Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλου: Νέα εποχή ξεκινά για την Eurobank

Μεγάλη βαρύτητα στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα δώσει η Eurobank το 2014, αναφέρει ο Χρ. Μεγάλου. Θα ενισχύσουμε τις προσπάθειες για τη μείωση του λειτουργικού κόστους, τονίζει. Ποιες θυγατρικές θα πωληθούν.

Μεγάλου: Νέα εποχή ξεκινά για την Eurobank
H αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αποτελεί την αφετηρία για μια νέα Eurobank, κεφαλαιακά ισχυρή, και πάλι υπό ιδιωτικό έλεγχο, πανέτοιμη να πρωταγωνιστήσει και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται από τη σταδιακή έξοδο της χώρας από την κρίση, δηλώνει στην Καθημερινή ο CEO της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου.

Όπως αναφέρει στην συνέντευξη που παραχώρησε, το πολύ ενδιαφέρον για την ΑΜΚ αποδίδεται σε πολλούς παράγοντες: «Ο πρώτος είναι η εντυπωσιακή βελτίωση της μακροοικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, κάτι που δημιουργεί ισχυρές προσδοκίες ότι η χώρα επανέρχεται σε αναπτυξιακή πορεία. Είναι στατιστικά διαπιστωμένο ότι χώρες που βρίσκονταν σε ύφεση για μεγάλο χρονικό διάστημα εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες όταν εξέλθουν από την κρίση να εκπλήξουν θετικά. Αυτός είναι ένας βασικός παράγοντας που κάνει πολλούς ξένους επενδυτές να βλέπουν την Ελλάδα σαν μια επενδυτική ευκαιρία. Ο δεύτερος παράγοντας έχει να κάνει με το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα. Πλέον, μετά την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση που έχει πραγματοποιηθεί, μιλάμε για ένα ριζικά νέο τραπεζικό σύστημα: υγιές και εύρωστο, που θα έχει την ικανότητα να χρηματοδοτεί την οικονομία και να παράγει υψηλές αποδόσεις.

Τέλος, ο τρίτος παράγοντας έχει να κάνει με τη Eurobank. Οι επενδυτές αναγνώρισαν τη θέση της τράπεζας στην αγορά, τη δυναμική που υπάρχει, την ποιότητα της διοίκησης και του ανθρωπίνου δυναμικού, στοιχεία που διασφαλίζουν ότι η τράπεζά μας θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της αγοράς και θα εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες.».

Ο κ. Μεγάλου τονίζει ότι «κατορθώσαμε να σταθεροποιήσουμε την τράπεζα, να πετύχουμε την επιστροφή καταθετών και τελικά να φτάσουμε στη σημερινή ιστορική στιγμή. Πλέον όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι μιλάμε για μια νέα Eurobank, η οποία θα είναι σε θέση να αξιοποιεί πολλά από τα δυνατά σημεία που την χαρακτήριζαν στο παρελθόν, αλλά με ένα πολύ πιο ανθρώπινο πρόσωπο, δίνοντας έμφαση στο ομαδικό πνεύμα και στη συνεργασία».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προτεραιότητες της τράπεζας αναφέρει ότι «το επόμενο διάστημα θα διοχετεύσουμε όλη μας την ενέργεια για να μπορέσουμε να επιτύχουμε όλα όσα έχουμε υποσχεθεί στους επενδυτές μας. Μετά την αύξηση βλέπουμε την προσπάθεια που κάνουμε με ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη. Το 2014 θα είναι μια χρονιά αναδιάρθρωσης στην οποία θα εξακολουθούμε να δείχνουμε ζημίες, αλλά παράλληλα θα μπουν οι βάσεις που θα μας οδηγήσουν σε σταδιακή επιστροφή σε κερδοφορία το 2015, σε σημαντική επιτάχυνση το 2016 και σε πλήρη ανάπτυξη από το 2017.

Σε ό,τι αφορά το 2014 ειδικότερα, τονίζει πως «την εφετινή χρονιά θα δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παράλληλα, θα ενισχύσουμε τις προσπάθειες για τη μείωση του λειτουργικού κόστους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αναμένουμε μεγάλα οφέλη από τη μείωση του κόστους καταθέσεων, αλλά και από τις συνέργειες λόγω της απορρόφησης του Νέου Τ.Τ. και της Proton. Επιπλέον, έχουμε δεσμευθεί στην Κομισιόν να προχωρήσουμε στην πώληση ορισμένων θυγατρικών μας, όπως η Eurolife Ζωής και Γενικών Ασφαλειών και συμμετοχών μας όπως αυτή στη Eurobank Properties. Μείωση ενεργητικού θα πραγματοποιηθεί και στις ξένες αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε. Ωστόσο, όλα θα γίνουν με προσεκτικά βήματα και με τρόπο ώστε να δημιουργείται αξία για τους μετόχους».

Παράλληλα διευκρινίζει πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές στη διοίκηση. «Θα προχωρήσουμε, όμως, σε αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας με στόχο τη συμμετοχή των εκπροσώπων των διεθνών επενδυτών. Eτσι, οι νέοι μέτοχοί μας θα έχουν ενεργό συμμετοχή στα όργανα εταιρικής διακυβέρνησης της τράπεζας. Πρόκειται μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, θα έλεγα πρωτοποριακή, όχι μόνο για τη Eurobank, αλλά για την Ελλάδα. Θα είναι η πρώτη φορά που διεθνείς επενδυτές τέτοιου μεγέθους και τέτοιας ποιότητας θα μετέχουν στο Δ.Σ. μιας μεγάλης ελληνικής τράπεζας».

Αναφορικά με την οικονομία εκτιμά πως «μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι ζούμε ήδη την αρχή του τέλους της κρίσης. Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, η αποκατάσταση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς χρηματαγορές και η επιστροφή της Ελληνικής Δημοκρατίας στις αγορές σηματοδοτούν την αποκατάσταση, σε μεγάλο βαθμό, της εμπιστοσύνης για τη χώρα. Το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα τώρα είναι πώς θα προσελκύσουμε ξένες και εγχώριες άμεσες επενδύσεις ώστε να επιταχύνουμε την ανάπτυξη. Αν γίνει αυτό, τότε θα έχουμε κατορθώσει την επαναθεμελίωση της ελληνικής οικονομίας σε βάσεις μιας υγιούς και εξωστρεφούς ανάπτυξης. Ετσι, μετά το 2017, θα μπορούμε να μιλάμε για μια πραγματικά νέα Ελλάδα».

"Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε τροχιά ανάκαμψης, ενώ οι τράπεζες δεν είναι απλώς ισχυρές, αλλά θα έλεγα υπερκεφαλαιοποιημένες. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος «κουρέματος» καταθέσεων", τονίζει ο κ. Μεγάλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v