Με αιχμή το βασικό στόχο του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, που είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη επανιδιωτικοποίησή του, ο πρόεδρος της τράπεζας, Μιχάλης Σάλλας, τόνισε ότι εξετάζουν ειδική διαχείριση των warrants με έξυπνο τρόπο και με κύριο μέλημα αυτό να μην γίνει εις βάρος κανενός κατόχου.
Η πρόταση, όπως εκτίμησε, θα είναι έτοιμη εντός του καλοκαιριού.
Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αντίστοιχα σενάρια όσον αφορά τη διαχείριση των warrants εξετάζει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Μιλώντας στο σώμα των μετόχων, ο πρόεδρος του ομίλου ανέφερε ότι η τράπεζα είναι ισχυρά κεφαλαιοποιημένη και έτοιμη να αντιμετωπίσει τα stress tests που θα διενεργήσει τον Οκτώβριο η Ευρωπαϊική Κεντρική Τράπεζα.
Αναφερόμενος στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις αγορές, τόνισε ότι η εμπιστοσύνη ανακάμπτει και υπογράμμισε ότι «οι πρωτοβουλίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΑΜΚ και έκδοση ομολόγου) είναι εκείνες -και αποκλειστικά εκείνες- που δημιούργησαν τις συνθήκες για να ανοίξει ο δρόμος των αγορών για την Ελλάδα».
Τι είπε για το deal με τη MIG
Αναφερόμενος στη συμφωνία του ομίλου με τη MIG, ο κ. Σάλλας τη χαρακτήρισε κίνηση στρατηγικής σημασίας, από την οποία δεν χάνει κανείς, ούτε η MIG, ούτε η Πειραιώς.
Στο σημείο αυτό, είπε ότι εδώ και μήνες ήταν ο πρώτος που είχε μιλήσει «για την υιοθέτηση σημαντικών πρωτοβουλιών με στόχο την εξυγίανση των επιχειρήσεων. Ήλθε η ώρα να τολμήσουμε σε κάποιες επιχειρήσεις να μετατρέψουμε τα δάνειά τους σε μετοχές και εν συνεχεία, να προσελκύσουμε στα κεφάλαιά τους ξένους επενδυτές, ώστε να δημιουργήσουμε τους πρωταγωνιστές που χρειάζεται η χώρα».
Επίσης, έδωσε λεπτομέρειες για τη δομή της συμφωνίας με τον όμιλο της MIG. Όπως είπε, η Τράπεζα Πειραιώς εξαγόρασε κατόπιν διαβουλεύσεων τα δύο δάνεια που είχε η MIG στις κυπριακές τράπεζες. Τα δάνεια αυτά ήταν το ένα 75 εκατ. ευρώ, με εγγυήσεις τις οποίες είχε βάλει η θυγατρική της MIG στη Σερβία RKD, εγγυήσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ από ακίνητα, και το άλλο δάνειο ήταν 250 εκατ. ευρώ, κι είχε εγγυήσεις της Marfin. Η Πειραιώς, μετά από συζητήσεις, απέκτησε δάνεια του ομίλου Marfin ύψους 165 εκατ. ευρώ, δηλαδή το πλήρως καλυμμένο δάνειο των 75 εκατ. ευρώ, και από το άλλο δάνειο των 250 εκατ. πήρε 90 εκατ. ευρώ. Αυτά τα 90 εκατ. θα μετατραπούν σε μετοχές.
Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε, μετά από αρκετές διαβουλεύσεις, καθώς υπήρχε μια αμφισβήτηση, στον όμιλο της Πειραιώς πέρασαν τα δάνεια και κατ' επέκταση το Ερρίκος Ντυνάν, το οποίο, με βάση το σχέδιο, θα ενσωματωθεί σε άλλο νοσοκομείο των Αθηνών.
Μέρισμα
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου Πειραιώς, μεταξύ των στρατηγικών στόχων της τράπεζας και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, καθώς εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, ο όμιλος δρομολογεί τις εξελίξεις ώστε όσο το δυνατόν ταχύτερα να είναι σε θέση να διανείμει μέρισμα.
Τράπεζα-«οχυρό» η Πειραιώς
Παίρνοντας το λόγο ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Άνθιμος Θωμόπουλος, υποστήριξε ότι «η ανακεφαλαιοποίηση τελείωσε οριστικά καθώς η τράπεζα δεν αναμένεται να έχει κάποιο ζήτημα με τα stress tests της ΕΚΤ και τα κεφάλαιά της της επιτρέπουν να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε δυσμενές σενάριο».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι βασική επιδίωξη της τράπεζας είναι να γίνει η μετοχή της επιλογή των μεγάλων διεθνών χαρτοφυλακίων, εξέλιξη που θα της επιτρέψει αφενός να επιστρέψει τα κεφάλαια στο Δημόσιο, αφετέρου να ενισχύσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και της οικονομίας.
Κλείνοντας, είπε ότι η Τράπεζα Πειραιώς, κεφαλαιακά, είναι μια τράπεζα-«οχυρό».
Ο έτερος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Σταύρος Λεκκάκος, είπε μεταξύ άλλων ότι η τράπεζα θα διαχειριστεί με ενεργό και αποτελεσματικό τρόπο τα προβληματικά δάνεια ύψους 22 δισ. που έχουν μεταφερθεί στις δύο μονάδες διαχείρισής τους.
Το νέο διοικητικό συμβούλιο
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σήμερα η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς. Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2013 και εξέλεξε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας.
Τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι:
Σάλλας Μιχάλης
Λεκκάκος Σταύρος
Θωμόπουλος Άνθιμος
Γεωργάνας Ιάκωβος
Ρουμελιώτης Παναγιώτης
Απαλαγάκη Χαρούλα
Φουρλής Βασίλης
Βασιλάκης Ευτύχης
Γκολέμης Στυλιανός
Κυριαζής Χαρίτων
Αλεξανδρίδης Γιώργος
Αθανασίου Ηρώ
Αθανασόπουλος Παναγιώτης
Εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο Δ.Σ. έχει οριστεί η κ. Μπερίτση Αικατερίνη και εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου ο κ. Τσούμας Αθανάσιος.
Επιπλέον το ΔΣ συγκροτήθηκε σε σώμα:
Μιχάλης Σάλλας, Πρόεδρος του Δ.Σ.- Μη εκτελεστικό μέλος
Μη εκτελεστικοί Αντιπρόεδροι
-Ιάκωβος Γεωργάνας Α' Αντιπρόεδρος
-Παναγιώτης Ρουμελιώτης
Εκτελεστικά Μέλη:
Σταύρος Λεκκάκος, Διευθύνων Σύμβουλος & CEO
Άνθιμος Θωμόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος & CEO
Χαρίκλεια Απαλαγάκη, Εντεταλμένος Σύμβουλος