Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι είπε ο Μ. Κολακίδης για προσφορά σε MPB (upd)

Στα μέσα Φεβρουαρίου προσδιορίζεται χρονικά η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Τράπεζα Πειραιώς με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω της Δημόσιας Πρότασης για την MPB, σύμφωνα με δηλώσεις του Αντιπροέδρου του ΔΣ της τράπεζας, Μιχάλης Κολακίδης.

Τι είπε ο Μ. Κολακίδης για προσφορά σε MPB (upd)
Στα μέσα Φεβρουαρίου προσδιορίζεται χρονικά η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Τράπεζα Πειραιώς με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω της Δημόσιας Πρότασης για την MPB, σύμφωνα με δηλώσεις του Αντιπροέδρου του ΔΣ της τράπεζας, Μιχάλη Κολακίδη.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα διευκρίνισε ότι η Πειραιώς περιμένει ότι το ΧΑΚ θα εγκρίνει τα έγγραφα προσφοράς έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας 25/1 και 14 μέρες μετά, η MPB θα πρέπει να δημοσιεύσει την άποψή της και τη γνώμη της προς μετόχους.

”Ξεκαθαρίζω ότι δεν σκοπεύουμε να καταβάλλουμε χρήματα. Προτείνουμε σχέση ανταλλαγής με βάση το πόσο πιστεύουμε ότι αξίζουμε εμείς και πόσο αξίζει η ΜPB, δήλωσε ο κ. Κολακίδης.

Αναφερόμενος στη χρονική στιγμή που επελέγη η προσφορά για τη Marfin, ο κ. Κολακίδης τόνισε ότι η Τράπεζα Πειραιώς είχε ενδιαφερθεί για την Εγνατία Τράπεζα και τη Λαϊκή Τράπεζα στο παρελθόν, αλλά ήταν μικρές τράπεζες.

Με τη συνένωσή τους υπό την ”ομπρέλα” της Marfin Popular Bank, το νέο σχήμα κατέστη επαρκώς μεγάλο ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον της. ”Ως εκ τούτου, μετά την απόρριψη της προσφοράς για την Τράπεζα Κύπρου, στραφήκαμε στην Marfin Popular Bank”, εξήγησε.

Μια ενδεχόμενη συνένωση Πειραιώς-Marfin έχει ισχυρή στρατηγική λογική, επεσήμανε ο κ. Κολακίδης, καθώς θα δημιουργήσει τον δεύτερο μεγαλύτερο ”παίκτη” στην Ελλάδα, με ενεργητικό άνω των 50 δισ. ευρώ. Η Πειραιώς εκτιμά ότι οι συνεργίες που προκύπτουν ανέρχονται σε 100 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ερωτώμενος για το σημαντικό discount στην προσφορά για τη Marfin Popular Bank, ο κ. Κολακίδης τόνισε ότι προτείνει μια σχέση ανταλλαγής που αντανακλά το πόσο θεωρεί ότι κοστίζει η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς σε σχέση με το πόσο κοστίζει η μετοχή της MPB.

Πρόσθεσε δε ότι δεν έχει προηγηθεί ιδιωτική συνάντηση με τη διοίκηση της Marfin και οι πληροφορίες στις οποίες βασίστηκαν οι εκτιμήσεις της Πειραιώς στην προσφορά είναι αυτές που είναι διαθέσιμες και στο επενδυτικό κοινό.

Ο κ. Κολακίδης τόνισε ότι οι θεωρεί πως οι μέτοχοι της MPB θα βρουν ελκυστική την προσφορά. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ”η τιμή της μετοχής της Marfin έχει αυξηθεί από τα μέσα Σεπτεμβρίου κατά 40% χωρίς σημαντική αλλαγή στα θεμελιώδη ή τις προοπτικές της. Δεν θέλω να το συζητήσω, αλλά δεν θεωρούμε ότι αντανακλά τα θεμελιώδη. Έχουν βγάλει ανακοινώσεις όπως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 5 δισ. ευρώ, χωρίς λεπτομέρειες ή κάποια ουσία, με τη μετοχή να εκτινάσσεται 10% αμέσως μετά”.

Από την άλλη πλευρά, όπως ανέφερε, η τιμή της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς αντανακλά τα θεμελιώδη της μεγέθη, την αύξηση τζίρου και τις προοπτικές της. ”Έχουμε ανταμειφθεί για αυτό από την αγορά. Στόχος μας στους επόμενους δυο μήνες είναι να πείσουμε την αγορά ότι η αποτίμησή μας είναι σωστή”, υπογράμμισε.

Παράλληλα, αναφορικά με το μερίδιο που ελέγχει η Τράπεζα Πειραιώς στην Τράπεζα Κύπρου, ο κ. Κολακίδης τόνισε ότι ισχύει η δήλωση του Σάλλα, ότι θα προχωρήσει εν ευθέτω χρόνω στη ρευστοποίηση του πακέτου.

Ερωτώμενος από αναλυτή γιατί η Τράπεζα Πειραιώς δεν εξετάζει το ενδεχόμενο συγχώνευσης και με τις δυο τράπεζες (Marfin Popular Bank, Τράπεζα Κύπρου), ο κ. Κολακίδης τόνισε ότι δεν θεωρεί ότι ο συνδυασμός των δυο κυπριακών τραπεζών έχει κάποια επιχειρηματική ή χρηματοοικονομική λογική.

Όπως ανέφερε, ο συνδυασμός των δυο μεγαλύτερων τραπεζών στην Κύπρο, τους δίνει ένα μερίδιο αγοράς άνω του 50% έναντι 10% για τον δεύτερο μεγαλύτερο ”παίκτη”. ”Δεν νομίζω ότι σε μια μικρή αγορά έχει νόημα να έχεις έναν μεγάλο παίκτη με μερίδιο 50%”, κατέληξε ο κ. Κολακίδης, για να πάρει την απάντηση από τον αναλυτή: ”Εγώ πάντως θα αγόραζα τις μετοχές της”.

Ερωτώμενος γιατί η Πειραιώς δεν περιμένει να επικρατήσει η λογική της αγοράς στην τιμή της μετοχής της Marfin, από τη στιγμή που εκτιμά ότι είναι ”φούσκα”, ο κ. Κολακίδης παρέπεμψε τον αναλυτή στην αρχική δήλωση για το timing της προσφοράς.

Κλείνοντας, ο κ. Κολακίδης ανέφερε ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει σχεδιάσει το τετραετές business plan με υπόθεση ανεξάρτητης πορείας. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγορών, τονίζοντας ”όταν βρίσκουμε ευκαιρίες, τις κυνηγάμε”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v