Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαθήματα επιχειρηματικότητας by USA

Συμβουλές και δικτύωση σε ομάδα μικρών ελληνικών επιχειρήσεων προσέφερε αντιπροσωπεία 11 Αμερικανών επιχειρηματιών, συμβούλων και επενδυτών που επισκέφθηκαν την Αθήνα υπό την αιγίδα του State Department.

Μαθήματα επιχειρηματικότητας by USA

Επαφές με ομάδα 15 μικρών εγχώριων επιχειρήσεων είχε στις αρχές της εβδομάδας αντιπροσωπεία 11 Αμερικανών επιχειρηματιών, συμβούλων και επενδυτών, μετά από πρωτοβουλία του αμερικανικού υπ.Εξωτερικών και της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Στο τριήμερο 28-30 Απριλίου, οι Αμερικανοί ειδικοί –εκτός από συναντήσεις με θεσμικούς παράγοντες- παρουσίασαν σε ειδικές εκδηλώσεις τις βασικές τάσεις στη σύγχρονη επιχειρηματικότητα, εμπειρικά παραδείγματα ενώ είχαν την ευκαιρία κατ'ιδίαν επαφών με τις ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στο εν λόγω πρόγραμμα – το οποίο εκτός από την ευκαιρία παρουσίασης των προσπαθειών τους συνετέλεσε στη δικτύωση τους με έμπειρους επιχειρηματίες- ήταν οι: Bitwave, Fertility ID, Megaventory, Accurate, TiqTic, YourTranslator, Brilliant PR, TizU, Eventora, Shipview, 100 Mentors, Mdata, Radiki.com, Moosend.com και CforCrafts. Οι περισσότερες εξ αυτών ασχολούνται με ειδικές εφαρμογές πληροφορικής (applications) ή υπηρεσίες μέσω Internet, αλλά και την παρχοή υπηρεσιών.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία κατά την καταληκτική εκδήλωση της τριήμερης επίσκεψης της εξέφρασε αναγνώριση στην υψηλή κατάρτιση και τη δημιουργικότητα των Ελλήνων επαγγελματιών και επιχειρηματιών, αλλά έκανε και επισημάνσεις ως προς τις αδυναμίες του ευρύτερου περιβάλλοντος πλαισίου για την εκδήλωση μιας ανθηρής επιχειρηματικότητας.

Μεταφέροντας την εμπειρία από την πιο φιλελεύθερη οικονομία του πλανήτη 11 Αμερικανοί σύμβουλοι επιχειρήσεων, επικοινωνιολόγοι, επιχειρηματίες από διάφορους κλάδους και επενδυτές (business angels αλλά και εκπρόσωποι μικρομεσαίων Venture Capitals), υπογράμμισαν τη χαμηλή σχέση της εκπαίδευσης με την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. «Στις ΗΠΑ, τα μεγάλα πανεπιστήμια πριμοδοτούν την επιχειρηματική δράση, εξάλλου το Facebook, δημιουργήθηκε στους κόλπους του Harvard» επισήμαναν οι ομιλητές, εκτιμώντας ότι αυτό αποτελεί ένα ισχυρό πλεονέκτημα για τους μελλοντικούς επιχειρηματίες. Ανάφεραν δε ότι η ενασχόληση με τις επιχειρήσεις είναι η μονόδρομος για την ευημερία και την επιστροφή της ελληνικής κοινωνίας στην ανάπτυξη.

Επισήμαναν δε την απουσία οικοσυστήματος που να ευνοεί την επιχειρηματική δραστηριότητα, σημειώνοντας παράλληλα, ότι η χρηματοδότηση δεν είναι το άπαν, και ότι το πρόβλημα ρευστότητας είναι ίδιο για τις νέες επιχειρήσεις παγκοσμίως.

Τέλος σημείωσαν ότι στην αμερικανική πραγματικότητα, η επιχειρηματική αποτυχία δεν ισοδυναμεί με καταστροφή, αλλά με εφαλτήριο για νέο βελτιωμένο ξεκίνημα, επισημαίνοντας τη διαφορά κουλτούρας αλλά και θεσμικών περιορισμών στην Ελλάδα.

Αξίζει να τονιστεί ότι η παραπάνω πρωτοβουλία επαφών Αμερικανών και Ελλήνων επιχειρηματιών εντάχθηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Επιχειρηματικού Προγράμματος (Global Entrepreneurship Program), που τρέχει το State Department διεθνώς –κυρίως σε υπανάπτυκτες χώρες- και για πρώτη φορά επιλέχθηκε η Αθήνα – ως αναδυόμενη αγορά- για την εκδήλωση αυτών των συμβουλευτικών επαφών. Την αμερικανική αντιπροσωπεία συνόδευσε μάλιστα η διευθύντρια του Παγκόσμιου Επιχειρηματικού Προγράμματος (GEP) του υπ. Εξωτερικών κ. Caron De Mars.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v