Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ETE: Κεφάλαια 3,5 δισ. για... καλό και για κακό

Γιατί η καθυστέρηση ωφέλησε την Εθνική. Η κάλυψη και για το δυσμενές σενάριο της BlackRock και το «μαξιλάρι» του 1,04 δισ. Στο 43% το free float με ισχυρή συμμετοχή long term επενδυτών. Ισχυρό χαρτί τα νούμερα της τράπεζας.

ETE: Κεφάλαια 3,5 δισ. για... καλό και για κακό

Αβαντάζ αποδείχθηκε για την Εθνική Τράπεζα η καθυστέρηση στη λήψη απόφασης διενέργειας αύξησης κεφαλαίου καθώς όχι μόνο άντλησε από τις αγορές κεφάλαια που την εξασφαλίζουν για... καλό και για κακό, αλλά το έπραξε και με όρους και συνθήκες καλύτερους από ό,τι αν άνοιγε η ίδια τον χορό των αυξήσεων κεφαλαίου.

Η ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό για την προσφορά μετοχών Εθνικής ολοκληρώθηκε τυπικά την Πέμπτη το βράδυ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΤΕ, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου υπερκαλύφθηκε σημαντικά, επιβεβαιώνοντας το έντονο ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών. 

Παρότι η Εθνική κρατά κλειστά τα χαρτιά της για το ύψος της τελικής υπερκάλυψης, είναι δεδομένο ότι πέτυχε εντυπωσιακή επίδοση, καθώς οι προσφορές εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ. Η δε τιμή ανά μετοχή κλείδωσε στα 2,2 ευρώ.

Μετά την επιτυχή αύξηση κεφαλαίου των 2,5 δισ., η Εθνική καλύπτει τις κεφαλαιακές της ανάγκες, τόσο για το βασικό σενάριο (2,18 δισ. ευρώ) της πρόσφατης άσκησης προσομοίωσης, όσο και για το δυσμενές (2,5 δισ. ευρώ).

Ταυτόχρονα, διαθέτει «μαξιλάρι» 1,04 δισ. ευρώ, όσα, δηλαδή, αναγνώρισε η Τράπεζα της Ελλάδος ότι μπορεί να φέρει από πωλήσεις non core assets (σ.σ. δεν συμπεριλαμβάνεται διάθεση ποσοστού της Finansbank), οι οποίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί ως τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Αν ο παραπάνω στόχος επιτευχθεί, η Εθνική θα υποδεχθεί τα αποτελέσματα του πανευρωπαϊκού stress test (αναμένεται να ανακοινωθούν Οκτώβριο - Νοέμβριο) με 3,5 δισ. ευρώ «φρέσκα» κεφάλαια. Ο δείκτης EBA Core Tier I σε pro forma βάση στις 31/12/2013 διαμορφώνεται πλέον στο 18,2%, ενώ με βάση τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ θα διαμορφωθεί στο11,7% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αφού συνεκτιμηθούν και τα αποτελέσματα του stress test θα αποφασισθεί, όπως όλα δείχνουν, αν η τράπεζα θα προχωρήσει στην εξόφληση του συνόλου ή μέρους των προνομιούχων μετοχών ονομαστικής αξίας 1,35 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, η Εθνική ενισχύει με την αύξηση κεφαλαίου τη μετοχική της βάση, αποκτώντας το δεύτερο υψηλότερο free float, μετά τη Eurobank. Μετά την επιτυχή προσφορά μετοχών στο εξωτερικό με τιμή διάθεσης 2,20 ευρώ το ποσοστό των ιδιωτών θα ανέλθει στο 43% από 15,6% σήμερα και αντίστοιχα το ποσοστό του ΤΧΣ θα μειωθεί στο 57%.

Γιατί η ΕΤΕ και η Eurobank προσέλκυσαν περισσότερους long term επενδυτές

Η Εθνική και η Eurobank προσέλκυσαν ακόμη περισσότερους παραδοσιακούς θεσμικούς επενδυτές σε σχέση με τις Alpha και Πειραιώς, καθώς βγήκαν στις αγορές όταν πια είχαν γίνει μόδα οι τοποθετήσεις στις αυξήσεις κεφαλαίου ελληνικών και ιταλικών τραπεζών.

Δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο συγκέντρωσαν κεφάλαια από τα Αμοιβαία της Pimco, από κρατικά επενδυτικά κεφάλαια (Σιγκαπούρη, Νορβηγία, Αμπού Ντάμπι) και είχαν περισσότερη συμμετοχή από ασιατικά και κεντροευρωπαικά funds (κυρίως γαλλικά), πέραν αυτών που εδρεύουν στην Ελβετία.

Αν σε όλα αυτά συνυπολογισθεί ότι η Εθνική κατέβαλε στους διαχειριστές του βιβλίου προσφορών χαμηλότερη προμήθεια (σύμφωνα με πληροφορίες γύρω στο 3%) σε σχέση με τις τράπεζες που άνοιξαν τη διαδικασία των ΑΜΚ, γίνεται αντιληπτό ότι οι παλινωδίες στη λήψη απόφασης για αύξηση κεφαλαίου λειτούργησαν, τελικώς, θετικά.

Ισχυρό χαρτί τα νούμερα

Ισχυρό χαρτί της Εθνικής στη μάχη προσέλκυσης ποιοτικών επενδυτών αποδείχθηκαν τα νούμερά της.

Η Εθνική είναι η πρώτη εγχώρια τράπεζα που επέστρεψε σε κερδοφορία ήδη από το τέλος της προηγούμενης χρήσης, ενώ διαθέτει την καλύτερη ποιότητα του ενεργητικού μεταξύ των συστημικών τραπεζών, τον χαμηλότερο δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις και αξιοσημείωτη σταθερότητα στην καταθετική της βάση.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με τη στρατηγική για περαιτέρω ενίσχυση των εσόδων από τις εγχώριες δραστηριότητες και σημαντική περικοπή δαπανών, εξηγούν σύμφωνα με αναλυτές το ισχυρό ενδιαφέρον.

Οι δαπάνες προσωπικού στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στο τέλος του 2013 σε 821 εκατ. ευρώ από 904 εκατ. ευρώ το 2012 και αν συνυπολογιστεί η επίπτωση από το πρόγραμμα εθελουσίας αναμορφώνονται στα 666 εκατ. ευρώ, 19% χαμηλότερα. Η σχέση κόστους προς έσοδα υποχωρεί αντίστοιχα από το 70,3% στο 61,5%.

Η μελέτη της BlackRock έδειξε ότι η Εθνική διαθέτει την καλύτερη ποιότητα χαρτοφυλακίου χορηγήσεων στην Ελλάδα. Οι αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού χαρτοφυλακίου στην τριετία διαμορφώθηκαν στο 18,1% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

Ταυτόχρονα το 2013 ο ρυθμός δημιουργίας νέων επισφαλειών μειώθηκε κατά 57% σε ετήσια βάση με αποτέλεσμα να μειωθούν και οι προβλέψεις, με τον δείκτη κάλυψης να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Τα προ προβλέψεων κέρδη του 2013 ανήλθαν στο 1,55 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 50% σε σχέση με το 2012 και ήταν μόλις 76 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τις προβλέψεις

Για φέτος οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα καθαρά κέρδη θα ξεπεράσουν τα 380 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τουλάχιστον τα 290 εκατ. θα προέλθουν από τη Finansbank, ενώ το 2016 θα φθάσουν στο 1,15 - 1,25 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 600 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την τουρκική θυγατρική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v