Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Στα 2,2 ευρώ η τιμή των νέων μετοχών

Στα 2,2 ευρώ διαμορφώνεται η τιμή των μετοχών που προέκυψαν από την ΑΜΚ της ΕΤΕ. Στο 57% περιορίζεται η συμμετοχή του ΤΧΣ. Εκτιμήσεις για υπερκάλυψη πάνω από 2 φορές με συμμετοχή ισχυρών long only funds. Ποιοι συμμετείχαν.

Εθνική: Στα 2,2 ευρώ η τιμή των νέων μετοχών

Ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας. Το βιβλίο προσφορών έκλεισε και η συμμετοχή ήταν απόλυτα ικανοποιητική δεδομένου ότι τα 2,5 δισ. ευρώ που ζητούσε η τράπεζα καλύφθηκαν τουλάχιστον δυο φορές (δηλαδή πάνω από 5 δισ. ευρώ).

Η τιμή διάθεσης κλείνει στα 2,20 ευρώ, ενώ μετά την αύξηση το ποσοστό του ΤΧΣ κατέρχεται στο 57%. Στο 1,24 διαμορφώνεται η τιμή προς την ενσώματη καθαρή αξία μετά την ΑΜΚ, επίπεδο που είναι το υψηλότερο στο οποίο έγινε ντιλ στην Ελλαδα. 

Μεταξύ των επενδυτών που τοποθετήθηκαν στην ΑΜΚ περιλαμβάνονται οι Soros, Αμπου Ντάμπι, Norges Bank, Och-Ziff Capital Management και York Capital. 

Όπως έγραψε το Euro2day.gr, ενώ την πρώτη ημέρα (Τρίτη) της ιδιωτικής τοποθέτησης προσφορές υπέβαλαν σχεδόν αποκλειστικά τα hedge funds, χθες, σύμφωνα με στελέχη επενδυτικών τραπεζών, που συμμετέχουν στη διαχείριση του βιβλίου, ήταν η σειρά των long term.

Σύμφωνα με τους ίδιους, υπήρξε μαζική προσέλευση με αποτέλεσμα ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες το ύψος των προσφορών να ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ. Πέραν των ξένων επενδυτών, στην αύξηση συμμετέχουν και παλαιοί μέτοχοι της Εθνικής, οι οποίοι πέρυσι το καλοκαίρι τη στήριξαν στην επίτευξη του στόχου κάλυψης του 10% της τότε ΑΜΚ με ιδιωτικά κεφάλαια, όπως η οικογένεια Λάτση, ο κροίσος ομογενής Α. Μυστακίδης αλλά και αρκετοί Έλληνες εφοπλιστές.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα ακολουθήσει η γενική συνέλευση το Σάββατο η οποία θα εγκρίνει και τυπικά την αύξηση κεφαλαίου.

Η αύξηση κεφαλαίου διενεργείται για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της Εθνικής, ύψους 2,18 δισ. που προέκυψαν με το βασικό σενάριο της πρόσφατης άσκησης προσομοίωσης και την εξόφληση των προνομιούχων μετοχών ύψους 1,35 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι πέραν των 2,5 δισ. ευρώ που επιδιώκει να αντλήσει η Εθνική από την ΑΜΚ, η ΤτΕ αναγνώρισε έσοδα 1,04 δισ. ευρώ από πωλήσεις non core assets και βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού. Έτσι η Εθνική είναι καλυμμένη και για το δυσμενές σενάριο της BlackRock.

Ταυτόχρονα θα ενισχύσει τη μετοχική της βάση αποκτώντας το δεύτερο υψηλότερο free float μετά τη Eurobank, θα βελτιώσει την πρόσβασή της στις αγορές για άντληση ρευστότητας με καλύτερους όρους και θα είναι σε θέση να στηρίξει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v