την ίδια αναλογία 100 (εκατό) παλαιές προς 1 (μία) νέα, με συνέπεια τη μείωση του αριθμού των μετοχών από 510.840 υφιστάμενες σε 5.109 νέες και ταυτόχρονη μείωση της νέας ονομαστικής αξίας από 100 ευρώ σε 70 ευρώ, με σκοπό τον σχηματισμό ισόποσου ειδικού αποθεματικού, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τις μετοχές των μετόχων μειοψηφίας.
Παρατηρούμε ότι η ονομαστική αξία της μετοχής βρίσκεται πλέον, μετά τις απανωτές μειώσεις των μετοχών (reverse split), στο εξαιρετικά μεγάλο ποσό των 70 ευρώ, μια ονομαστική αξία που δεν συναντάμε εύκολα όχι μόνο σε Ελληνικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μετά από όλα αυτά η «Τρόπαια Συμμετοχική Α.Ε.Β.Ε.» με ανακοίνωσή της, καλεί τους μετόχους της, στην Τακτική Συνέλευση της 27ης Ιουνίου 2014 (Α' Επαναληπτική Γ.Σ. 10/7/2014), να αποφασίσουν νέα μείωση του αριθμού των μετοχών μέσω reverse split και ανάλογης αύξησης της ονομαστικής αξίας και ταυτόχρονη μείωση με σκοπό τον σχηματισμό εκ νέου ισόποσου "ειδικού αποθεματικού".
Περιλαμβάνει μάλιστα στην ίδια Γενική Συνέλευση ως θέμα, "αγορά ιδίων μετοχών στα πλαίσια διακανονισμού κλασματικών υπολοίπων", τόσο από τις προηγούμενες αποφάσεις αλλά και της παρούσης, αφού πλέον οι μέτοχοι μειοψηφίας από κάτοχοι κάποιων χιλιάδων μετοχών, τώρα θα έχουν ακόμα και κάτω της μίας μετοχής, κλασματικά υπόλοιπα δηλαδή, που η εταιρεία θα εξαγοράσει, εξαφανίζοντας στην ουσία ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μετόχων μειοψηφίας που στις 23/6/2014 ανήρχετο σε πάνω από 60% ,όπως μας πληροφορεί το ενημερωτικό δελτίο για τα ποσοστά των εταιρειών της κύριας αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου (www.helex.gr).
Η διοίκηση της «Τρόπαια Συμμετοχική Α.Ε.Β.Ε.». έχει προφανώς ως τελικό σχέδιο, την έξοδο της εταιρείας από το Χ.Α. και την διαγραφή της, αφού θα έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί και τα ποσοστά των μετόχων μετά τα απανωτά reverse split και την εξαγορά των κλασματικών υπολοίπων των μετόχων μειοψηφίας από την εταιρεία.
Τα παρεχόμενα από το Χρηματιστήριο Αθηνών τεχνικά εργαλεία διαχείρισης των μετοχών, όπως στην περίπτωση της «Τρόπαια Συμμετοχική Α.Ε.Β.Ε.», το λεγόμενο reverse split, έχουν δοθεί προς διευκόλυνση των εταιρειών ώστε να διαχειριστούν τυχόν προβλήματα και όχι για να χρησιμοποιούνται με σκοπό την εξαφάνιση των μετόχων μειοψηφίας μέχρι μάλιστα του σημείου της κλασματικής ελάχιστης παρουσίας τους και στο τέλος της υποχρεωτικής εξαγοράς τους.
Παρακαλούμε τις εποπτικές αρχές να ελέγξουν με ιδιαίτερη προσοχή την περίπτωση της κατάχρησης των εργαλείων που παρέχονται προς τις εισηγμένες εταιρείες, μια κατάχρηση που βλάπτει τους μετόχους μειοψηφίας και σημειώνουμε ότι αγνόηση της παραπάνω περίπτωσης, πιθανόν οδηγήσει και άλλες εισηγμένες εταιρείες σε παρόμοιες πρακτικές.
Προτείνουμε μάλιστα να υπάρξει σχετική οδηγία για την χρήση του reverse split (χρονική απόσταση μεταξύ των reverse splits, αιτιολόγηση τους, κλπ) αλλά και άλλων τεχνικών εργαλείων, ώστε να μην έχουμε επανάληψη παρόμοιων φαινομένων που καταλήγουν πάντα εις βάρος των μετόχων μειοψηφίας.