Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Μεταξύ €0,30-0,33 το εύρος τιμής

Καθορίστηκε από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας το εύρος τιμής διάθεσης για τις νέες μετοχές. Ανοίγει την Παρασκευή το βιβλίο προσφορών. Αισιοδοξία πως δεν θα απαιτηθεί η ενεργοποίηση του bail-in. Ποια είναι η στάση της York Capital.

Eurobank: Μεταξύ €0,30-0,33 το εύρος τιμής

Το εύρος τιμής διάθεσης των νέων μετοχών καθόρισε το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank, ώστε αύριο να ανοίξει και τυπικά το βιβλίο προσφορών για την αύξηση κεφαλαίου.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση: 

«Σε συνέχεια της από 17 Απριλίου 2014 ανακοίνωσης της Τράπεζας Eurobank Ergasias σχετικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της για την άντληση 2.864.000.000,10 Ευρώ μέσω

(i) δημόσιας προσφοράς μέχρι και 954.666.667 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών στο κοινό στην Ελλάδα και

(ii) ιδιωτικής τοποθέτησης τουλάχιστον 8.592.000.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών σε επενδυτές εκτός Ελλάδος,

η Eurobank και η Eurobank Equities ΑΕΠΕΥ, η τελευταία υπό την ιδιότητα του κυρίου αναδόχου της Δημόσιας Προσφοράς, με την παρούσα ανακοινώνουν ότι το εύρος τιμών για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης των νέων κοινών ονομαστικών μετοχών που προσφέρονται στη Συνδυασμένη Προσφορά ορίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank μεταξύ 0,30 και 0,33 Ευρώ ανά μετοχή κατόπιν διαβούλευσης με τους γενικούς συντονιστές της Διεθνούς Προσφοράς και τον κύριο ανάδοχο της Δημόσιας Προσφοράς.

Το κατώτατο όριο του Εύρους, δηλαδή 0,30 Ευρώ, ισούται με την ονομαστική αξία των υφιστάμενων κοινών ονομαστικών μετοχών της Eurobank και την ελάχιστη τιμή διάθεσης που όρισε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε

Με μεγάλη αισιοδοξία ότι θα υπάρξει υπερκάλυψη της συνδυασμένης προσφοράς μετοχών στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, εισέρχεται στην τελική ευθεία η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank.

Η συνδυασμένη προσφορά τίτλων θα τρέξει μέχρι και τις 29 Απριλίου και θα ακολουθήσει στις 30 Απριλίου ο καθορισμός της τιμής και η τελική κατανομή των μετοχών.

Η τιμή με την οποία δεσμεύεται να συμμετάσχει στην ΑΜΚ, ως βασικός επενδυτής, η ομάδα Fairfax (0,30 ευρώ) θα αποτελέσει το χαμηλό του εύρους διάθεσης. Το εύρος τιμής ενδέχεται να κινείται στο 0,30 - 0,36 ευρώ, σε επίπεδα, δηλαδή, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις εύλογης αξίας ανά μετοχή από τη Morgan Stanley και τη Lazard.

Το γεγονός, πάντως, ότι η Fairfax υπέβαλε την προσφορά της στην ελάχιστη τιμή που είχε προσδιορίσει το ΤΧΣ (0,30 ευρώ) αποτελεί δείκτη αναφοράς για το πού περίπου θα κινηθούν και οι προσφορές των αλλοδαπών και εγχώριων επενδυτών. Στελέχη ξένων επενδυτικών τραπεζών εκτιμούν ότι η τελική τιμή του βιβλίου θα κλείσει κοντά στο χαμηλό του εύρους τιμών.

Το κλίμα που έρχεται από τις παρουσιάσεις στο εξωτερικό δημιουργεί σύμφωνα με τους ίδιους εδραία αισιοδοξία ότι η συνδυασμένη προσφορά για την άντληση 1,53 δισ. ευρώ (σ.σ. το υπόλοιπο 1,332 δισ. ευρώ δεσμεύεται να το βάλει η ομάδα Fairfax) θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τους ιδιώτες και δεν θα χρειασθεί η ενεργοποίηση του bail-in και του ΤΧΣ.

Δύο κλιμάκια της τράπεζας βρίσκονται σε πρόγραμμα παρουσιάσεων στο εξωτερικό. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρ. Μεγάλου βρίσκεται στη Νέα Υόρκη μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων στη Βοστόνη, ενώ το δεύτερο κλιμάκιο διενεργεί παρουσιάσεις στο Χονγκ Κονγκ, μετά τη Σιγκαπούρη.

Παρά το μούδιασμα που προκαλούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, οι μέχρι τώρα δηλώσεις ενδιαφέροντος από πλευράς ξένων επενδυτών υπερκαλύπτουν τη συνδυασμένη προσφορά και εφόσον δεν μεσολαβήσει ξαφνική επιδείνωση του κλίματος το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει την Παρασκευή με εξαιρετικά θετικούς οιωνούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον να συμμετάσχει στην αύξηση ως απλός θεσμικός επενδυτής έχει εκδηλώσει η York Capital η οποία ήταν επικεφαλής σχήματος για τη θέση του anchor investor, χωρίς όμως να καταθέσει, τελικώς, προσφορά.

Συντονιστές του book building για τους ξένους επενδυτές θα είναι η Barclays, η Deutsche Bank και η JP Morgan, ενώ για τη δημόσια προσφορά στο εσωτερικό συντονιστής θα είναι η Eurobank Equities.

Αν μείνουν αδιάθετες μετοχές τόσο από τη διαδικασία της ιδιωτικής τοποθέτησης όσο και από τη δημόσια εγγραφή ενεργοποιούνται οι διατάξεις του νόμου για το bail-in και αν συνεχίσουν να υπάρχουν αδιάθετες μετοχές τις παίρνει το ΤΧΣ, που λειτουργεί ως εγγυητής κάλυψης της ΑΜΚ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v