Κανονικά προχωρά η διαδικασία της Διεθνούς Διαιτησίας στην οποία προσέφυγαν κατά της Κυπρου η Marfin Investment Group και άλλοι 18 Έλληνες επενδυτές-μέτοχοι της Λαϊκής Τράπεζας, διεκδικώντας αποζημιώσεις για την απώλεια των επενδύσεών τους, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 824 εκατομμύρια αφορούν τη MIG.
Όπως προκύπτει από σημερινή ανακοίνωση της τελευταίας, ήδη έχει συγκροτηθεί το διαιτητικό δικαστήριο, με τρεις διεθνείς δικαστές, ενώ εκδόθηκε και η πρώτη πράξη του που καθορίζει το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας, με κατάληξη το ακροατήριο στο οποίο αναμένεται να εκδικαστεί η διαφορά, στο Παρίσι, το Μάιο του 2016.
Παρότι από την πλευρά της MIG δεν υπήρξε σχολιασμός της ανακοίνωσης, πηγές που γνωρίζουν τα της διαδικασίας αναφέρουν ότι παρά τις έντονες προσπάθειες που κατέβαλε η πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας (αμφισβητώντας τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου) εν τέλει θα είναι διάδικος στην υπόθεση, η οποία προχωρά κανονικά με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Σημειώνουν δε την «αισιοδοξία» τους για την κατάληξη της υπόθεσης, χωρίς να προσδιορίζουν το ύψος της αποζημίωσης που ενδέχεται να καταλογιστεί. Θυμίζουν επίσης με νόημα ότι ενώ στην περίπτωση των διασώσεων των ελληνικών τραπεζών υπήρξαν ρυθμίσεις που διασφάλιζαν τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, τον ιδιωτικό χαρακτήρα του management (αλλά και την όσο το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή τους στον ιδιωτικό τομέα), στην περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας υπήρξε πλήρης κρατικοποίηση, καθώς η κεφαλαιακή ενίσχυση έγινε με όρους που απέτρεπαν οποιαδήποτε ιδιωτική συμμετοχή, πολύ πριν διαπιστωθεί η ανάγκη ένταξης της Κύπρου σε μνημόνιο και η κατάρρευση των κυπριακών τραπεζών.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της MIG αναφέρει τα εξής:
Σε συνέχεια των ανακοινώσεων στο επενδυτικό κοινό με ημερομηνία 18 και 23 Ιανουαρίου καθώς και 3 Σεπτεμβρίου 2013, η «Marfin Investment Group Α.Ε. Συμμετοχών» (ΜΙG) ανακοινώνει τα ακόλουθα:
1. Η MIG και άλλοι 18 Έλληνες μέτοχοι της Λαϊκής Τράπεζας έχουν κινήσει διαδικασία διεθνούς προστασίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τη διμερή σύμβαση προστασίας των επενδύσεων μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου (Ν. 2100/1992, ΦΕΚ Α191• σε ισχύ από 26 Φεβρουαρίου 1993), ήδη από τον Ιανουάριο του 2013 διεκδικώντας αποζημίωση για την απώλεια των επενδύσεων τους ύψους €1,1 δισεκατομμυρίων περίπου, εκ των οποίων η αξία της επενδύσεως της MIG ανέρχεται σε € 824 εκατομμύρια.
2. Η Κυπριακή Δημοκρατία αγνόησε τις προσκλήσεις φιλικής διευθέτησης της διαφοράς τις οποίες οι ενάγοντες/μέτοχοι της απεύθυναν, ως όφειλαν να κάνουν σύμφωνα με τις προβλέψεις της διμερούς σύμβασης. Έτσι, μετά τη λήξη της σχετικής προθεσμίας χωρίς κανένα αποτέλεσμα, η υπόθεση έχει καταλήξει σε διεθνή διαιτησία η οποία από τον Σεπτέμβριο του 2013 εκκρεμεί ενώπιον του διαιτητικού οργανισμού για διαφορές μεταξύ επενδυτών και κρατών υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Τράπεζας (ICSID), με αριθμό φακέλου ARB/13/27. Σύμφωνα με την πολυμερή διεθνή σύμβαση που διέπει τη διαιτησία ICSID (Σύμβαση της Ουάσιγκτον του 1965), την οποία έχουν κυρώσει από χρόνων η Ελλάς και η Κύπρος, η δικαιοδοσία του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου είναι αποκλειστική.
3. Οι ενάγοντες διεκδικούν αποζημίωση για την απαλλοτρίωση των επενδύσεών τους ως μετόχων της Λαϊκής Τράπεζας, καθώς και για άλλες συναφείς παραβιάσεις εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας της διμερούς σύμβασης που απαξίωσαν πλήρως τις επενδύσεις τους.
4. Το διαιτητικό δικαστήριο συγκροτήθηκε πλήρως τον Μάρτιο του 2014 και απαρτίζεται από τους: Καθηγητή Bernard Hanotiau (Βέλγιο) ως πρόεδρο, και τον κ. Daniel Μ Price (HΠΑ) και τον Sir David ΑΟ Edwards (Ηνωμένο Βασίλειο) ως διαιτητές. Την 28η Απριλίου 2014, το διαιτητικό δικαστήριο εξέδωσε την Πρώτη Διαδικαστική Πράξη του, η οποία καθορίζει το χρονοδιάγραμμα της δίκης, την έδρα του δικαστηρίου (Παρίσι), τις επιμέρους φάσεις της διαδικασίας και άλλα διαδικαστικά θέματα, επιλύοντας τις όποιες διαφορές των μερών ως προς τα ζητήματα αυτά. Η Κύπρος δεν δέχεται τη δικαιοδοσία του διαιτητικού δικαστηρίου, αλλά συμμετέχει στη διαιτητική δίκη ως διάδικο μέρος.
5. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ενέκρινε το Διαιτητικό Δικαστήριο η ανταλλαγή των θέσεων και αποδεικτικών μέσων των μερών περιλαμβανομένης και της αποκάλυψης εγγράφων που θα ζητηθούν θα ολοκληρωθεί στις 6 Μαρτίου 2016, ενώ η ακρόαση της υπόθεσης έχει ορισθεί κατ’ αρχήν για το διάστημα 16 – 27 Μαΐου 2016.
6. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΙCSID: https://icsid.worldbank.org/ICSID/FrontServlet, στην ενότητα «Cases / Pending Cases».